Суд залишив Гримчака в СІЗО

19:46, 23 сер. 2019
 
Суд залишив Гримчака в СІЗО

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак поки залишатиметься в СІЗО. Сьогодні Чернігівський апеляційний суд відхилив одну зі скарг його адвокатів. Нагадаємо, минулої п’ятниці, 16 серпня у Деснянському районному суді Чернігова Юрію Гримчаку обрали запобіжний захід - 60 діб тримання під вартою з можливістю внесення застави у 6 мільйонів гривень. В цій ухвалі судді Наталії Лямзіної були помилки. Зокрема, неправильно вказали по-батькові підозрюваного – замість Миколайович, написали Михайлович. Наступного дня, 17 серпня, пройшло ще одне засідання – на ньому суддя прийняла рішення помилки в ухвалі виправити. Однак у новому рішенні не прописали строків набуття чинності.

Тетяна Матяш, адвоката Юрія Гримчака 17 серпня 2019 року: «Таким чином у нас є ухвала Михайловича, ось дивіться, маленьким шрифтом написано, і стоїть печатка судді. – Тобто випустять зараз? – Вони зобов’язані це зробити, оскільки в них немає ухвали відносно Миколайовича. Але яким чином будуть діяти наші правоохоронні органи та пенітенціарна служба…»

Наразі Юрія Гримчака тримають під вартою у Чернігівському СІЗО. Адвокати подали щонайменше 4 апеляційні скарги відносно міри запобіжного заходу та розміру застави. Сьогодні розглядали скаргу на рішення Новозаводського районного суду Чернігова від 19 серпня – тоді судді відмовив у проханні звільнити Гримчака з-під варти в порядку 206-ї статті Кримінально-процесуального кодексу.

Дмитро Мельник, захисник Юрія Гримчака: «Незаконність полягає в тому, що там є певні помилки в по-батькові особи, яка тримається під вартою, і ці помилки були зроблені не в якості описки, а  вони зазначають в поясненні слідчого, тому, на нашу думку, вони не є опискою. Тому ми вважаємо, що це незаконно.»

Підозрюваного Юрія Гримчака та його дружини сьогодні в залі суду не було.  На засіданні прокурор Чернігівської місцевої прокуратури Ярослав Тібеж клопотав про закриття провадження.

«Якщо навіть слідчий суддя Новозаводського районного суду дав право на оскарження, це, можливо, було твердження помилковим, і слідчий суддя не може виходити за рамки Кримінально-процесуального Кодексу України. За таких обставин, Ваша Честь, я клопочу про закриття даного апеляційного провадження., оскільки вказане рішення суду, на яке подається скарга, оскарженню не підлягає.»

Дмитро Мельник, захисник Юрія Гримчака: «Я вважаю, що в мене є підстави для оскарження ухвали слідчого судді. Тому я вважаю, що я мою бути почутий, тому що права мого клієнта як порушувалися, так і порушуються.»

Колегія суддів вирішила апеляційне провадження закрити. Нагадаємо, Юрія Гримчака затримали ввечері 14-го серпня під час отримання грошей. Тоді правоохоронці вилучили 480 тисяч доларів.  Всього Гримчак та його помічники, за версією слідства, мали отримати мільйон і сто тисяч доларів, за ці гроші Юрій Гримчак разом із Ігорем Овдієнком нібито обіцяли фірмі допомогти отримати дозвіл на будівельні роботи у Києві. Обидва звинувачення заперечують.