Чернігів вперше приєднався до хакатону від NASA: програмісти об’єдналися у команди для вирішення глобальних проблем

19:07, 19 жов. 2019
 
Чернігів вперше приєднався до хакатону від NASA: програмісти об’єдналися у команди для вирішення глобальних проблем

Чернігів вперше приєднався до хакатону від NASA, який сьогодні розпочався у всьому світі. Це марафон програмістів, під час якого айтішники, інженери, дизайнери тощо можуть скористатися базами даних національної аерокосмічної агенції США. У Чернігівському технологічному університеті 30 учасників об’єдналися у команди для вирішення, як самі кажуть, глобальних проблем. Яких саме – далі.

Національний технологічний університет у Чернігові. Тут проходить перший в місті хакатон від NASA. Студенти кафедри електроніки, автоматики, робототехніки та мехатроніки разом зі своїм доцентом розробляють пристрій для астрономів-любителів.

«На прикладі, хочемо подивитися в телескоп на якусь планету, де вона зараз знаходиться. Ми знаємо, що вона буде близько до Землі і ми її зможемо побачити. Наприклад, у нас не має знань, ми відкриваємо астрономічний довідник, бачимо купу цифр, а що вони означають - не знаємо. За допомогою нашого проекту, там буде програмка написана, вибираємо небесне тіло, на яке хочемо навестися. Воно нам чік, ми в ту сторону телескопчик підняли і все прекрасно бачимо» - розповідає учасник хакатону у Чернігові Даниїл Савченко.

Деталі для нього команда друкує на 3D принтері.

Анатолій Ревко, доцент Чернігівського національного технологічного університету: «Координати супутника ми беремо з сайта NASA, вони в онлайн режимі видають координати кожного супутника».

Студент кафедри електроніки Олександр Лисенко робить разом з командою прототип марсоходу, яким можна керувати за допомогою смартфону.

«Він реагує на нахил і передає зображення з камери на екран телефону тепер. Це буде макет марсоходу і якась орбітальна станція для передачі даних, через яку будуть транслюватися команди».

Організатор хакатону у Чернігові Ігор Лисенко каже, сьогодні національна аерокосмічна агенція США відкрила доступ до своїх даних учасникам цих змагань на 48 годин. За цей час вони мають розробити проекти, які могли б вирішити глобальні проблеми.

«Цей хакатон – це змагання усіх творчих людей, які вирішують глобальні питання нашої Землі, космосу і так далі. Заснований він NASA це національна аерокосмічна агенція США, 8 років тому. В Україні він проходить вчетверте, у Чернігові вперше. Я всі ці 4 роки мріяв провести його тут, і ось мрії збуваються».

Ярослав Шмаров виграв 5 хакатонів у Європі. Сьогодні  він член журі та ментор для учасників. Розповідає, як на практиці вирішити конкретну проблему, використовуючи тільки дані.

«Наприклад, кількість опадів до вітру, до сонця у Чернігові і вирішити взагалі, чи рентабельно ставити сонячні панелі, або краще ставити вітряки».

Захищати свої проекти учасники будуть завтра після обіду, каже Ігор Лисенко. Тоді ж визначать двох переможців, чиї проекти відправлять на відбірковий конкурс до NASA.