Безкоштовне обстеження на рак молочної залози проводять сьогодні у чернігівському медичному центрі сучасної онкології

15:13, 18 жов. 2019
 
Безкоштовне обстеження на рак молочної залози проводять сьогодні у чернігівському медичному центрі сучасної онкології

Сьогодні у чернігівському медичному центрі сучасної онкології безкоштовно обстежують на рак молочної залози.  Пацієнтів приймають 5 лікарів-мамологів, деяким з них сьогодні відмінили операції, каже завідуючий мамологічним відділенням Сергій Поленков. Черги до лікарів у центрі займали за 1,5 години до початку прийому. З пацієнтами, які вирішили безкоштовно пройти обстеження поспілкувалася Дар’я Янушкевич. 

9-та ранку. Чернігівський медичний центр сучасної онкології.  У черзі до хірурга-онколога Олександра Заїки 40 пацієнтів. Надія Бондарчук каже, до лікаря ходить кожні півроку.

«Це дуже важливо для жінок. Двічі на рік обов’язково приходити і оглядатися, тим паче у такого лікаря як Миколайович. Я була у лютому і мені через 6 місяців ще потрібно було, а тут прийшла і акція і так і потрапила до лікаря».

Таїсія Герасименко  цілеспрямовано йшла на безкоштовне обстеження.

«Варто перевіряти кожен рік. Я ходжу і перевіряюся. - А чому сьогодні вирішили прийти? - Почула по радіо і прийшла».

Огляд у мамолога лікар Олександр Заїка радить проходити раз на півроку. А робити мамографію при необхідності раз на рік. Сьогодні для пацієнтів вона безкоштовна.

«Тим, хто буде потребувати, ми зробимо мамографію безкоштовно. Але технічно ми не маємо можливості. Ми можемо зробити лише 80 мамографій. Апаратура просто не витримує більше ніж 80 процедур. Тому ми селективно визначаємо кому вкрай необхідно зробити».

У іншому кабінеті на 3 поверсі вище приймає пацієнтів завідуючий відділенням мамології Сергій Поленков. У нього о 9-й ранку в черзі 50 чоловік.

Тетяна Глоба, пенсіонерка: «Кожен рік я ходжу на обстеження. - Саме в цей день чи інші? - Ні, в цей день. - Саме на безкоштовне? - Так. - А чому? - Бо я пенсіонерка»..

За минулий рік  у медичному центрі сучасної онкології рак молочної залози виявили з у 392 жінок і 2 чоловіків.

«Це і генетика, і спосіб життя, і харчування, і гінекологічний анамнез і вік. Вважається, що чим старше вік, тим більша ймовірність захворіти на рак молочної залози. Чверть випадків діагностується до 45 років, а три чверті це після 45-ти. Всі мамологи сьогодні у нас в онкоцентрі приймають пацієнтів. Якщо  ця акція дасть можливість нам визначити у когось  рак на ранній стадії, то я вважаю, навіть 1 випадок, хоча за статистикою таких випадків буває 4-5-6, але навіть якщо 1, я вважаю, ми акцію проведемо не даремно» - розповідає завідуючим мамологічним відділенням Сергій Поленков.

Минулого року у день безкоштовного обстеження на рак молочної залози лікарі виявили 2 онкологічні хвороби і 70 доброякісних пухлин. Всього тоді обстежились 250 пацієнтів.