Чим відрізняються симптоми грипу типу H1N1 від інших вірусних інфекцій та що потрібно робити, аби не заразитися

13:21, 11 січ. 2019
 
Чим відрізняються симптоми грипу типу H1N1 від інших вірусних інфекцій та що потрібно робити, аби не заразитися

Чим відрізняються симптоми пандемічного грипу типу H1N1 від інших вірусних інфекцій розповіла завідуюча інфекційним відділенням Чернігівської міської лікарні №2 Світлана Ворона:

«Він відрізняється дуже швидким прогресуванням. І вже буквально на 3-4 день у хворих розвивається клініка важкої полісегментарної пневмонії. Це висока температура, кашель, задишка, першіння в горлі, кровохаркання. Температура, яка не знижуєтся, якщо приймати жарознижуючі засоби… При такому важкому стані, особливо якщо це особи з групп ризику, госпіталізація обов’язкова. Групи ризику: діти до 2 років, це вагітні, це пацієнти старші 65 років, у яких є хронічні захворювання».

Що потрібно робити у епідсезон, розповіла лікар загальної практики сімейної медицини Чернігівської міської лікарні №2 Оксана Кальдяєва:  

«Для того, щоб не заразитися на вірусні інфекції, найкраще зараз не перебувати в приміщеннях, де багато людей, це не відвідувати різні концерти, масові заходи, щоб не було контакта. Здорове харчування, провітрювання приміщення, миття рук після перебування в транспорті, у магазині – це обов’язково. Якщо так вийшло, що у вас з’явились перші симптоми - обв’язково звертайтеся до вашого сімейного лікаря… Не займайтесь самолікуванням, не призначайте собі антибіотики, бо часто стикаємося з тим, що приходять на третій день захворювання, а вже прийняти всі антибіотики, які тільки змогли прийняти… Максимум, що можете прийняти – ібупрофен чи парацетамол. А далі все за призначенням лікаря».

Нагадаємо за період епідсезону 2018-2019рр. в на Чернігівщині померло 4 особи, серед яких вагітна жінка.