Під Меною будують сонячну електростанцію

17:16, 16 вер. 2019
 
Під Меною будують сонячну електростанцію

Під Меною почали будувати сонячну електростанцію потужністю до 9 мегават. Як розказав міський голова Мени Геннадій Примаков, це половина всієї електроенергії, яку споживає район. Споруджувати її взялося вінницьке підприємство «САНВІН 28» у рамках проекту «+KNESS». Коли планують відкрити – дізнавалась Альона Макаренко.

Зрізають горби, засипають низини, вирівнюють площу – за міським сміттєзвалищем під Меною почались підготовчі роботи з будівництва сонячної електростанції.

Олег Шеремета, працівник фірми «+KNESS»: «Зараз ведуться планувальні роботи землі, готуємо майданчик для забиття паль. Потім будуть проводитися роботи з установлення сонячних панелей. Потім будуть класти кабель, робити благоустрій».

Будуватиме сонячну електростанцію компанія «САНВІН 28» у рамках проекту «+KNESS». Скільки це коштуватиме, працівник фірми фірми «+KNESS»  поки не каже.

«Ми вже встановили дуже багато. Я вже працюю на четвертій підстанції, закінчили четверту, це починаємо п’яту».

Більше 30 тисяч сонячних панелей мають встановити на 18 гектарах землі за міським сміттєзвалищем.

Геннадій Примаков, міський голова Мени: «Земельна ділянка знаходиться на території Менської об’єднаної територіальної громади, вона надана згідно нашого рішення. Всього на будівництво цієї станції буде задіяно 150 чоловік, з яких планують залучити 100 чоловік місцевого населення, і  50 чоловік сюди приїдуть з інших регіонів, які будуть допомагати встановлювати безпосередньо вже саму станцію».

Потужність станції складатиме до 9 мегават.

«Це трохи більше половини всієї електроенергії, яку споживає не лише ОТГ, а район. Якщо таких станцій з’явиться дві, та в кожному районі, та в кожній області, то, звісно, тоді зможемо говорити і за здешевлення електроенергії, адже зелений тариф, альтернативні види, вони ж набагато дешевше й ефективніше працюють, ніж вугілля, нафта».

Меняни про початок будівництва сонячної електростанції знають, оцінюють так.

Юрій, житель Менської громади: «Це ті ж самі робочі місця, для розвитку громади це необхідно. Якщо запропонують – чом би й ні».

Тетяна Троцик, жителька Мени: «Я за все нове. Треба».

Геннадій Примаков, міський голова Мени: «Ця компанія буде зареєстрована безпосередньо в нашій громаді, в цій компанії, за попередньою інформацією, буде до 20 чоловік. Це будуть наші, місцеві люди, тобто це створення додаткових робочих місць».

Відкривати нову сонячну електростанцію в Менській громаді планують 20 грудня.