Священик Георгіївської церкви у Седневі побоюється, що храм може не пережити зиму: з проханням завершити реконструкцію звернувся до Прем’єр-міністра України

17:18, 11 жов. 2019
 
Священик Георгіївської церкви у Седневі побоюється, що храм може не пережити зиму: з проханням завершити реконструкцію звернувся до Прем’єр-міністра України

З проханням завершити реконструкцію Георгіївської церкви у Седневі звернувся до Прем’єр-міністра України отець Тимон. Священик каже, зиму в нинішньому стані дерев’яний храм може не вистояти. Свято-Георгіївській церкві 247 років. В користування цей храм парафія Української Православної Церкви Київського патріархату отримала у 2009 році. На початку 2010-го його освятили і почалися перші служби. Передали храм після реставрації, яка розпочалася у 2004 році, а в 2008 – зупинилася. Причина - брак грошей. Через це споруда почала псуватися, каже отець Тимон. Деталі – в сюжеті.

Десять років тому отець Тимон провів перше богослужіння в Георгіївській церкві. Згадує, що побачив, зайшовши до храму вперше.

«Коли ввійшли в храм, перше, що побачили – це затікання. На підлозі була велика калюжа, на скільки я пам’ятаю, і оцей кабель 380 вольт лежав просто у цій калюжі, був підключений».

У такому стані церкву передали після реставрації, яка розпочалася у 2004 році. 2008-го через брак грошей роботи зупинили. Через те, що їх не довели до кінця, каже священик, споруда почала псуватися.

«Обшивка храму в жахливому стані. Тому що було покладено брус неправильно. Вода потрапляє на обшивку, обшивка гниє, храм не законопачений, немає якогось гідробар’єру, затікання. Чим загрожує? Вона знову згниє у буде у такому стані, як у 2004 році. Єдине, це туристи, які їдуть, щось вкидають. За ці гроші за їхні ми упорядковуємо територію, фундамент кожного року штукатуриться, він просто розпадається, зимою його розриває бо немає відливів. Тут багато нюансів всяких».

Церква – дерев’яна, проте заходи пожежної безпеки майже не передбачені, каже настоятель. Взимку храм не опалюється.

«З осені вже до літа я ж не буду хрестити тут. Дуже холодно. Люди хочуть, люди йдуть до храму, але куди вони прийдуть. Заходять, побудуть і кажуть – дуже холодно, батюшка, вибачте. Як мені, як священику. Влада взагалі не допомагає, жодної копійки за ці 10-11 років не було виділено владою. Єдине, що робиться – це паспорт, документально щось роблять. Але до реставрації не доходить, на жаль».

Свято-Георгіївська церква – пам’ятка національного значення, тому із Седнівського селищного бюджету її фінансувати не можна за відсутності цільового призначення, каже секретар селищної ради Сергій Маслов.

«Поточний ремонт має робити сам орендар – настоятель. А капітальний – за рахунок державних коштів. При цьому необхідно зробити проект, кошторис, отримати дозвіл і проводити капітальний ремонт».

Близько півмільйона гривень нині коштуватиме корегування проектно-кошторисної документації реконструкції церкви, каже начальник управління містобудування і архітектури облдержадміністрації Олександр Дмитрюк. Щонайменше в 20 мільйонів обійдуться самі роботи. Нині цих грошей немає.

«Наше управління саме зробити, ну що ми можемо зробити?! На сьогоднішній день тим розпорядженням, яким передано в користування єпархії Київського патріархату, вони зобов’язувалися повністю утримувати, замовляти документацію».

«Все, що ми можемо, ми робимо, але ми не можемо перестрибнути через себе» - каже отець Тимон.

З проханням завершити реконструкцію Георгіївської церкви отець Тимон звернувся до Прем’єр-міністра України.

«Стоячи на колінах і молячи Бога за владу, уклінно просимо порушити питання щодо завершення реконструкції Георгіївської церкви з урахуванням думки парафіян та вжити всіх можливих заходів щодо збереження пам’ятки архітектури національного значення!»

1 жовтня отець Тимон отримав підтвердження – лист до Кабінету Міністрів доставили. Відповіді поки не має.