Мозаїку «Материнство», яку демонтували з пологового будинку, перевезли до обласного художнього музею

18:08, 15 жов. 2019
 
Мозаїку «Материнство», яку демонтували з пологового будинку, перевезли до обласного художнього музею

Фрагменти мозаїки «Материнство», яку демонтували з пологового будинку у Чернігові, сьогодні перевезли до обласного художнього музею. Перенести їх до підвалу, де вони тимчасово зберігатимуться, допомагали десятеро волонтерів. У перспективі, наступного року мозаїку – частину із зображенням матері та дитини – покажуть відвідувачам художнього музею. Про це сказав його директор Юрій Ткач. 

Це фрагменти мозаїки «Материнство». Маніпулятором їх вивантажують на задній двір обласного художнього музею. Тут на них чекають працівники музею та ті, хто відгукнулися на заклик допомогти занести елементи мозаїки усередину. Таких охочих – десятеро.

Роман Закревський - волонтер, фотограф: «Це цікаво побачити цю мозаїку в руках. А не там, на будинку.

Це прецедент, який може змінити щось у нашому місті. Точку зору на питання якихось великих, але непомітних штук., які робилися такими художниками колись давно. Це історія нашого міста. Це краплинка у морі, але дуже велика краплинка».

Микола Авдієнко – волонтер: «Мені не вистачає фізичних навантажень. І я думаю: піду, поношу. Дуже люблю фізичні навантаження. У зал ходити – платно. А тут – безкоштовно».

Фрагментів – 119, кожен площею 85 на 85 сантиметрів і вагою 60 кілограмів, каже директор музею Юрій Ткач. Їх демонтували у вересні, і тоді серед варіантів подальшої долі мозаїки начальник управління капітального будівництва міської ради Вячеслав Почеп називав продаж. В обласному художньому музеї запропонували забрати мозаїку.

«На щастя сталося так, що пологовий будинок, міська рада, УТБ, з розумінням поставилися до цієї ситуації. Небагато часу зайняло, може місяць,  але всі нюанси узгодили. Ми запропонували, що ми готові забрати на постійне зберігання для музею, щоб зберегти в такому стані як  її зняли».

Несуть фрагменти до підвалу музею, де їх надалі і зберігатимуть. Серед волонтерів – одна жінка, Валентина.

Волонтерів у підвалі зустрічає Олена Загребіна, яка називає себе активісткою за збереження монументального мистецтва. У неї у руках  схема, на якій кожен фрагмент пронумерований.

Олена Загребіна пояснює: розподіл на важливий/неважливий фрагмент – умовний. Важливими називає ті пластини, на яких є зображення матері та дитини, їх складають справа. Неважливі – декоративне оздоблення.

«Є фрагменти, які є декоративною частиною, а є фрагменти – зображувальна. Ми хочемо зробити акцент саме на зображувальній частині.

Ми вибираємо елементи – там де мати і дитина – їх ми відкладаємо окремо. Щоб їх зручно було експонувати».

За словами Юрія Ткача, зображення матері та дитини планують зібрати і показати у наступному році.

«Уже визначено частинку, яку ми будемо експонувати – це мама з дитиною обличчя, там десь близько 30 фрагментів, і ми знайдемо можливість якимось чином її розмістити.

Експонувати повністю ми не зможемо, бо це дуже великі розміри і у музеї такої можливості немає».

Нагадаємо, мозаїку «Материнство» створив заслужений художник України Євген Павлов у 1989 році. Її розмір 14 на 5,5 метрів. Мозаїка була на фасаді чернігівського пологового будинку. У вересні її демонтували через проведення робіт з утеплення будівлі. Наразі ці роботи тривають.

 

Читайте також: Чому демонтували мозаїку «Материнство» з фасаду пологового будинку у Чернігові і що буде замість неї