«Черниговъ – Чернігів»: світлини минулого та сучасного Чернігова представили у туристично-інформаційному центрі

18:00, 19 вер. 2019
 
«Черниговъ – Чернігів»: світлини минулого та сучасного Чернігова представили у туристично-інформаційному центрі

Фотовиставку «Черниговъ – Чернігів» представили сьогодні у туристично-інформаційному центрі. На шести стендах показали по дві світлини: перша зроблена у минулому столітті, друга – у наш час. Репродукції – з приватної колекції Костянтина Ягодовського, сучасні фото чоловік робив сам. UA: Чернігів розповів: ідею скомпонувати минуле та сучасне обдумував близько сорока років. Детальніше дивіться у сюжеті Діни Вонг.

«У 1962 році було завершено реставрацію П’ятницької церкви. Тоді ж остаточно була дзвіниця храму. Дана світлина зроблена 6 квітня 2019 року. На фото будинок чернігівської міської думи зображений у своєму первісному вигляді, у якому він існував З 1806 до 1886 року».

Кароліна Павленко, амбасадорка Чернігова та Володимир Банюк, заслужений артист України розповідають про світлини проекту «Чернигов – Чернігів». Вона – по-сучасному, він – так, як про це говорили б у минулих століттях.

Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури міської ради: «Пан Володимир Банюк погодився віддзеркалити минуле, яке на світлинах, і в контексті 19-20 століття подати інформацію так як тоді. Якщо говорити про сучасність – то у нас сьогодні є молода Дитинка - пані Каролінка».

«Мені здалося, що саме вона може віддзеркалити сучасність своєю легкістю, майже нестриманістю».

Проект «Чернигов – Чернігів» поєднує у собі і ретро-світлини з колекції його автора Костянтина Ягодовського і фотографії, які чоловік зробив цьогоріч. Ідею, каже автор, обдумував близько сорока років. Головна мета – показати контраст: яким був і яким став Чернігів.

«Він охоплює епоху близько ста років. А перші світлини датовані 1860-ми роками, а останні – це вже сьогодення».

Фото Костянтин Ягодовський намагався робити з того ж ракурсу, як і його попередники сто-сто п’ятдесят років тому. Каже: були свої труднощі.

«Багато знімків, які треба було робити з проїжджої частини – а там багато автомобілів і вони не зупиняються, а коли ти виходиш на проїжджу частину, треба щоб і тебе не збили і самі автомобілі не заважали знімати».

Тетяна Литвиненко, відвідувачка виставки: «Це дає можливість поринути у ті часи, порівняти ту унікальність і ту сакральну атмосферу нашого міста в цілому».

Лідія Ачарадзе, відвідувачка виставки: «Мені цікаво. Я народилась у Чернігові. Я люблю своє місто і тому мені надзвичайно цікаво. Добре було, якби побільше  глядачів.

Проект надзвичайно цікавий – акторська гра, дівчинку де таку знайшли. Я вражена!»

Поки що представили шість пар світлин. За словами Катерини Литвин, ознайомитися з ними можна буде у туристично-інформаційному центрі. Також вони з’являться і на сайті центру.

«Презентація електронна буде, що можна було подивитися, як «розчиняється» стара будівля і  з’являється нова».

Костянтин Ягодовський розказав: поки що представлена так звана адміністративна частина міста. У подальших планах – світлини з Валу. Електронну версію проекту, за словами автора, запустять до кінця року.