У Чернігові мешканці гуртожитку підприємства «Чексіл» два тижні живуть без опалення і гарячої води через борги

17:16, 15 лис. 2019
 
У Чернігові мешканці гуртожитку підприємства «Чексіл» два тижні живуть без опалення і гарячої води через борги

Більше двох тижнів без опалення та гарячої води залишаються мешканці гуртожитку приватного акціонерного товариства «Чексіл». Усе – через борг підприємства перед «ТехНовою». Нині це більше мільйона гривень, розповів начальник інспекції з енергонагляду та режимами споживання теплової енергії фірми «ТехНова» Костянтин Коваленко. Більше розкаже Наталія Гоман.

«Ось у цьому відрі ми гріємо воду. У нас 4 людини», - розповідає мешканець гуртожитку підприємства «Чексіл» Микола Сухоручкін.

«От як нам зараз митись в умивальнику, якщо так холодно?»

Микола Сухоручкін живе в гуртожитку з дружиною і двома дітьми. За кімнату платить 2 тисячі 200 гривень за місяць. Показує, де миються останні два тижні.

«Я можу всі крани відкрити – гарячої води нема. Гріємо те відро, яке стоїть. Холодна є, напевно. Так, є. Розбавляємо воду, і ось тут миємось. Ось ця штука була тиждень забита. Тут стояла калюжа.

Поки приїжджаєш, тут уже людина стоїть, уже хтось миється. Уже черга стоїть. Як так можна? А за що платити? Правильно? А я і не буду платити, одразу кажу».

Боргу за комунальні послуги, каже Микола, у нього нема. Нема боргу і в матері чотирьох дітей Юлія Петрушевець. Найменшому – 10 місяців.

«З такою ситуацією, яка наразі склалася, уже 2 тижні, мені довелось відвезти свою дитину до чоловікової мами. А що мені залишається робити? Вдень у мене все вимкнено, а ввечері, коли лягають спати, вмикаю обігрівач».

Митися жінка з чоловіком та дітьми їздить до родичів.

«До бабусі їздимо. Там, де дитина, туди і їздим. – І це постійно, кожен день? – Ну не кожен день, хоча б через день».

За комунальні послуги, каже Юлія, платити буде.

«Я не хочу, щоб у мене накопичувався борг. Все одно доведеться платити. Хочеш-не хочеш, а треба».

Ірина Желей, мешканка гуртожитку підприємства «Чексіл»: «Ми сплачуємо ПрАТ «Чексіл» за спожиті послуги, за оренду житла, але ПрАТ «Чексіл» не перечисляв «Технові». Сьогодні в нас 15-е листопада, до сих пір в нас нема гарячої води і не включене опалення».

«Нам було обіцяно, що включать тепло до кінця тижня, і так кожен тиждень».

Тепло та гарячу воду в гуртожитку не вмикають, бо «Чексіл» не заплатив гроші, які винен «ТехНові». Нині борг – більше мільйона гривень, каже начальник інспекції з енергонагляду та режимом споживання теплової енергії фірми «ТехНова» Костянтин Коваленко.

«Минулого разу, коли ми були в них і коли проводили відключення опалення та гарячого водопостачання, керівництво ПрАТ «Чексіл» пообіцяло нам, що вони зберуть кошти і будуть розраховуватися з боргами. На сьогоднішній день вони зовсім не перераховують кошти на наш рахунок. Тому ми не можемо піти на зустріч жителям і включити опалення».

Поспілкуватися з директоркою «Чексілу» Катериною Ревенок нам не вдалося, на робочому місці, сказав охоронець на прохідній, її не було. Телефони, вказані на сайті «YouControl», не відповідають. Два тижні тому, 1-го листопада, Катерина Ревенок сказала, що із 900 тисяч гривень боргу 140 тисяч винні мешканці гуртожитку. Звідки взялася решта боргу, пояснювала так.

«Стаття доходів у підприємства, на жаль, всього одна – це отримання грошей від мешканців. Статей розходів дуже багато. Одна з них - це пільгові пенсії. Тому переконливе прохання всіх мешканців максимально погасити свої заборгованості. Всю іншу суму підприємство буде шукати самостійно і відповідно в максимально короткі терміни гасити гроші для того, щоб увімкнути опалення в приміщенні».

Костянтин Коваленко каже, вони домовлялися, що «Чексіл» сплатить частину боргу – 200 тисяч гривень.

«Для того, щоби ми пішли назустріч людям, для того, щоби ми мали можливість їх підключити. А далі вже по ситуації вирішувати, як вони будуть погашати залишок боргу. На даний момент цього не відбулося».