Суд над Юрієм Гримчаком: з 2-ї спроби суд задовольнив клопотання заарештувати Гримчака на 2 місяці, або внести заставу – 6 мільйонів гривень

21:05, 17 сер. 2019
 
Суд над Юрієм Гримчаком: з 2-ї спроби суд задовольнив клопотання заарештувати Гримчака на 2 місяці, або внести заставу  –  6 мільйонів гривень

Суд дозволив заарештувати Юрія Гримчака на 2 місяці, або внести заставу – 6 мільйонів гривень. Зараз він в Чернігівському СІЗО – про це сказала його адвокат Тетяна Матяш. Обирали запобіжний захід заступнику міністра з питань тимчасово окупованих територій в  Деснянському суді Чернігова. Не з першого разу – спочатку сьогодні вночі суддя Наталія Лямзіна допустила помилку в ухвалі, неправильно вказавши по-батькові підозрюваного – замість Гримчаку Юрію Миколайовичу, ухвалу винесли Гримчаку Юрію Михайловичу. Подробиці розкаже Дар’я Янушкевич.

П’ятниця, 6-та година вечора. У Деснянському районному суді Чернігова обирають запобіжний захід заступнику міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрію Гримчаку. Посадовця та брата його дружини Ігоря Овдієнка звинувачують у шахрайстві на 1 мільйон 100 тисяч доларів. На початку засідання Гримчак називає судді свої дані.

«Ваше прізвище, ім’я, по-батькові. Гримчак Юрій Миколайович. Дата і місце народження: 30 жовтня 1965 року місто Донецьк, Донецької області, Україна.»

Прокурор Денис Іванов, зачитуючи клопотання про обрання запобіжного заходу, називає обвинуваченого Гримчаком Юрієм Михайловичем. Люди у залі його виправляють. 

Денис Іванов, прокурор: «В період липня-серпня 2019 року Гримчак діючи за попередньою змовою з Овдієнком, який є близькою особою, а саме рідним братом дружини підозрюваного Гримчака Юрія Михайловича (Миколайовича – виправляють всі) заволоділи грошовими коштами юридичної особи ТОВ Катран а також потерпілого Сахно на загальну суму 510 000 доларів.»

Прокурори просили для  Юрія Гримчака 60 діб тримання під вартою з можливістю внесення застави у 12,5 мільйонів гривень. 

Юрій Гримчак, обвинувачений: «Найбільший хабар, який мені пропонували - 6,5 мільйонів доларів. Але мені це не цікаво. Якщо б я сказав 10, мені б дали 10. Тому, Ваша честь, я готовий захищати себе всіма законними засобами.»

Юлія Гримчак, дружина обвинуваченого: «Міфічні гроші, які у нас запросила прокуратура на заставу - у нас таких грошей нема, і я нікого просити не буду. У нас нема таких грошей. Якщо потрібно, щоб політик з медалями, в яких перше, що написано – слово честь, сидів в СІЗО - значить, буде сидіти в СІЗО

О 22-й годині суддя зачитує ухвалу – обрати як запобіжний захід 60 діб тримання під вартою з можливістю внесення застави у 6 мільйонів гривень. Щоправда,  Гримчаку Юрію не Миколайовичу, а Михайловичу. Який родом з Дніпра, в той чай як обвинувачений- з Донецька.

На помилки в ухвалі суду звернула увагу адвокат Гримчака Тетяна Матяш. Суддя Наталія Лямзіна пішла доопрацьовувати документи, Юрія Гримчака залишили в залі суду під охороною. Після цього адвокат Тетяна Матяш сказала, що в ухвалі неправильно вказаний і адвокат.

Тетяна Матяш, адвокат обвинуваченого: «Ухвалу підготували судді завчасно. Про що доводить навіть те, що в суді зачитували мої дані, але зазначила, що захисник  Мельник Дмитро Миколайович. Ви його бачили ? Ні. І суддя його не бачила. Але зазначила це в ухвалі. Ось і доказ, що ухвали прокуратурою підготовлюються завчасно.»

Володимир Приходько, прокурор: «Технічна помилка – вона буває. І цифри бувають, помиляються, і по-батькові, але це не означає, що немає ризиків, а пан Гримчак ні в чому не винен. Це абсурд.»

Згодом суддя прокоментувала, що вона отримала клопотання від прокуратури вже з помилками.

Наталія Лямзіна, суддя: «Скажіть, будь-ласка, на кого подане подання? На Михайловича. А як ви розглядали? Ви ж перевіряли особу? Так. А насправді написано Михайлович.»

Тетяна Матяш, адвокат обвинуваченого: «Я вважаю, що вона не може виправити помилку в ухвалі, вона задовольнила те, що попросила прокуратура.»

Опівночі суддя Лямзіна переносить розгляд справи на суботу – аби вирішити, чи можна виправити помилки  в уже прийнятій ухвалі про обрання запобіжного заходу. Після годинного розгляду зачитує нову ухвалу – із виправленим по-батькові підозрюваного, ім’ям адвоката та номером кримінального провадження, який теж був вказаний неправильно.

Наталія Лямзіна, суддя Деснянського суду Чернігова: «Суд вважає необхідним виправити описку в ухвалі, зазначивши по-батькові підозрюваного з невірно вказаного Михайлович на вірно Миколайович.»

«В ухвалі має бути зазначено порядок набрання  чинності цієї ухвали. Навмисно зараз суддя пішла на порушення закону, щоб направити його до СІЗО. Ми подаємо апеляційні скарги на всі ці рішення, подаємо заяву до ДБР і скаргу до ВККС, щоб вони давали оцінку діяльності судді.»

Адвокат іде, як пояснює, до судді – за роз’ясненнями. Потому каже, Юрія Гримчака не мають права тримати під вартою після 20.40 суботи – тоді спливають 72 години від моменту затримання.

Наталія Лямзіна, суддя Деснянського суду Чернігова: «Суддя зазначила, що на сьогодні ухвала не набула чинності, тобто помилки, описки в тій ухвалі не є виправленими на сьогоднішній день. Таким чином у нас є запобіжний захід відносно Михайловича. Ось, дивіться.»

З’ясовувати зміст ухвали продовжують у сусідній залі

Володимир Приходько, прокурор: «Пан Гримчак  - до нього обраний запобіжний захід – тримання під вартою, і він буде доставлений до місця попереднього ув’язнення.»

 У цій залі обирають запобіжний захід Ігорю Овдієнку – його слідство називає помічником Гримчака. Нагадаємо, Юрія Гримчака затримали ввечері 14 серпня під час отримання грошей.  Тоді правоохоронці вилучили  480 тисяч доларів.  Всього Гримчак та його помічники, за версією слідства, мали отримати мільйон і сто тисяч доларів, за ці гроші Юрій Гримчак разом із Ігорем Овдієнком нібито обіцяли фірмі допомогти отримати дозвіл на будівельні роботи у Києві. Обидва звинувачення заперечують. Ігор Овдієнко називає це своїм бізнесом  - каже, він створив програму із вирішення земельних та будівельних питань.

Ігор Овдієнко, обвинувачений: «Я беру питання, вивчаю його – як юрист, з допомогою спеціалістів, і роблю висновок, що з цим можна зробити. Те, що відбувалось у кабінеті – Юрій Миколайович дозволив мені, як хворому другу, працювати у нього в кабінеті на кріслі, щоб я лежав. А оці двоє, назвемо їх посередниками, приходили у кабінет до мене, і працювали зі мною. Тому, в результаті,  в кабінеті знайшли документи, підписи, всю цю інформацію.»

Ігорю Овдієнку суддя призначила 2 місяці під вартою, сума застави – 4 мільйони гривень. Його також відвезли до чернігівського СІЗО.