У Березовому гаю в Чернігові висадили більше 2 десятків дерев та кущів

18:04, 30 жов. 2019
 
У Березовому гаю в Чернігові висадили більше 2 десятків дерев та кущів

Більше двох десятків дерев та кущів висадили сьогодні у Березовому гаю у Чернігові. Тут утретє провели акцію «Подаруй парку дерево», організовану громадською організацією «Еко Місто». Частину рослин закупили за благодійні внески, десять ясенів привезли та посадили студенти Чернігівського національного технологічного університету, чотири ялиці передали представники центру ландшафтного дизайну. Долучилися і жителі мікрорайону, прийшли допомогти і школярі з двадцять п’ятої школи.

Пів на одинадцяту до Березового гаю заїздить машина із деревами. Дівчата забирають з неї рослини у горщиках, чоловіки – вивантажують решту. Так починають третю щорічну акцію «Подаруй парку дерево», організовану громадською організацією «Еко Місто». Її представниця Альбіна Колесніченко розповідає, що нині висадять у Березовому Гаю.

Альбіна Колесніченко, членкиня ГО «Еко Місто»: «Це у нас буде дуже гарний кольоровий барбарис, який ми купили сьогодні у ландшафтному центрі за благодійні внески, які нам пожертвували сусіди, друзі, однодумці. Ще будемо саджати десть ясенів. До нас прийшов технологічний університет зі студентами. Це була їхня ініціатива посадити у цьому парку саме ці дерева. Також ландшафтний центр у Новоселівці подарував нам десять ялиць. Ялівців, які виростають до понад п’ять метрів.»

Закупили дерева за благодійні внески, які зібрали представники громадської організації.

Сергій Безбородько, голова ГО «Еко Місто»: «Саме готівкою ми назбирали близько чотирьох тисяч гривень, із них ми оплатили роботу маніпулятора -1500 і ялівці.»

Студенти технологічного університету першими починають копати ямки для своїх ясенів. До акції вони долучилися уперше. Дерева навчальний заклад закупив у розсаднику на Київщині.  

Світлана Коваленко, доцентка кафедри геодезії, картографії та землеустрою Національного технологічного університету: «Фахівці із «Зеленбуду» порадили нам саме ясені, тому що вони дуже швидко ростуть. Це дуже естетичне гарне дерево, і так, як ми садимо його на дитячому майданчику, то від них найбільше буде тіні.»

Олексій Дмитрук, студент технологічного університету, учасник акції: «Наскільки я знаю, це дерево дуже міцне і довговічне. Може, сподівання таке, щоб таким був і наш університет – міцним і довговічним.»

Іван Білоус, студент технологічного університету, учасник акції: «З дівчиною тут постійно гуляю. Приємне, красиве місце. Сьогодні воно стало набагато красивіше силами дітей, студентів. Коли сюди прийду у похилому віці, прийду сюди і буду згадувати, як я трудився на благо міста.»

Доки студенти копають ямки для дерев, своєї черги допомогти чекають учні двадцять п’ятої школи. До них приходить «Людина-дерево» та розповідає, чому важливо насаджувати дерева.

Андрій Христофоров, учасник акції: «Я – людина дерево. А дехто називає «Деревним архангелом». Ми, усі гуртом із дітлахами, дорослими, громадськістю, хто недалеко живе, будемо це свято деревонасаджування втілювати у життя.»

Коли студенти вже засипають ямки ґрунтом, притримати деревця просять школярів. Допомогти хочуть усі, тож кожен саджанець притримують групами по сім і більше учнів. Шестикласниця Єлизавета Селюк каже, є особлива місія у цій акції.

Єлизавета Селюк, учениця шостого класу: «Щоб прикрасити парк та наше місто і щоб не забруднювати повітря.»

Прийшла посадити дерево і Катерина Анікєєва разом із донькою та сином. Катерина каже, привела дітей, щоб вони бачили, як люди гуртуються заради спільної мети та отримують задоволення від роботи.

Катерина Анікєєва, учасниця акції: «Якщо ми поряд, якщо ми разом – це надихає їх, потім у майбутньому їх також надихатиме на такі справи.»

За словами організатора акції Сергія Безбородька, 95 відсотків посаджених за три роки дерев прижилися. Волонтери доглядають за ними упродовж року.