У Чернігові біля Центрального ринку поліцейські зі школярами ловили порушників правил дорожнього руху

17:15, 14 лис. 2019
 
У Чернігові біля Центрального ринку поліцейські зі школярами ловили порушників правил дорожнього руху

Трьох водіїв та чотирьох пішоходів-порушників за півгодини спіймали патрульні поліцейські біля Центрального ринку у Чернігова. Як сказала інспекторка прес-служби управління патрульної поліції області Анна Чернявська, поліцейські провели профілактичну акцію. Разом з патрульними порушників зупиняли дев’ятикласники 15-го чернігівського ліцею. Як це було, далі.

«Жіночка! Жіночка поверніться назад, будь ласка».

«Вас могли збити на дорозі. Розкажіть дітям, чого ви перебігаєте? – Переходять, багато тут переходять. Я на автобус у село поспішаю, так що вибачайте».

Двоє патрульних поліцейських та 5-ро учнів 15-го ліцею в районі Центрального ринку чатували на порушників правил дорожнього руху та проводили з ними профілактичні бесіди.

«З 11 по 17 листопада в Україні проходить другий глобальний тиждень безпеки дорожнього руху. Завдання цього запуску – популяризувати не порушувати правила ПДД, не лише водіями, а й пішоходами», - розповідає старший інспектор прес-служби управління патрульної поліції області Анна Чернявська.

«Сьогодні наші шкільні офіцери поліції разом зі шкільним патрулем – це дітки з 15 ліцею – проводять профілактичні бесіди з пішоходами, які порушують правила дорожнього руху».

Іван Мацута, учень 9-Б класу чернігівського ліцею №15: «Якщо ми побачимо, що хтось з пішоходів або водій порушив правила, будемо його зупиняти та, якщо в нього буде час, пояснювати йому, чому так не можна робити».

Олександра Колонтай, учень 9-Б класу чернігівського ліцею №15: «Найелементарніші, мені здається, кожен повинен знати задля своєї безпеки та безпеки суспільства».

Бесіди проводили як з водіями, так і з пішоходами. Водій Руслан Уткін, наприклад, висадив пасажира, у непередбаченому для цього місці. Провину визнає та каже, аварійні ситуації часто створюють пішоходи.

«Буває, що перед самою машиною, перебігають дорогу, потім – аварії, а винен водій».

Говорили про правила дорожнього руху і з перехожими, які їх не порушували. Чернігівець Євген зізнається, правила порушує… іноді.

«Бо не завжди бувають автомобілісти праві, вони об’їжджають і не дають пройти. Я йду на зелений,а вони спокійно їдуть собі далі».

«Іноді поспішаю, всі поспішають. Хоча я не «зберігаюся» перед кожним переходом. Я знаю, що мене може збити машина, я до цього готовий»,

Розпочали о 12-ій. За півгодини спіймали трьох водіїв та чотирьох пішоходів-порушників.

«Ось там пішохідний перехід. – Дуже далеко, він тут потрібен, до магазину «АТБ». – То чому ви порушуєте правила дорожнього руху? Скажіть, ваші дві хвилини часу, щось для вас зіграли? – Тут має бути перехід. Оце краще б зробили».

«Як показує статистика, за 10 місяців 19-го року на території області сталося 946 дорожньо-транспортних пригод, з яких 60 за участі пішоходів, в них 50 травмованих та 10 загиблих», - каже Анна Чернявська.

Зі слів Анни Чернявської, за 10 місяців цього року в області патрульні винесли 616 постанов пішоходам, які порушували правила дорожнього руху.

«В Кодексі України про адміністративні правопорушення є стаття 127, яка чітко регулює ПДД саме пішоходам. Перехід проїжджої частини в невстановленому місці або на червоне світло світлофора карається попередженням, або штрафом від трьох неоподаткованих мінімумів громадян».