Менська поліція розслідує факт наруги над могилами менян, які загинули під час бойових дій на сході країни

18:33, 23 вер. 2019
 
Менська поліція розслідує факт наруги над могилами менян, які загинули під час бойових дій на сході країни

Наруга над могилою – за такою статтею проводить розслідування менська поліція після того, як на місцевому кладовищі пошкодили надгробні пам’ятники воїнам АТО. Про це Суспільному сказала речниця поліції області Наталія Реберг. Нагадаємо, в ніч на суботу, 21 вересня, невідомі замалювали фарбою обличчя загиблих учасників антитерористичної операції. В Мені побувала наша Альона Макаренко.

З серпня 2016 року Ніна Ільчишина на центральне кладовище Мени приходить кілька разів на тиждень. Каже, тут нині спочиває сенс її життя – син Олександр. Кулеметник 41-го батальйону помер після дворічної коми внаслідок важкого поранення в АТО. Поряд з Олександром поховані ще четверо менян - учасників війни на Донбасі: Вадим Жеребило, Сергій Титаренко, Максим Головатий та Олександр Ворона. У такому стані їх надгробні пам’ятники виявили зранку суботи, 21 вересня, - на День міста Мени.

«Дізнались ми про це, коли в нас було покладання квітів на Алеї Героїв. Ми приїхали сюди на кладовище, була тут поліція, брали в нас свідчення, як у потерпілих, наші ж діти не можуть дати свідчення. І побачили, що обличчя наших дітей були позамальовувані».

Геннадій Примаков, міський голова Мени: «Це була фарба, звичайна водоемульсійна  фарба, якою замалювали обличчя наших героїв, такий прояв вандалізму і неповаги до всієї України і до цих молодих життів, які віддали своє життя, мабуть, не за тих людей, які це зробили».

Станіслав Корнієнко працює наглядачем кладовища. Каже, таке трапилося вперше. Хто причетний – не знає.

«Я сам будівельник, я знаю, як воно фарбується валиком, щіткою, все одно краплі капають, все одно кружечки лишаються, а тут  все чисто, лише обличчя замазані і все».

Геннадій Примаков каже, цього ж дня схожою білою фарбою малювали на стіні залізничного вокзалу.

Геннадій Примаков, міський голова Мени: «Також на вокзалі в нас у Мені хтось написав такою ж фарбою «слава днр». Думаю, що повиймали голови з піску які, мабуть, тут живуть, можливо, переселенці, версій може бути багато, можливо, це ті люди, які сюди просто приїхали, вчинили такий акт і поїхали».

В суботу фарбу з портретів відмили. Два малюнки на зворотному боці надгробків змити без пошкоджень не вдалося.

Тетяна, менянка: «Це жах. В голову не вкладається те, що зробили. Це, мабуть, людина не має нічого в душі і в серці. Це наруга над нашими могилами, над нашими дітьми, які захищали нашу Батьківщину для того, щоб нам спокійно тут жилося».

Анатолій Титович, менянин: «Руки відрубувати. Люди життя своє віддають, за те, щоб вони ото таке робили?!»

Поліція нині шукає свідків. Міський голова оголосив винагороду за будь-яку інформацію про вандалів.

«Якщо буде точна інформація – 10 тисяч гривень. Це мої особисті кошти. Мені вже телефонували, скидали навіть і прізвища, і фотографії людей, які могли це вчитини. Я все це передав поліції. Допитали цих людей, яких я скинув, але причетні вони до цього злочину чи ні – достеменно на всі 100 відсотків не відомо».

Наталія Реберг, речниця поліція області: «Дана подія внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 297, це наруга над могилою, яка передбачає покарання у вигляді трьох років позбавлення волі».

Ніна Ільчишина, мама загиблого: «А хто це зробив, я хочу сказати – Бог їм суддя».

Людмила Головата, мама загиблого: «В АТО їх. Нехай побачать, як воно і що воно там».

Ніна Ільчишина, мама загиблого: «Спробують, як це. І як нам тепер з цим болем жити все життя, що ми ходимо на кладовище до своїх дітей, а не зустрічаємо їх живих, здорових».