152 тисячі гривень за мурали на перехресті проспекту Перемоги та вулиці Кирпоноса в Чернігові

18:10, 24 вер. 2019
 
152 тисячі гривень за мурали на перехресті проспекту Перемоги та вулиці Кирпоноса в Чернігові

152 тисячі гривень – стільки коштувало створення муралів на перехресті проспекту Перемоги та вулиці Кирпоноса в Чернігові. З них 86 тисяч заплатили за роботу художникам. Про це Суспільному сказав начальник КП «Зеленбуд» Роман Старіков. Це підприємство виконувало реконструкцію скверу, яка почалась у червні цього року. Тоді ж почали шукати художників для створення муралів.

Роман Старіков, начальник КП «Зеленбуд»: «Ми вели переговори і  з Адеріхо, який дуже відомий в Чернігові. Але ж там було дуже багато часу на виконання цієї роботи, і крім того він не міг приступити до виконання у зв’язку з завантаженістю. Щоб закінчити до Дня міста, як і ставилось завдання – зробити повністю всі роботи до дня міста. Тому навіть він рекомендував нам Олексія, я користуючись нагодою висловлюю свою вдячність, бо хлопці і пізно ввечері, й дуже рано вранці і навіть вночі проводили роботу. Окрім цього саме зображення, яке на думку комісії, не комісії, на думку багатьох працівників міської ради, сподобалось, ми їх надали Олексію і саме Олексій зі своїми колегами робили авторську роботу, зробили ескізи. Тобто це не перемальовка, а це ескізи і це є авторська робота».

Над муралами працювали троє художників на чолі з чернігівським – Олексієм Бичком. Чоловік каже, на стінах малює більше 10 років, підписується псевдонімом Мокє.

Олексій Бичок, графіті-художник: «Це був авторський малюнок, я його створював, але це комерція, тому я комерційні роботи не підписую. Першочергово були ескізи, взяті з Інтернету. Це були малюнки художника конкретного, здається, якогось японця. Ви ж знаєте, є авторські права, ми відштовхувалися від цих ескізів, нам дали ескізи, сказали – має бути зображена арка, зробити ефект 3D і щоб там були на фоні будинки, море. Я надихнувся Італією, Португалією, Францією і скажемо так, це вже видумане місто».

Ми зв’язалися з чернігівським художником Дмитром Адеріхо. Інформацію Романа Старікова про те, що він не зміг намалювати мурал через зайнятість, він підтвердив. Про те, що саме він порадив звернутися до цих художників, Дмитро заперечив. Чернігівська художниця Олена Загребіна новостворені мурали оцінює так.

«У нас чомусь в Україні є якийсь ефект меншовартості. Тобто ми чомусь хочемо схожими бути на когось. А насправді, найкраще, що ми можемо зробити, враховуючи, скільки талановитих людей взагалі в Україні, це робити ставку на творчість, яка є в нас. Стосовно цього муралу – я би з радістю побачила там роботу когось з Чернігівських художників. Саме не як копію як копію якусь знайдену десь, а саме авторську роботу».