Понад 80 спортсменів із Чернігівщини віком від 11 до 13 років змагалися за першість в Обласному чемпіонаті з вільної боротьби

16:12, 9 лис. 2019
 
Понад 80 спортсменів із Чернігівщини віком від 11 до 13 років змагалися за першість в Обласному чемпіонаті з вільної боротьби

Понад 80 спортсменів із Чернігова, Сновська, Мени, Ніжина, Корюківки взяли участь в Обласному чемпіонаті з вільної боротьби серед молодших юнаків та дівчат. Учасникам від 11 до 13 років. За словами Анатолія Настоящего, президента обласної федерації вільної та греко-римської боротьби, переможці цих змагань поїдуть на Всеукраїнський чемпіонат до Одеси. Як проходили спаринги та що мотивувало спортсменів на перемогу – дивіться далі у сюжеті.

Учасники чемпіонату області з вільної боротьби шикуються на килимі. Їм – від 11 до 13 років. Загалом, за словами президента обласної федерації вільної та греко-римської боротьби Анатолія Настоящего, приїхали позмагатися близько вісімдесяти учасників.

«У нас представлені районні центри: Сновськ, Корюківка, Ніжин і Мена – там, де розвивається вільна боротьба. І представлений, звичайно, Чернігів».

Змагатимуться також і 20 дівчат.

«В області у нас не скрізь є дівчата. Є дівчата зі Сновська, з Корюківки тільки почали привозити, з Ніжина – Ніжинський район, Вертіївка, там є дівчата. Звичайно, не в такій кількості, як би нам хотілося, адже дівчат у нас десь близько двадцяти».

Троє із двадцяти спортсменок – зі Сновська. Їх привіз на змагання тренер Анатолій Косевич.

 «У нас так склалося, що ні у кого не було дівчат, а у нас були. І почалися проблеми – дівчата завжди боролись з хлопцями на обласних змаганнях. А хлопці відмовлялися боротись, бо часто програвали і  це психологічна травма для них».

Перед початком змагань, Анатолій намагається підбадьорювати дівчат.

«Все залежить від характеру дівчини. Комусь треба і хвоста накрутити, а когось і по голівці погладити. Знаходимо підходи до душі. Але це найскладніше, я вам скажу,  мотивувати».

«Щоб перемогти сьогодні, я вважаю, що треба на прийомах працювати. І намагатися вкласти на туше», - каже учасниця чемпіонату зі Сновська Вікторія Терещенко.

34 секунди. Рівно стільки знадобилося 12-річній Альбіні Шевченко зі Сновська для того, аби перемогти суперницю.

«Кожного дня ходила на тренування і дуже наполегливо працювала».

За 58 секунд поборола свою суперницю 13-тирічна Вікторія Кузьменко зі Сновська. Каже: у цьому їй допомогли наполегливі тренування та настанови батьків

«Казали, щоб поверталася з перемогою і докладала зусиль».

Тринадцятирічний Назарій Безсонов вважає, що перемогти йому допоможуть «коронні прийоми»: «вертушка» та «прохід у ноги».

«Вертушка – це захват. І ти крутишся навколо руки суперника і кидаєш його на лопатки.

«Прохід у ноги» - це проходиш у ноги, за дві ноги хапаєш суперника і кидаєш його».

За спарингами спостерігають друзі та батьки спортсменів, викрикують і поради, і намагаються підбадьорити.

«Завжди підтримую сина, завжди дуже рада його досягненням. Мотивую тим, що спорт – добре. Я вважаю, що майбутнє за спортом», - каже мама одного з учасників чемпіонату Оксана Безсонова.

13-річний Арсеній Кобець каже, перед змаганнями  не лише відпрацьовував класичні прийоми, а й займався з гантелями, підтягувався, регулярно ходив на бруса. Для перемоги, на його думку, потрібно, щоб був сильних і дух, і була майстерність.

«Емоційно потрібно себе налаштовувати. Тому що якщо ти вийдеш «ганчіркою» - то так і ляжеш. А якщо вийдеш сильно – то навіть якщо суперник буде сильнішим, а у тебе буде міцний дух –  тебе не кинуть».

За словами Анатолія Настоящего, ці змагання - відбір спортсменів, які поїдуть до Одеси 26 листопада на Всеукраїнський чемпіонат. Наберуть команду із десяти найкращих – по одному із десяти вагових категорій.