Верховна Рада України ухвалила Держбюджет на 2020 рік

19:25, 14 лис. 2019
 
Верховна Рада України ухвалила Держбюджет на 2020 рік

У другому читанні - та одразу в цілому - народні депутати ухвалили Державний бюджет на наступний рік. Розгляд тривав близько години. За кошторис - в цілому - проголосували 280 народних депутатів.

До другого розгляду бюджету - внесли понад 2 з половиною тисячі правок. Представила законопроєкт міністр фінансів Оксана Маркарова. За її словами - додали фінансування окремих галузей.

«Освіта, медицина, соціальні програми - все збільшено в цьому бюджеті на більше, ніж 10 млрд. Все максимально направлено на ці сфери. Це опорні школи - 3,5 млрд, це зарплати вчителям - 3,7 млрд. Це 3,2 млрд додаткових грошей на ліки. Це ще додаткові 400 мільйонів на лікування за кордоном. Так, ми підтримуємо розвиток трансплантацій тут, але поки не маємо змоги - мі підтримали висновки бюджетного комітету і додали ці кошти».

З 280 парламентарів, які підтримали бюджет, "За" проглосував 241 нардеп зі "Слуги народу". Ось, як з трибуни коментував документ нардеп Данило Гетманцев.

«Цей бюджет - це компроміс в межах тих обмежених ресурсах, які сьогодні має держава. Цей бюджет, який навіть з урахуванням тих ресурсів, які має держава зміг передбачити 2% дефіциту, зростання на освітні програми 13%».

Утрималися від голосування у фракції партії "Голос". У "Батьківщині" - або утрималися, або не голосували. Проти в повному складі були представники "Опозиційної платформи - За життя" та Європейської солідарності".

Наталія Королевська, народний депутат, фракція партії "Опозиційна платформа - За життя": «Уряд пропонує прожитковий мінімум 72 долари, мінімальну пенсію 58 доларів, мінімальну заробітну плату 167 доларів. Скорочення витрат на субсидії, недофінансовану медицину, недофінансовану освіту».

Олексій Гончаренко, народний депутат, фракція партії "Європейська солідарність": «Гроші знайшлись на те, щоб додати ГПУ, НАБУ, ДБР, СБУ, МВС, УДО - всім силовикам. А для чого? Бо в нас, замість епохи бідності, починається епоха жебрацтва для людей і епоха терору для опонентів».

Згідно з проєктом закону, який Кабімін передав до другого читання - мінімальні пенсія та зарплатня наступного року має збільшитися. Мінімальна зарплатня - на 500 гривень - до чотирьох тисяч семисот двадцяти трьох гривень. Мінімальна пенсія становитиме - 1672 гривні. Середній курс долара в макропрогнозі уряду - це 27 гривень за долар.

Перед тим Верховна Рада підтримала поправку, яка передбачає, що у 2020 році частина акцизного збору з пального залишатиметься у місцевих бюджетах ще один рік.