У Чернігові вшанували пам’ять загиблих захисників України

14:50, 29 сер. 2019
 
У Чернігові вшанували пам’ять загиблих захисників України

Пам’ять загиблих захисників України вшанували о 10-ій годині біля меморіальних стел воїнів АТО та Небесної Сотні у сквері Попудренка у Чернігові. Туди прийшли містяни, родини загиблих бійців та учасники бойових дій. Сьогодні, 29 серпня в Україні вперше офіційно відзначають день пам’яті загиблих захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Анна Горошко, чернігівка: «Я прийшла вшанувати пам’ять всіх наших воїнів, які загинули за незалежність і за частину українсько-російської війни. Я маю знайомих, які загинули – це Олексій Коновалов, це Женя Бушнін.

Женя Бушнін загинув в Краматорську 2015 року, а Олексій Коновалов загинув 12 червня 2014 року у Луганській області.

Ці хлопці віддали життя за прапор і я також патріотка України.»

Олена Запека, мама загиблого бійця: «Я мама загиблого бійця Віктора Запеки. Він пішов добровольцем в батальйон «Чернігів».

Вони були в Станиці Луганській. Через міст перейшли сепаратисти і потрібно було перевірити достовірність цієї інформації. 8 хлопців добровільно сіли в машину і поїхали. Вони потрапили в засідку і були розстріляні. Потім був постріл РПГ. Але хлопці 20 хвилин вели бій з перебитими ногами, у Віті було поранення в живіт та руку.

Звичайно, це свято вкрай необхідне, щоб пам’ятали цих хлопців.»

Олексій Набок, служив у 1-ій танковій бригаді: «Це була перша хвиля мобілізації у 2014-2015 роках. Були втрати, дуже сумно і тяжко це пригадувати.

Я вважаю, що добре коли є такий день, коли певній частині суспільства необхідно нагадувати, що мир і свобода за даремно не дається.

Для мене і для тих був в АТО для цього окремий день не потрібен, тому що ніхто не забуде той час і тих побратимів, які загинули за незалежність України.»

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський призначив 29 серпня днем вшанування пам’яті. Про це він сказав під час урочистостей до Дня Незалежності у Києві. 29 серпня 2014 року, день коли на Сході країни загинула найбільша кількість українських військових за весь час бойових дій на Донбасі.

У цей день росіяни розстріляли колону українських військових, яка «зеленим кордором» виходила з оточення під Іловайськом. За даними головного військового прокурора Анатолія Матіоса, втрати сил АТО під час боїв та виходу з оточення становлять 366 загиблих та 429 поранених.