Селяни на Прилуччині шукають дім для врятованого лелеки

16:56, 27 лис. 2019
 
Селяни на Прилуччині шукають дім для врятованого лелеки

Шукають дім для лелеки у Линовиці Прилуцького району. Молодого птаха врятував Анатолій Каблучко, який знайшов його на місцевому ставку. Де лелека живе зараз та з яких причин він міг залишитися на зимівлю вдома, знають наші журналісти.

«Залізна дорога. Я повертався з Прилук. Під залізничним мостом тече невеличкий струмочок. І він стояв біля ополоночки, ловив рибку».

Анатолій Каблучко розповідає, як побачив молодого лелеку на линовицькому ставку. Каже: вирішив забрати звідти птаха, щоб він не замерз.

«Я підійшов, розрубав йому більшу ополоночку. Повернувся додому, взяв мотузочку, зробив петлю, прийшов, замітив, де він стоїть, як він поймав одну рибку з ополоночки, поставив йому петлю… Він відійшов, як я підійшов. Я відійшов – він підійшов. І я його за ніжку – раз. Він не дуже і пручався, підлетів трошки. На руки взяв – не кусався. Приніс додому, сусідам у сарай».

Птах зараз живе у хліву Світлани Куліш. Жінка каже: годують його рибою та дають воду. До людей лелека ставиться з обережністю.

Побачити врятованого птаха до подвір’я Світлани Куліш прийшли вихованці місцевого дитячого садка. Вихователька Тетяна Кулик говорить: хочуть, щоб діти мали змогу побачити лелеку не лише на картинках.

«Дуже гарна нагода сьогодні нам випала. Світлана Анатоліївна, наш сторож, нам сказала, що в неї з’явилася така пташечка. Ми сьогодні з дітками прийшли подивитися вживу, яка є пташка».

Діти роблять припущення, чому птах не відлетів до теплих країв.

«Тому що у нього не хватило сили і він залишився тут».

Чернігівський орнітолог Олександр Федун називає одну з головних причин, чому птах може залишатися зимувати вдома.

«Значна частина птахів залишається з причини тої, що мають якісь певні фізичні вади, перш за все».

На поведінку птаха можуть впливати і зміни у кліматі, каже орнітолог.

«Тут не можна виключати цей аспект. Але, на скільки він сильний, я не можу вам зараз сказати. Тому що тут, в принципі, треба досліджувати це питання».

Залишити лелеку у себе на зиму Світлана Куліш не має можливості. Тож зараз йому шукають новий дім.