На Чернігівщині почали вакцинацію диких тварин проти сказу: вакцину розкидають з літаків

13:38, 24 вер. 2019
 
На Чернігівщині почали вакцинацію диких тварин проти сказу: вакцину розкидають з літаків

Вакцини проти сказу диких тварин з літаків почати розкидувати на Чернігівщині. Як сказав начальник управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен, нині вакцини розкидали у 3 районах: Новгород-Сіверському, Семенівському та Варвинському. Загалом, це більше 40 тисяч доз. Як сказав Павлішен, такий спосіб вакцинування диких тварин – найефективніший. Як це відбувається – бачила Ольга Онищенко.

Аеродром в селищі Прогрес. На обід, дозаправку та поповнення вакцин злітаються два літаки АН-2, третій запізнюється. 

638 тисяч доз вакцин планують розкидати у полях та лісах Чернігівщини, аби попередити сказ у диких тварин. Оператор одного з бортів Микола Богад, показує, як вакцину апарат розподіляє в повітрі.

«Це називается артовак, вона розкидає вакцину на певну відстань одна від одної, при цьому записує координати, кожної викинутої вакцини і передає на центральний сервер».

Така вакцина складається з двох частин та вкрита парафіном, каже начальник управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен.

«Всередині знаходиться капсулка із безпосередньо вакциною і зверху воно в таку речовину, що видає запах, які приваблює і цих дикі тварини відчувають цей запах і з задоволенням її поїдають.
Це проводиться профілактичний захід. З метою зменшення кількості виникнення захворювання такого, як сказ. Така компанія і такий спосіб, воно надзвичайно ефективно, ми бачимо результати попередньої заходу, який проводили в кінці минулого року. У нас в цьому році зареєстровано було тільки 11 неблагополучних пунктів по сказу, так як за аналогічний період минулого року було більше 80-ти».

Ця вакцина в основному призначена для лисиць, єнотовидних собак, вовків та інших диких м’ясоїдних тварин. Начальник Козелецього районного управління Держпродспоживслужби Петро Приходьон каже, якщо дозволить погода, за 10 днів всю вакцину розкидають.

«Один борт він вилетів в район Славутич, Чернігівський і Корюківський район. Було розкидано 15 тисяч 600 доз. Сьогодні працюють три літаки. Один Новгород-Сіверськ, Семенівка, один Варва. Більше 40 тисяч уже розкидано в цих районах».