Парад сільських гербів пройшов у Новгороді-Сіверському

19:28, 23 сер. 2019
 
Парад сільських гербів пройшов у Новгороді-Сіверському

Парад сільських гербів пройшов сьогодні у Новгороді-Сіверському. Учасники представили 23 герби - стільки сільських рад у районі. Такий парад на Новгород-Сіверщині провели вперше. На лляному полотні селяни зобразили притаманні для своєї місцевості символи. Поєднували їх із загальноукраїнськими – вербою, калиною та пшеничним колоссям.

Представники двадцяти трьох сіл Новгород-Сіверщини заносять свої герби на сцену районного будинку культури. Всі – у синьо-жовтих кольорах, що символізують український прапор. На гербах – пшеничне колосся, соняхи, річки та ліси Сіверщини.

Галина Зевако, жителька села Кудлаївка: «Цвіт льону і пишне колосся пшениці, дубові гілки і калина-красуня рясна. І мальви цвітуть, і у небі курличуть лелеки. Усміхнена сонцю цвіте Кудлаївська земля.»

Галина Зевако написала цей вірш, коли малювала герб свого села Кудлаївка. На його створення у жінки пішло два тижні. Що малювати, радилася з односельцями.

«Спочатку думали, що там зобразити, а потім вирішили – те, чим багата, славиться наша Кудлаївська земля.»

На гербі Блистової -  річка, церква та лебеді,  розповідає Наталія Мишко.

Наталія Мишко, жителька села Слобідка: «На гербі зображені лебеді, так як Блистова славилася своїми піснями, вишивкою, то бачимо ми й на лебедях – вишивка хрестиком. Бачимо, що тут зображена річка – це історія села. Село Блистова пішло від назви виблискувати. Річка то виринала, то ховалася між лісів.»

Парад гербів в Новгород-Сіверському районі провели вперше.

Ніна Матвіюк, начальниця відділу культури Новгород-Сіверської райдержадміністрації: «Герб – це символ України, тому й вирішили парад гербів зробити саме на День Прапора і до Дня Незалежності України.»