У чернігівській школі №21 невідомі розпилили газ: 9 учнів шпиталізовано і 700 евакуйовано

16:05, 11 жов. 2019
 
У чернігівській школі №21 невідомі розпилили газ: 9 учнів шпиталізовано і 700 евакуйовано

Чотирьох дітей батьки забрали додому, ще п’ятьох перевели з реанімації до діагностичного відділення. Наразі їх стан задовільний. Про це UA: Чернігів  сказала заступниця головного лікаря обласної дитячої лікарні Людмила Кривець. Сьогодні 9 дітей шпиталізували до обласної дитячої лікарні та 700 евакуювали. У Чернігові у 21-ій школі на першому уроці невідомі розпилили газ із балончика, сказала директорка школи Інна Левченко. Семеро дітей потрапили до реанімації, одну дитину забрали батьки під розписку, ще одного школяра перевели до офтальмологічного відділення. На місці події побувала наша Дар’я Янушкевич..

10-та ранку. На подвір’ї 21-ї школи у Чернігові стоять школярі. Їх евакуювали під час першого уроку. Сьогодні для них навчання у школі закінчилося.

«Хтось в школі розбризкав перцевий балончик. Далі пішла евакуація, тривога і нас всіх вивели на вулицю» - розповідає учень школи Владислав Петруша.

«Багатьом дітям стало погано, і сюди двічі приїздила «швидка». У мене була така думка, що, можливо, через те, що мала бути контрольна робота, і, можливо, це хтось так зробив по приколу. А можливо, хтось передивився серіал «Школа», там все було так само» - додає учениця Олена Савицька.

Денис Андрієнко, учень чернігівської школи № 21: «У нас була контрольна, зайшов вчитель з трудового навчання і покликав нас вийти на вулицю, тому що розпилили газовий балончик».

Евакуювали зі школи близько 700 дітей.

Інна Левченко, директорка чернігівської школи № 21: «Розпилили у чоловічому туалеті на 1 поверсі, і воно почало підніматися. На першому поверсі знаходяться діти початкових класів».

Розпилили газ в ось цьому туалеті для хлопчиків, який знаходиться на 1-му поверсі  21 школи. Сталося це під час першого уроку. Зараз запаху газу тут не відчувається.

Відчула запах газу у коридорі вчителька 2-го класу Оксана Калюжна. Їх клас знаходиться поблизу туалету.

«Я відчула першіння певне в горлі, думала заболіла. А потім відкрила двері і одразу сльози і горло У нас як раз дослід проходив і ми досліджували повітря і коли я зрозуміла, що час евакуйовувати дітей я сказала: «Діти, а зараз у нас конкурс. Ми будемо виходити на вулицю і будемо досліджувати повітря, але при цьому тихенько закрити ротики». І всі наші дійти вийшли».

До обласної дитячої лікарні шпиталізували 9-х дітей. Вони скаржилися на оніміння кінцівок, нудоту, подразнення горла та запаморочення, каже заступниця головного лікаря обласної дитячої лікарні Людмила Кривець

«8-ро госпіталізовано у реанімаційне відділення, і у однієї дитини самопочуття було задовільне, і батько під розписку забрав додому. Проведена інгаляція, інфузійна терапія, і буквально відразу стан дітей став кращим. Одного хлопця перевели за 40 хвилин у відділення офтальмології».

У школі працювала поліція, яка встановлювала свідків події.

«Зараз на місці працюють інспектори ювенальної поліції, які встановлюють особу, яка могла це зробити. Опитують учнів і вчителів».

Як сказав рятувальник Олександр Ніколайчук, отруйних речовин у повітрі не виявили.

«По приїзду ми зробили проби і заміряли повітря. Згідно з цими пробами, отруйних і небезпечних речовин там не виявлено. Пристрій показав нулі».

Як тільки стан дітей буде задовільним їх випишуть з лікарні, каже заступниця головного лікаря обласної дитячої лікарні Людмила Кривець.

«Ми залишили поки в реанімаційному відділенні. Закінчиться інфузійна терапія. Ми їх ще раз переглянемо і переведемо в соматичне відділення».

Як сказала Суспільному речниця поліції області Юлія Ковтун, якщо виявиться, що газ розпилив хтось із школярів, відповідальність нестимуть батьки.