«Гуртобус»: мобільний культурний центр приїхав до Прилук

19:59, 12 вер. 2019
 
«Гуртобус»: мобільний культурний центр приїхав до Прилук

Варили антропологічний борщ, займалися шовкографією, створювали книгу міста – учора до Прилук приїхав «Гуртобус». До самої ночі разом з його волонтерами містяни  вивчали та відтворювали культурні традиції. Звичайний автобус, перетворений на культурний осередок, подорожує містами України.

Федір Хорьков, волонтер «Гуртобуса»: «Це такий вид друку трафаретний, який дуже часто використовується в комерційних цілях. За допомогою цієї техніки можна друкувати плакати, футболки. І зараз у мене є декілька трафаретів, які я друкую, допомагаю людям друкувати.» 

Федір Хорьков - інтерн київської «Відкритої майстерні шовкографії». На центральній площі Прилук  вчить всіх бажаючих основам шовкодруку. Приїхав сюди разом з «Гуртобусом». Звичайний автобус на мобільний культурний центр перетворила платформа культурних ініціатив «Ізоляція» разом з посольством США в Україні. «Гуртобус» возить містами майстер-класи, лекції, виставки, бібліотеку.

Федір Хорьков, волонтер «Гуртобуса»: «Взагалі, дуже цікаво подорожувати Україною і дізнаватися про людей, і, загалом, у «Гутробуса» дуже цікава програма - мені, наприклад, дуже подобається тема з борщем - дуже цікаво в кожному місті куштувати новий борщ.»   

Один із проектів «Гуртобуса» - антропологічна кухня. На ній в польових умовах варять борщ за регіональними рецептами – організатори збирають їх, аби потім скласти борщову мапу України. В Прилуках борщ готувала Лариса на прізвище Борщ. Ось вона перебирає квасолю.

Лариса Борщ, жителька Прилук: «Сьогодні я готуватиму нашу легендарну національну українську страву - український борщ. Рецептів його приготування безліч, у кожної господині він свій, у кожної виходить смачно по-своєму. Головний секрет приготування борщу - це готувати в гарному настрої, з любовю, і вкласти частинку своєї душі.»

 Поряд діти з фломастерами, олівцями та ножицями створюють  сторінки майбутньої книги міста. Це ще один проект «Гуртобуса», розповідає Вікторія Коломійченко, волонтерка «Гуртобуса».

Вікторія Коломійченко, волонтерка «Гуртобуса»: « Вони займаються тим, що створюють нашу книгу міста, котру ми потім випустимо наприкінці нашої подорожі - там будуть зібрані всі малюнки, які ми зібрали з усіх міст.»  

У біблотеці «Гуртобуса» не лише художня література, а й видання сучасних авторів про мистецтво. Ірина каже, від книги про рушники не може відірватися. Вона сама захоплюється вишивкою.

Ірина, прилучанка: «У мене мурашки по шкірі, дивіться. Я не можу. Перша вишивка 17 століття, це 18, ще я знайшла 17 - ми просто так не вишивали, у мене у бабусі там якісь вишивки збереглися, але це трошкі інакше, в неї грушки були.»

У кожному місті «Гуртобус» записує відеолисти із враженнями від проекту та запрошеннями в гості і передає в наступне. Студентки Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу відеолист адресували чернігівцям. 

Організатор та куратор подорожі «Гуртобуса» Клеманс Пул - з Нью-Йорка.

Клеманс Пул, куратор  «Гуртобуса»: (Переклад) «Я думаю, це помилка - думати про культуру і мистецтво, як про щось, що повинно мати результат в кінці. Найбільшим здобутком цього проекту є залучення людей в цей проект, їх участь. Ми цікавимось, як люди сприймають культуру і як її відтворюють.»