Пожежа на сміттєзвалищі на Масанах у Чернігові сталася через підпал

18:19, 13 вер. 2019
 
Пожежа на сміттєзвалищі на Масанах у Чернігові сталася через підпал

Пожежа на сміттєзвалищі у чернігівському мікрорайоні Масани сталася через підпал. Таку ймовірну причину називає перший заступник начальника управління ДСНС в області Дмитро Безкостий. Кажуть, що звалище підпалили, і начальник комунального підприємства «АТП-2528» Руслан Волок, і чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Сміттєзвалище в мікрорайоні Масани зайнялось учора близько 22-ї години – горів 1 гектар сміття. О 6-ій ранку пожежу локалізували, зараз її продовжують гасити 20 рятувальників. На цю годину сміття горить і тліє на площі 0,4 гектара. Детальніше дивіться у сюжеті Наталії Гоман.

На цьому відео, яке сьогодні вночі відзняв чернігівець Олександр Качан, горить сміттєзвалище у Чернігівському мікрорайоні Масани. Так воно виглядає вранці. Рятувальники гасять займання, працівники комунального підприємства «АТП-2528», яке обслуговує полігон твердих побутових відходів, завозять туди пісок. Пожежу гасили з 11 вечора четверга, о 6 ранку п’ятниці її локалізували. Перший заступник начальника управління ДСНС в області Дмитро Безкостий сказав, зараз ситуація контрольована. Коли пожежу загасять повністю, сказати не може.

«Враховуючи небезпечний схил сміття, який майже вертикальний і його висота приблизно 30 метрів. Це створює небезпеку для співробітників як наших, так і полігону твердих побутових відходів. Тому, дотримуючись заходів безпеки, ми змушені трошки може і повільно це проводити. Але це пов’язано з ризиком для життя людей.»

Ймовірною причиною пожежі Дмитро Безкостий назвав підпал.

«Це відбулося у вечірній час, доволі пізно, вогонь розповсюджувався дуже швидко, і він відбувся на схилі, тобто не зверху, а саме з середини схилу і ближче до низу.»

Вважає, що це підпал і начальник комунального підприємства «АТП-2528» Руслан Волок. Він каже, у місці, де сталося займання, зберігається, в основному, будівельне сміття. Загорітися само воно не могло.

«Версія в мене одна – це підпал. З однієї простої причини, бо, по-перше, займання почалося знизу, від так званих ставків накопичення. І коли оператор побачив там дим, коли піднялися нагору, бачили внизу двох людей, вони намагались щось знімати там на телефони, вогники там побачили.»

Сміттєзвалищу на Масанах майже 60 років. Два роки тому місто отримало на нього ліцензію від НКРЕКП, сказав Руслан Волок. Він каже, технологій зберігання сміття дотримуються.

«Треба, щоб було сміття, сміття треба пересипати, знову сміття, знову пересипати. Ми за останні три роки десятки тисяч тон ґрунту завезли.»

Голова Чернігівської екологічної асоціації «Зелений Світ» Іван Осадців каже: щоб вирішити проблему пожеж на чернігівському сміттєзвалищі треба зробити таке.

«Треба спочатку припинити експлуатувати його і розпочати масштабно переробку, роздільний збір і переробку. Його, по-перше, треба вивчити детально, а далі є технології переробки і таких відходів, які знаходяться на сміттєзвалищах.»

Міський голова Владислав Атрошенко каже, сміттєпереробного заводу в Чернігові поки не буде.

«Ми, на сьогоднішній день, утримуємось від будівництва серйозного заводу, тому що ми чекаємо законодавство.

Якби це не 35 мільйонів євро, а хоча б 1,5 мільйона євро, ми могли б іти на експерименти. Сьогодні залізти і помилитись в технології, і потім не мати окупності, буде прийнятий інший закон і не мати окупності з цієї технології, не знати, як звідси вискочити, це було би надзвичайно безвідповідально.

Сміттєпереробка повноцінна – це дороге задоволення. Для того, щоб воно було окупним, треба в 15-20 разів підняти тариф на вивіз і утилізацію сміття, який населення не може сьогодні заплатити.»

Наступного року на сміттєзвалищі планують збудувати паркан та посилити відеоспостереження, сказав Владислав Атрошенко.

«Полігон досліджений, утримання іде на нормальному, належному рівні, ніяких надзвичайних ризиків нема.»