У Чернігові заспівали колядки та щедрівки діалектною мовою

14:29, 18 січ. 2019
 
У Чернігові заспівали колядки та щедрівки діалектною мовою

У Чернігові заспівали колядки та щедрівки діалектною мовою. В бібліотеці Коцюбинського виступила «Співоча майстерня» - її учасники самі збирають фольклорні пісні. Виконуючи їх, намагаються зберегти автентичну вимову.

Читальна зала бібліотеки Коцюбинського в Чернігові. Поміж інших зараз тут є «жива книга» . Так в бібліотеці називають своїх гостей -  «Співочу майстерню». Учасники колективу збирають автентичні пісні по всій області.

Фольклористка Віра Ібрямова-Сиворакша: «Деякі ми записуємо самі в експедиційних поїздках, влітку ми їздимо. А деякі ми беремо з етнографічних і фольклорних збірок , які записані Полєвіком, Дубравіним – це відомі чернігівські фольклористи. У них є дуже багато зразків, які збереглися, але їх ніхто не співає, вони пиляться в книжечках, тому ми їх оживлюємо зі сторінок.

Ми називаємо це діалектна мова. Бувають навіть такі слова, що зустрічаються дуже рідко. В одній колядці, наприклад, співається, що «а малада дєвчина шила кашулю». Кашуля – це сорочка. І це от у Менському районі так зветься сорочка. Ну ми і співаємо, що кашулю. І там дуже цікаві слова. Ми стараємося це дбати, тому що це мова, яка збереглася. І вона усна, вона не писемна. Тому треба за цим слідкувати, щоб точно відтворювати пісні саме такою мовою».

Артистам – від 20 до 35 років. Пісні попередніх поколінь співають у сучасному одязі.