Розслідування справи щодо смерті 14-річного прилуччанина Дениса Чаленка взяв на контроль голова Нацполіції

18:28, 1 лис. 2019
 
Розслідування справи щодо смерті 14-річного прилуччанина Дениса Чаленка взяв на контроль голова Нацполіції

Розслідування смерті 14-річного Дениса Чаленка з Прилук – на особистому контролі голови Нацполіції України Ігоря Клименка. Про це повідомила сьогодні вранці речниця Нацполіції Мар’яна Рева. Виконувач обов’язків начальника Прилуцького відділу поліції Олександр Яцик, пообіцяв розслідувати справу про загибель підлітка за тиждень. Якщо результатів не буде – він піде у відставку. Подробиці далі у сюжеті.

Відділ Прилуцької поліції. Сьогодні сюди приїхав начальник головного управління поліції області Едуард Альохін. Каже, відсьогодні слідчі щовечора у відділі звітуватимуть про розслідування справи Дениса Чаленка. Доповідатимуть відкрито, а тому всі небайдужі до справи можуть бути присутні у залі, сказав Едуард Альохін.

«В залі в якому ми зібралися, тут буде присутній слідчий, буде присутній керівник, керівництво з Чернігова. Будуть доповідати слідчі і люди, будуть чути  про те, що робиться».

Розслідування смерті 14-річного Дениса Чаленка знаходиться на особистому контролі голови Нацполіції України Ігоря Клименка.

«Тіло загиблого направили до Чернігівського обласного бюро судово-медичної експертизи для проведення комісійного огляду. Розслідування даної події знаходиться на особистому контролі голови Нацполіції України та буде проводитись максимально відкрито. До роботи слідчо-оперативної групи представники потерпілої сторони та засобів масової інформації», - сказала прес-офіцер Національної поліції України Мар’яна Рева.

Виконувач обов’язків начальника обласного бюро судово-медичної експертизи Євгеній Смоляр телефоном сказав, інформації про те, що тіло хлопчика мають направити до Чернігова на комісійне обстеження не має. Вчора у Прилуках під відділом поліції з 18 вечора тривав мітинг. Там зібралися більше двох сотень людей, палили шини.

«Мене цікавить конкретно чому розглядається одна версія нещасний випадок, чи піднімали статистику аварійності на цій ділянці залізниці, чому одна версія. Батьки загиблого мені показували свідоцтво - заключення про смерть, там написано дослівно «Субарахмоідальний крововилив, відкрита черепно-мозгова травма, пожкодження мозку», все. Дитина була під потягом, чому не описані пошкодження на тілі?», - каже учасник акції протесту Богдан.

Мітингувальники вимагали справедливого, на їхню думку, розслідування обставин загибелі Дениса Чаленка. Із натовпу люди викрикували, що до вбивства можуть бути причетними четверо 16-річних хлопців. Мовляв, за тиждень до загибелі Дениса один із цих хлопців надсилав на його телефон повідомлення з погрозами. В четвер ввечері протестувальники зайшли до  Прилуцького відділу поліції.

«Або хай виходить, або ми самі зайдемо. Люди, хто там крайній, скажіть, щоб начальника ловили. Хлопці де ж ви були як дитину вбили? Поставали тепер».

До протестувальників вийшов виконувач обов’язків начальника Прилуцького відділу поліції Олександр Яцик. З його слів, поліція спілкувалася з хлопцем, з телефона якого надходили погрози. Він сказав, що цього не робив. Поліція його відпустила. Також Олександр Яцик пообіцяв розслідувати цю справу за тиждень. Якщо результатів не буде – піде у відставку.

«Я вам обіцяю, що якщо вони винні – вони понесуть відповідальність. Єдине прохання - якщо у вас є якісь докази, свідки, будь ласка приводьте їх. Всі бояться поліцію, не хочуть сюди до вас йти».

 ̶  Заключення експертизи коли буде?  ̶  Завтра не буде, це тривалий процес, завтра повинні зробити огляд, повторний огляд.  ̶  Ви за тиждень впораєтеся?  ̶  За тиждень експертизу не роблять.

Марина Паянок, учасниця акції: «Це дуже жахлива ситуація і хочеться всіляко допомогти цим батькам. Тому що в нашій країні дуже часто буває так, що не розслідуються ці злочини. Це було б доречно зібрати підписи зараз, щоб була незалежна комісія по розслідуванню цієї справи».

Ярослава, учасниця акції протесту: «Всі, у кого є діти, племінники, чудово розуміють - як це втратити близьку людину і коли замовчуються деталі».

Нагадаємо, тіло 14-літнього Дениса Чаленка знайшли 29 жовтня увечері на залізничній колії. Рідні не погоджуються із версією загибелі, яку називає поліція – що хлопця збив потяг. Так вчора позицію родини пояснював їхній адвокат.

«Із самого початку працівники поліції не відпрацьовували інші версії причини смерті цієї дитини. Ми оглянули місце події. Можна стверджувати про те, що це насильницька смерть. Сліди крові, які є на полотні, -  можна стверджувати про те, що, фактично, цю людину, цього молодого хлопця якісь невідомі невстановлені особи переносили і поклали на залізничне полотно».

«В іншому місці ми там бачили теж сліди крові. Родичі на сьогоднішній день налаштовані, що потрібно все ж таки повторну експертизу».

Поліція розслідує порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного транспорту, яке спричинило загибель людини. Покарання за цією статтею - позбавлення волі на строк  від 5 до 10 років.