Нижню частину Валу планують відремонтувати за 66 мільйонів гривень: що передбачено проектом?

20:10, 22 лют. 2019
 
Нижню частину Валу планують відремонтувати за 66 мільйонів гривень: що передбачено проектом?

66 мільйонів гривень мають витратити на капітальний ремонт нижньої частини Валу у Чернігові. Тендер оголосило управління житлово-комунального господарства міськради. Аукціон на майданчику Prozorro пройде 7 березня. Ремонт мають робити протягом двох років, до осені 2020 року. Цього року в бюджеті міста є половина грошей на ці роботи, сказав заступник міського голови Олександр Ломако. Нагадаємо, проект капітального ремонту Валу вперше представили у 2017 році. Частина містян виступила проти нього. У міськраді створили робочу групу, доопрацьований проект представили торік у березні. Згодом чернігівець Олександр Гашпар подав заяву до Чернігівського окружного адміністративного суду, щоб відмінити рішення щодо капітального ремонту Валу. Її суд не задовольнив. 

1 березня 2018 року, засідання Чернігівської містобудівної ради. Головний інженер проекту Станіслав Мельник показує як має виглядати нижня частина Валу після реконструкції. Розробляла візуалізацію фірма «Сіті-проект» за 592 тисячі гривень. За проектом у парку мають замінити освітлення, лави та урни, перекласти бруківку замість асфальту. Відремонтувати ось цей старий фонтан. Аби вирівняти ландшафт, землю вирішили досипати, а не зрізати зайве, як планували спочатку.

Від тильної сторони Колегіуму вниз до пішохідної доріжки будуватимуть дерев’яні сходи. Велопарковок на території парку буде дві, круглої форми. Дитячий майданчик із вісьмома вежами буде дерев’яний і нейтрального кольору.

Бронзова мініатюра стародавнього Чернігова розташовуватиметься на початку парку, навпроти Інституту історії. Круглий фонтан відремонтують та встановлять у центрі бронзову скульптуру з козликами. Довкола недобудови Дворянського зібрання буде шестиметровий частокіл. В разі необхідності його приберуть. Таких домовленостей щодо вигляду проекту ремонту Валу дійшли за результатами засідань робочої групи спільно з проектантами. Володимир Пилипенко був одним із учасників цієї групи.

Володимир Пилипенко, учасник робочої групи: «Ми збиралися із проектантами разів 10 мабуть. Ми просили, пояснювали, що там не може бути важка техніка і зривання ґрунту. Ми домовилися, що не буде зрізання, буде досипка ґрунту. Також ми говорили про благоустрій території. Про те, що ця територія номінується до списку ЮНЕСКО і ландшафт там змінювати не можна. По результатам до нас дослухались, як це буде на практиці – покаже час.»

(3 липня 2018 року) За 5 місяців після презентації цього проекту чернігівець Олександр Гашпар подав позов до Чернігівського окружного адміністративного суду. На його думку, міністерство культури незаконно погодило проект капітального ремонту нижньої частини Валу, та вимагав відміните це рішення у судовому порядку.

Олександр Гашпар позивач: «Погодження відбулося, на мою думку, з порушенням чинного законодавства, оскільки не було проведено конкурсу проектів, а замовлення отримала проектна організація, яка навіть не має в своєму складі архітектора. А виготовляли її інженери без відповідної кваліфікації»

 (27 вересня 2018 року) Розглянувши заяву Олександра Гашпара, суд її не задовольнив. Нині управління ЖКГ міськради оголосило тендер – за 2 роки на ремонт нижньої частини Валу мають витратити 66 мільйонів гривень.

Олександр Ломако, заступник міського голови: «У зв’язку з обмеженим фінансуванням у бюджеті міста закладено поки що 30 мільйонів, ми роботи розіб’ємо на 2 роки. Це нормально, тим більше в умовах обмеженого фінансування.»

 

Читайте також: Демонтаж «Дворянського зібрання» на чернігівському Валу можуть розпочати у травні