Понад 22 мільйони гривень заробітної плати заборгували працівникам лікарень області: чому так склалося та як вирішуватимуть це питання

14:10, 5 лис. 2019
 
Понад 22 мільйони гривень заробітної плати заборгували працівникам лікарень області: чому так склалося та як вирішуватимуть це питання

Понад 22 мільйони гривень зарплатні заборгували нині працівникам лікарень області. Про це UA: Чернігів повідомив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш. У деяких районах медпрацівники не отримували грошей з серпня. Загалом на зарплати медикам до кінця року не вистачає 60 мільйонів гривень. Чому склалася така ситуація та як її вирішуватимуть, дізнавалася Анастасія Лоза.

«До четверга того тижня ми не бачили зарплатні 3 місяці», - розповідає старший лаборант КНП «Ніжинська центральна районна лікарня» Оксана Горбань.

Оксана Горбань – старша лаборантка Ніжинської районної лікарні. Працює тут майже 25 років. Згадує - восени зарплатню їм затримували завжди, однак не так суттєво. Наразі молодшим спеціалістам, які працюють під її керівництвом, заборгували щонайменше 10 тисяч гривень.

«Якщо приблизно брати, то в нас отримують мінімальну, 3200, то десь 10 тисяч. Ну в мене стаж, плюс за старшинство та категорія. Там уже більше.

Це в цьому році в нас найгірше. 3 місяці, і що ж ми отримали? У вересні там трошки отримали ми, може, тисячу, і все. Й те це за липень іще, хто там у відпустці був».

Завідувачка консультативно-діагностичного поліклінічного відділення Світлана Томик працює в ніжинській райлікарні 27 років.

«Все життя працювала в цій лікарні, і цим пишаюсь. Я вважаю себе фанатом лікарні».

В її підпорядкуванні зараз близько 50-ти медпрацівників. Каже, через затримки зарплатні останнім часом виникли проблеми з кадрами.

«На сьогоднішній день в нас немає онколога, тільки один стоматолог у лікарні, немає хірурга, немає педіатра».

Загалом на комунальному некомерційному підприємстві «Ніжинська центральна районна лікарня» зараз працює близько 300-т людей. До минулого тижня всі не отримували зарплатні три місяці.

Юрій Солодько, головний лікар КНП «Ніжинська центральна районна лікарня»: «Ми на минулому тижні закрили серпень місяць, десь до кінця цього тижня повинні виплатити аванс за вересень місяць. І ще в принципі, при надходженні медичної субвенції ми ще маємо змогу виплатити зарплату за вересень. Жовтень листопад і грудень фондом заробітної плати не забезпечений».

За словами головного лікаря Юрія Солодька, до кінця року на зарплати лікарні не вистачає 5,5 мільйонів гривень. Фінансується медзаклад за рахунок державної медичної субвенції. Бюджет лікарні заздалегідь затвердили з дефіцитом.

«І от на 19-й рік фонд оплати заробітної плати не забезпечений на три місяці. Тобто на жовтень, листопад і грудень у нас у фонді заробітної плати – 0».

За словами начальника обласного управління охорони здоров’я Петра Гармаша, ситуація  із невчасною виплатою зарплатні склалася у більшості районів області. На сьогодні за серпень, вересень та першу половину жовтня утворилась заборгованість в  понад 22 мільйони гривень. У Ніжинському та Бобровицькому районах суми заборгованості - найбільші. За словами Петра Гармаша, виникають вони щороку через особливості розрахунку медичної субвенції. Уряд робить це за формулою, яка спирається на щільність населення.

«У нас область має друге місце по площі, а численність населення в нас незначна. В нас є деякі райони, в яких щільність населення – 8 людей на 1 квадратний кілометр, якщо середній по Україні вважається 75 людей на км. В середньому по Чернігівській області – 33 людини на 1 км квадратний. А мережу нам потрібно утримувати велику, і надавати послуги медичні в будь-якій частині області.

2019 рік не став винятком. На початку року ми знали, що в нас вже нестача 250 мільйонів. Тому ми звертались до громад, до всіх бюджетів – районних адміністрацій, ОТГ – і на кінець року (ми постійно це тримаємо на контролі) нам 60 мільйонів не вистачає на заробітну плату».

Петро Гармаш каже, остаточно ситуація має вирішитися наступного року, коли медзаклади вторинної ланки реформують, і вони отримуватимуть гроші за кожного пролікованого пацієнта.

«Ми зараз маємо таку ситуацію, що центри первинної медико-санітарної допомоги вже реформовані – вони отримують кошти напряму з Національної служби здоров’я. І в цьому переліку закладів, які не отримують заробітну плату, їх немає».

Зараз же управління чекає на додатковий транш з держбюджету.

«У нас вже є інформація, що міністерство зробило перерозподіл, і ми очікуємо найближчим часом перший транш».