Полум’я від торфовищ у Коропському районі дійшло до лісу на Сосничинні: чому рятувальники не вживають заходів

18:13, 13 вер. 2019
 
Полум’я від торфовищ у Коропському районі дійшло до лісу на Сосничинні: чому рятувальники не вживають заходів

Полум’я від торфовищ, що горять у Коропському районі, сьогодні дійшло до краю лісу, на території Хлоп’яницької сільради Сосницького району. Ця сільрада найбільша на Сосничинні, за площами лісів – понад три тисячі гектарів. Лісничі Холминського лісництва відмежовують ліс від пожежі. Орють 2 кілометри захисних смуг між селами Хлоп’яники та Осьмаки. Наша знімальна група сьогодні побувала на місці, де горять торфовища – рятувальників на місці не було. Чому – розкаже Олексій Коцебчук.  

Торфовища під Хлопяниками тліють більше двох тижнів, каже Любов Царенко, місцева жителька. Сьогодні село  вперше затягнуло димом.

Любов Царенко, жителька села Хлоп’яники: «Було все село в димовім тумані. Дихать не можна. Ні вікна відкрити. Зранку задихались всі від того торф’яного диму. Такого ще не було. Я прожила 65 роки, такого ще не бачила.»

Любов Царенко, каже, переживає, що вогонь з торфовищ дійде до лісу.

«Тут як почне горіти ліс. Наше село кругом лісу. Тут, як піде то не зупинити. І тут, коло лісу, і хати близько.»

Петро Маковка, голова Хлоп’яницької  сільради: «Воно горить вже більше двох тижнів, я точно вже не скажу числа. Але горіло воно там. Там горіло болото. Ба це вже підходить зі сторони Коропщини підходить сюди до лісу. Ось уже полум’я видно. Полум’я повним ходом. На території нашої сільради є лісу 3010 гектарів. І якщо пожежа в лісі – це найстрашніше.»

Ми знаходимся  на  території Коропського району. Звідси до села Хлопяники Сосницького району менше кілометра. Ця захисна смуга мала відгородити тліючі торфовища від лісу, але вогонь перекинувся. І зараз до лісу залишається менш 15 метрів.

В деяких місцях вогонь дійшов до крайніх дерев лісових масивів. Лісники Холминського лісгоспу продовжують відрізати ліс від займання, розорюють захисні смуги.

Олександр Проява, головний лісничий ДП «Холминське лісове господарство»: «Основна задача – недопущення пожежі до лісу. Тут у нас працює лісова охорона, трактор з плугом, пожежний автомобіль. На сьогодні пожежа поки в ліс не зайшла. Під самим лісом уже. Фронт пожежі від двох до двох з половиною кілометрів. Від Хлопяників і майже до Осьмаків.»

Рятувальників на ділянці між цими селами каже Олександр Проява, не бачив.

Євгеній Дубина, речник управління ДСНС в області: «По Коропському району, по Сосницькому в районі Хлоп’яників до нас зовсім не поступала інформація.»

« – Тобто ніхто не звертався, що там горить? – Ні.»

Петро Маковка, голова Хлоп’яницької  сільради: «Учора була нарада при голові районної адміністрації. Підіймали також і це питання ми з Козляницьким сільським головою, просили чи літак, чи щось, щоб допомогли пригасити. Обіцяли нам допомогу, будемо бачить, яка буде допомога.»