Чиновників в районних державних адміністраціях на Чернігівщині стане менше

17:34, 28 лис. 2019
 
Чиновників в районних державних адміністраціях на Чернігівщині стане менше

159 посад скоротять в районних державних адміністраціях Чернігівщини впродовж 3-х місяців. В одній районній адміністрації скоротять від 3 до 12 посад. Про це UA:Чернігів сказала керівниця апарату обласної державної адміністрації Наталія Мужикова. Дане скорочення майже в чотири рази менше, ніж торік. Тоді скоротили понад 600 посад. Олексій Коцебчук далі.

Новгород-Сіверська райдержадміністрація. Тут нині працює 80 чиновників. Впродовж 3-місяців їх стане 72.

«Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації, в нас скорочується 8 посад. Будуть скорочуватись в апараті 3 посади з 8 і п’ять посад буде скорочуватись у фінансовому управлінні», - розповідає керівниця апарату Новгород-Сіверської РДА Наталія Разумейко.

Торік тут таки скоротили 21 посаду. Що у 2,5 рази перевищує теперішнє скорочення.

«Але тоді у нас були вакантні посади, і були люди пенсійного віку, тобто нас торкнулось не так болюче те скорочення тоді, як це торкається зараз. На сьогоднішній день у нас вакантна лише одна посада голови районної державної адміністрації. Всі інші посади у нас зайняті вакантних більше немає».

В районних державних адміністраціях області у 2020 році скоротять приблизно кожну десяту посаду, каже керівниця апарату облдержадміністрації Наталія Мужикова.

«В 14-му році  у нас загальна чисельність по районних державних адміністраціях, 2106 одиниць. В 18 році розпорядженням голови було зменшено чисельність, близько на 30% ми зменшили, було доведено 1470 одиниць. На сьогоднішній день доведено ще меншу цифру. Це 1310 одиниць. Це в цілому по області, по райдержадміністрації».

У 2018 році в області скоротили  понад шістсот посад районних чиновників. У 2020-му скоротять майже в чотири рази менше - близько півтори сотні. Це на  22 райдержадміністрації Чернігівщини. В кожній з них працює від півсотні до понад сімдесяти людей.

«По 12 одиничок ми скорочуємо у Городнянській і Козелецькій районній державній адміністрації. У нас є райони, які в цілому складають, один район на громаду, це Куликівка і це Сновськ, колишній Щорс. Там в принципі скорочення вже проведено і станом на сьогоднішній день там в цілому буде 50».

В 2020 році кожній з райдержадміністрацій скоротять від 3-х до 12 посад. В деяких адміністраціях скорочень не буде. До прикладу в Козелецькій райдежадміністрації, де одне з найбільших скорочень по області, скоротять 12 посад, менше -  8-м посад скоротять в Новгороді-Сіверському. В Сновську та Куликівці скорочень не буде. Наталія Мужикова пояснює необхідність скорочення тим, що поступово функції райдержадміністрацій передають об’єднаним територіальним громадам.

«Законодавство поступово змінюється, акценти функцій поступово зміщаються на органи місцевого самоврядування, тому, відповідно, здійснюється і скорочення, щоб не було дублювання функцій одними органами і іншими органами».

Де працевлаштують скорочених чиновників, Наталія Мужикова відповіла так: «Якщо це гарний спеціаліст, то доцільно щоб він отримав роботу в обєднаній територіальній громаді по відповідному напрямку, але можливо хтось захоче піти в бізнес».

У Новгород-Сіверській райдержадміністрації з 8 чиновників, що скоротять –  половині знайдуть роботу в тій же адміністрації. Їх тимчасово працевлаштують на місця тих, хто у декретній відпустці. Ще двоє вже пенсіонери: «Залишиться ще дві або три людини непрацевлаштованими. І їм доведеться йти ставати на облік до служби зайнятості. Для нашого району, для наших людей це, звісно, трагедія – залишитися без роботи в сьогоднішній час».

Кого конкретно звільнять, Наталія Розумейко сказати поки не може. Стосовно працевлаштування скорочених чиновників вона каже: консультувалась з керівником Новгород-Сіверського  центру зайнятості. Вакантні місця є тільки на пилорамах.

«Є тільки робітничі професії у ФОПах на пилорамах, куди люди з такою розумовою діяльністю, ну, не всі підуть. Тим більше жінки. А у нас в районній державній адміністрації в більшості працюють жінки».