У Чернігові в колишній залізничній лікарні відкрили реабілітаційний центр для атовців

21:55, 19 січ. 2019
 
У Чернігові в колишній залізничній лікарні відкрили реабілітаційний центр для атовців

Психологічна, соціально-юридична допомога та фізична реабілітація. Так ветеранам війни допомагають в Обласному центрі реабілітації учасників бойових дій, членів їх родин та сімей загиблих. Він розташований на території колишньої залізничної лікарні у Чернігові. Офіційного відкриття у центра поки що не було, та з грудня атовці вже почали туди звертатися, каже директор Віктор Мозговий.

Це дитяча кімната в Обласному центрі реабілітації учасників бойових дій, членів їх родин та сімей загиблих. Директор Віктор Мозговий каже: в комплексній реабілітації для військового участь сім’ї важлива.

 « Коли він приходить з дружиною, приходить з дитиною, то він відчуває до себе турботу і повагу. А коли дружина відчуває, що турбуються про сім’ю військовослужбовця взагалі, то вона починає довіряти, вірити в ті зміни, позитивні перш за все, які можуть набутися і набуваються вже. Тому що заради кого і заради чого ми живемо? Заради дітей», - говорить Віктор Мозговий.

Офіційного відкриття у центра ще не було. Та з середини грудня сюди по допомогу вже почали звертатися військові, говорить Віктор Мозговий. За його словами, є положення центру, керуючись яким, вони можуть це робити.

«Психологічну, соціально-юридичну, юридичний супровід, і фізичну – на рівні лікувального масажу. Нам важливо не чекати, поки ми зробимо проектно-кошторисну документацію, отримаємо кошти, розумієте. Це можна чекати роками. А ми розуміємо: нам треба на вчора. То ми об’єдналися, ми вже це зробили».

За словами Віктора Мозгового, адміністративну будівлю вони відновили за власні гроші. На сьогодні в штаті є 14 посад, всі інші – волонтери.

Один із таких волонтерів – реабілітолог Костянтин Семенець. Він сам учасник бойових дій, був парамедиком у складі Добровольчого українського корпусу «Правий сектор».

Віктор Мозговий каже: обласна рада наприкінці минулого року дала на ремонт близько 350 тисяч гривень. Почали з даху та електропроводки, говорить виконавець робіт Павло Новобранець. Тепер взялися за опалення.

У відремонтованих корпусах хочуть поселити військових разом із родинами, які приїжджатимуть на реабілітацію. Зараз, каже директор центру, вони шукають на це кошти.