Новозаводський суд оприлюднив ухвалу на доступ до документів про закупівлю катальп чернігівським КП «Зеленбуд»: поліція підозрює розкрадання бюджетних грошей

18:34, 5 лис. 2019
 
Новозаводський суд оприлюднив ухвалу на доступ до документів про закупівлю катальп чернігівським КП «Зеленбуд»: поліція підозрює розкрадання бюджетних грошей

Новозаводський районний суд Чернігова оприлюднив ухвалу на тимчасовий доступ до документів, накладних та договорів на закупівлю катальп комунальним підприємством «Зеленбуд». Нагадаємо, в серпні поліція відкрила кримінальне провадження за фактом розтрати бюджетних грошей у підприємстві. Більше знає Ольга Онищенко.

Ці катальпи в декоративних ящиках, яких у Чернігові 98, комунальне підприємство «Зеленбуд» встановило навесні минулого року. У серпні цього року поліція відкрила кримінальне провадження – за фактом розтрати бюджетних грошей службовими особами, каже речниця міського відділу поліції Наталія Слабеняк.
«Минулого тижня Новозаводський районний суд надав поліцейським  тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення у розслідуванні кримінального впровадження. Воно було відкрито в серпні цього року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 191 Кримінального кодексу України – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Поліцейські встановили обставини, що можуть вказувати на розтрату бюджетних коштів службовими особами. Йдеться, зокрема, про придбання комунальним підприємством Чернігова майна для озеленення міста, можливо, за завищеними цінами».

За інформацією, яку оприлюднив «Зеленбуд» на сайті міської ради, одне дерево із ящиком коштувало 17 тисяч 358 гривень 75 копійок. До цієї суми входять супутні роботи та вартість матеріалів. На думку правозахисника Олександра Гашпара, така ціна зависока.

«Виявилося, що самі дерева, катальпи, які купували в Києві в садовому центрі коштували близько 3 300 гривень за одну одиницю. 98 ящиків, в які ці катальпи були висаджені, купувалися у фізичної особи-підприємця Насінника Геннадія Анатолієвича, який, потім з’ясувалось із моїх власних джерел, що є кумом начальника КП, по ціні трохи вище, ніж 10 тисяч за одну одиницю. Ну, в принципі, подивившись розцінки на металопрокат на аналогічну продукцію, мені стало підозріло, що така висока ціна».

Підприємець Геннадій Насінник каже: 10 тисяч гривень за виготовлення одного ящика – це реальна ціна.

«Ящики виготовляв не я, я їх купував, але розказую, як ми займаємось металоконструкцією. До ціни входить вартість металу, доставка, порубка, різка, просвердлити отвори, пошпаклювати, поґрунтувати, пофарбувати. Один ящик важить близько 50 кілограмів, одна людина не може над ним працювати. Одним ящиком займається дві людини і заплатити людині 100 гривень на день за його роботу – це неправильно».

Начальника комунального підприємства «Зеленбуд» Романа Старікова, на його робочому місці ми не застали. Спробували зв’язались із ним телефоном. Надавати коментар він відмовився. Сказав, що вся інформація щодо закупівлі дерев є на сайті міської ради. За його словами, про судову ухвалу він не знає.