У городнянській лікарні тимчасово не укладають декларації із сімейними лікарями

17:28, 10 січ. 2019
 
У городнянській лікарні тимчасово не укладають декларації із сімейними лікарями

У Городнянському центрі первинної медико-санітарної допомоги тимчасово не укладають декларації із сімейними лікарями та терапевтами. Все через нестачу лікарів. Нині підписати декларацію з лікарем встигла половина жителів району – майже 13 тисяч 800 людей. Шість медиків, які є в центрі, вже набрали допустиму кількість пацієнтів. У грудні вийшла постанова Кабінету міністрів, яка дозволяє медикам взяти більшу кількість пацієнтів. Орієнтовно це буде після 15 січня, коли Національна служба здоров’я укладе договори із лікарнями. Підвищення лімітів проблеми не вирішить, каже головний лікар Михайло Назаренко. 

Олена Кутас – одна з двох тисяч пацієнтів сімейного лікаря Городнянського центру первинної медико-санітарної допомоги Ольги Гузь. Жінка каже: прийшла підписувати декларацію із лікарем однією з перших.

«Як тільки почали заключати, так і ми заключили. Десь влітку. Я вважаю, що Ольга Михайлівна дуже хороший лікар. І старалися першими сюди записатися».

Ольга Гузь набрала допустиму кількість пацієнтів влітку. За словами лікарки, не всі пацієнти з її дільниці уклали декларації.

«Я вже працюю на дільниці більше 30 років. У нас із дільниці дуже багато не записалося. Тому що вони всі надіялися, що ми їх заберемо. А вийшло – взяли 2 тисячі і все. І тепер вони ходять до нас, ображаються на нас, що ми у вас стільки років були, а ви нас не записали».

Контакти тих, хто не встиг заключити декларацію, але бажає це зробити, записує медсестра Валентина Дударенко.

«Це виключно наша дільниця. Ось. – З якого часу ви стільки вже записали людей? – Ну, десь з осені ми записувати стали. Як сказали, що будуть дозволяти, так стали записувати. Прізвища і телефони. Щоб потім подзвонити і сказати їм, щоб вони прийшли і записалися».

До такого списку потрапила і Ольга Верхуша. Зараз лікарі приймають її без декларації.

«Я багато разів приходила, але я людина працююча, пенсіонер працюючий. І часу у мене зайвого, так би мовити, немає. І кожного разу тут дуже великі черги. Практично не можна було пробитися до лікаря».

Головний лікар Городнянського центру первинної медико-санітарної допомоги Михайло Назаренко говорить: у грудні вийшла постанова Кабінету міністрів, яка дозволяє лікарям набирати понаднормову кількість пацієнтів. Та при цьому затверджено понижувальний коефіцієнт. Мінімальний – це 370 гривень за людину на рік.

«Якщо збільшується до 10%, коефіцієнт – 0,8. Якщо збільшує лікар кількість пацієнтів на 20%, коефіцієнт – 0,6. Тобто 370 на 0,6. Більше 30%, то це 0,4. І більше 40 – це 0,2. Більше 50% – коефіцієнт нуль. І чим більше лікар набирає пацієнтів, в організацію надходить менше коштів. Людей збільшується, якість обслуговування знижується і коштів надходить у заклад менше».

За словами Михайла Назаренка, в лікарні готові збільшувати ліміти, та проблеми це не вирішить. На сьогодні в центрі 4 сімейних лікарі та 2 терапевти. На майже 28 тисяч людей, із яких 5 тисяч – діти, цього не достатньо.

«При цій кількості населення нам необхідно ще 5 лікарів загальної практики сімейної медицини. Також у нас ще працюють лікарі-педіатри, але лікарів-педіатрів достатньо. Користуючись нагодою, запрошуємо лікарів на роботу у Городнянський центр первинної медико-санітарної допомоги. Заробітна плата висока. Я думаю, що ми зможемо тисяч до 15 підняти заробітну плату лікарям».

Голова Городнянської об’єднаної територіальної громади Андрій Богдан каже: лікарям, які приїдуть до них працювати, нададуть житло.

«Якщо хтось приїде, то ми терміново зберемо сесію і приймемо рішення для того, щоб купити службове житло. Сьогодні є житло, яке вільне для лікарів, ніхто не хоче заселятися туди. І це теж проблема. Немає кому. Ми молодим лікарям фінансували в цьому році і будемо фінансувати дві заробітні плати».