64 карети «швидкої» треба купити для служби екстреної медичної допомоги Чернігівщини

17:39, 29 лис. 2019
 
64 карети «швидкої» треба купити для служби екстреної медичної допомоги Чернігівщини

64 карети «швидкої» треба купити для служби екстреної медичної допомоги Чернігівщини. Необхідно як придбати додаткові, так і замінити ті автомобілі, які вже використовуються більше восьми років. Про це UA: Чернігів сказав начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш. Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пообіцяв до кінця наступного року замінити на нові всі карети швидкої допомоги в країні, яким більше шести років. 

«В цьому автомобілі: укомплектований ношами, але для надання повноцінної медичної допомоги як би – не придатний, тому що нема обладнання».

Старший фельдшер Роман Шишко показує одну з трьох карет «швидкої», які є на сьогодні в Новгород-Сіверській підстанції екстреної допомоги. Це авто 2012 року випуску.

 «Ноші, транспортувальні шини. Це ще старого зразка шини, чобіток при переломі стегна. Тобто, це вся комплектація, яка є. Більше тут нема - ні кисню нема, ні дефібрилятора».

Є ще старіший автомобіль – 2004 року випуску. На момент зйомки на станції його не було, бо в селі Грем’яч зламалося авто, і його направили туди.

«В Грем’яцькому пункті автомобіль по комплектації такий самий, також укомплектований лише транспортними шинами, ношами і більше комплектації там нема».

Обидва авто повинні підлягати заміні, каже Роман Шишко.

«Колись авто на «швидкій» допомозі використовувались максимум п’ять років. Тому що вони постійно в русі, постійно на природних умовах. А цьому автомобілю вже сім років. Пробіг хороший. І потребує, якщо не заміни, то капітального ремонту повного. Грем’яцький – там взагалі під списання має йти, бо він вже у дуже поганому стані».

Третю автівку «швидка» у Новгороді-Сіверському отримала 26 листопада. Авто – від фонду Рината Ахметова. Фельдшер каже: автівка укомплектована для надання невідкладної допомоги.

«Як бачите, є дефібрилятор, є електровідсос, для обігріву, є вакуумні матраци, інфузомат. Тобто все є, зручний автомобіль, теплий. Можна надати весь спектр екстреної медичної допомоги».

Однак не розрахована, аби їздити дорогами Новгород-Сіверщини, бо передньопривідна.

«По нашим дорогам такий автомобіль влітку не скрізь проїде, бо ви ж знаєте, які дороги по селах. А взимку – взимку, взагалі не доводиться казати, бо навіть по Новгороду-Сіверському дуже рельєф бугристий.

Зручний автомобіль. Є рації, СГУ. В автомобілі тепло, зручно, добре, але, скажімо так, в літніх умовах».

26 листопада на своїй сторінці у Facebook президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що наступного року в Україні повністю оновлять автопарк «швидких».

«До кінця цього року ми купуємо 500 швидких, задача на наступний рік, щоб не було жодної швидкої, якій більше шести років».

Зі слів очільника уряду Олексія Гончарука, скільки грошей з держбюджету витратять на закупівлю швидких  і на які області їх спрямують, поки не визначили.

«Ми ресурси будемо спрямовувати, перш за все, туди, де він не забезпечується взагалі або забезпечується недостатньо. Ми робимо акцент на швидких допомогах, але вузьке місце тут не завжди в техніці. Інколи тут вузьке місце в безглуздо організованій логістиці».

На службу екстреної допомоги Чернігівської області в державному бюджеті на 2020 рік передбачено 34 мільйони гривень. Скільки з цього піде на закупівлю автомобілів, каже начальник управління охорони здоров’я області Петро Гармаш, поки що невідомо.

«Для Чернігівської області по бюджету 2020 року ми побачили суму вже – 34 мільйони. Сподіваємось, найближчим часом прийде остаточна сума. Там буде розподіл, як їх використовувати».

За останні півроку служба екстреної допомоги області отримала 5 нових карет «швидкої», каже Петро Гармаш. Загалом, для Чернігівщини треба купити мінімум 64 автомобілі.

«Чернігівська область за останнє півріччя отримала п’ять автомобілів екстреної медичної допомоги класу «Б». Це сучасні автомобілі. Ми їх розприділяли – це місто Ніжин, місто Прилуки, Чернігів, поїхав автомобіль до Ічнянського району і до Новгород-Сіверського району».