На кордоні Чернігівської та Сумської областей 56 байкерів взяли участь у моторалі «Князі в грязі»

13:32, 30 вер. 2019
 
На кордоні Чернігівської та Сумської областей  56 байкерів взяли участь у моторалі «Князі в грязі»

Залитим дощем лугом, узбережжям Десни та лісом – таку трасу долали учасники моторалі «Князі в грязі». Перегони тривали два дні на кордоні двох областей – Чернігівської та Сумської, поблизу села Пирогівка. Приїхали на змагання 56 байкерів з Київської, Чернігівської, Сумської, Черкаської областей та Білорусі. Крім чоловіків, випробовували свої сили і чотири жінки. Як проходили змагання – далі в сюжеті.

Тривають останні приготування до старту. Учасники мають проїхати коло в понад сорок кілометрів  лісом та лугом. Байкери класу «Профі»  -  5 таких кіл,  це двісті десять кілометрів. Байкери-експерти -  сто шістдесят кілометрів бездоріжжям. Аматорам достатньо пройти три кола по сорок кілометрів.  В ніч з суботи на неділю йшов дощ, продовжився він і вранці. Киянин Едуард Брязкало попереджає інших учасників – траса стала слизькою.

«Там всі ями водою залиті, мокро та слизько. Трошки спокійніше з ручкою газу працювати. А все інше – як завжди. Обережно їхати. Дотримуватися безпеки руху – дивитися вперед, оглядатися назад».

Мотоциклістка з Білорусі Анастасія Линьова говорить, дощ навпаки сприяє перегонам. В перший день ралі вона показала найкращий результат серед жінок

«Як кажуть, дощ розвідника не мочить, дощ розвідника бадьорить. Коли спека, то більше втомлюєшся. Під дощем, навпаки, менше. Якби ще маску не заливало, то зовсім добре».

«Ми приїхали з Мінська. В такому моторалі вперше беремо участь, але я раніше вже двічі  брав участь у чемпіонаті України з бахи. Вчора я приїхав четвертим. Сьогодні мені залишилося ще трьох обігнати» - розказує учасник моторалі «Князі у грязі» Дмитро Мазанов.

Стартують учасники під дощем. Першими на трасу виходять професіонали.

За декілька хвилин виїздять експерти. Найбільша група учасників – аматори, вони стартують третіми. Останніми в перегонах їдуть власники найважчих байків – турендуро.

Перше коло професійні мотоциклісти долають за 40 хвилин. В кінці кожного кола учасникам моторалі треба пройти смугу перешкод.

Анастасія Тарасенко, вболівальниця: «У мене чоловік бере участь. Вони всі втомлені. Вчора активніші вони були на цій ділянці».

На слизькій дорозі байкери втрачають рівновагу.

Євген Кононенко  - початківець, приїхав з Києва.  Каже, мотоспортом займається рік, тому їде серед аматорів.

«Це мої  перші такі серйозні перегони. Програма мінімум – проїхати всю дистанцію. А там – побачу, бо як пощастить. Вчора на останньому колі посеред дистанції я пробив колесо. Доїжджав на спущеному передньому колесі. Це було важко. У лісі траплялося багато коріння. Особливо на останньому колі, коли вже роз’їздили трасу».

Моторалі «Князі в Грязі» проходить вчетверте, каже організатор Євгеній Бурико. З кожним роком кількість учасників збільшується. Цьогоріч змінили місце проведення. Зазвичай перегони влаштовували поблизу Новгорода-Сіверського, в районі Биринського мосту. Зараз його ремонтують, тому дістатися іншого берега не змогли.  В цьому році моторалі триває два дні.

Євгеній Бурико, організатор моторалі «Князі у грязі»: «Я спеціально проводив опитування серед учасників. Дійшли висновку – ралійні перегони мають бути декілька днів. Все тоді по-іншому. Відстань інша. Треба мотоцикл підготувати, усунути пошкодження. Після першого дня втомилися. А треба вставати і продовжувати змагання».

Едуард Брязкало, учасник моторалі «Князі у грязі»: «Дуже ми вдячні організатору Євгенію Бурико. Він завжди дуже цікаву трасу організовує. На високому рівні організація в принципі – умови проживання, зберігання техніки, умови на старті, все дуже круто».

Першим серед професіоналів фінішував Андрій Лісничий з Глухова. Найкращий результат серед байкерів-експертів показав киянин Едуард Брязкало. В класі «Аматори» перемогу здобув Петро Тарасенко з Чернігова. Найшвидшим на турендуро  цьогоріч став киянин Володимир Юрін.