2 місяці тримання під вартою без можливості внесення застави - такий запобіжний захід обрав суд одному із підозрюваних у подвійному вбивстві, яке сталося в Чернігові у суботу

20:30, 19 сер. 2019
 
2 місяці тримання під вартою без можливості внесення застави  - такий запобіжний захід обрав суд одному із підозрюваних у подвійному вбивстві, яке сталося в Чернігові у суботу

Два місяці під вартою без можливості внесення застави проведуть троє  підозрюваних у подвійному вбивстві, яке сталось у Чернігові в цю суботу.  Їх затримали через півгодини після вбивства. За версією слідства, вони в районі Пішохідного мосту застрелили чоловіка та жінку та вкрали їх автівку. Сьогодні  їм обрали запобіжний захід в Новозаводському суді Чернігова. Деталі в сюжеті Анастасії Лози.

Ми перебуваємо на правому березі Десни між двома банними комплексами «Княжий град» та «Тихі ріки». До пішохідного мосту – 500 метрів. Увечері суботи тут сталося подвійне вбивство. Через майже дві доби на місці події – сліди крові, у багатті лежать бахіли та медичні рукавички.

В поліцію подзвонив місцевий мешканець – повідомив про постріли. Місцеві жителі, яких ми зустріли неподалік  місця вбивства, кажуть  - звуків пострілів того вечора не чули

Людмила, місцева жителька: «Я не чула, ми випадково дізналися. Племінник казав, що їхав від нас, то там поліція проїхала  Він від нас їхав близько 7-8 години. Навіть не знаю.»

Володимир Фотул, місцевий житель: «Ні, постріли я не чув.»

Олексій Ярошенко, управитель «Княжого граду»: «Мене на роботі не було, знаю, що мої працівники сказали: начебто ближче до вечора, годин десь біля 9. Коли вже почало сутеніти, тоді почалась ця метушня»

Біля банних комплексів, між якими застрелили чоловіка та жінку– рятувальна станція.

Петро Кучинський сьогодні рибалить на тому місці, де в суботу сталося вбивство.

«Тут 2 години тому жінки були. Шукали якісь докази. Вони розповіли, що це були чоловік та дружина. У них різні прізвища, тому не зрозуміло. Ніхто не знає чому. Начебто за ними стежили вже і це виявився збіг, що вони в останній момент вбили. А біля Червоного мосту їх вже спіймали.»

Юлія Ковтун, речниця поліції області: «Поблизу Пішохідного мосту в Чернігові було чутно декілька пострілів зі зброї. На місце виїхала поліція та знайшли там чоловіка і жінку з ознаками насильницької смерті. По гарячим слідам поліція затримала чоловіків, які їхали на автомобілі, що належав вбитим особам. В ході обшуку в них було виявлено та вилучено зброю.»

Поліція відкрила 2 кримінальних провадження – розслідує незаконне заволодіння транспортним засобом та умисне вбивство, за нього максимальне покарання – довічне ув’язнення.  Зараз тривають експертизи та досудове розслідування. Підозрюваним тим часом обирають запобіжні заходи в Новозаводському суді Чернігова. Один з них, з Алупки, звільнився з в’язниці 21 червня цього року, провівши там 7 років

Дмитро Коломієць прокурор прокуратури області: «Підозрюваний раніше вже судимий за вчинення майнових злочинів із застосуванням насильства. Не працевлаштований, не має постійного доходу.»

Слідчий Олег Пливун каже – 1 серпня цього року троє підозрюваних напали в Чернігові на 55-річного таксиста.

«Заподіявши численні ушкодження у вигляді численних сліпих кульових поранень тканин голови та шиї, сліпого вогнепального поранення шийного відділу хребта з пошкодженням спинного мозку, сліпого вогнепального поранення тазу.»

Після цього, за версією слідства, вони заволоділи телефоном та автівкою таксиста.  Ось що розповів нам таксист Олександр – на камеру давати інтерв’ю він відмовився та попросив не називати його прізвище.

«Треба було вже зрозуміти, що троє сіли в машину ззаду, уже можна було щось. Запідозрити. Пропустив я це. Ну і рази мабуть 4, може три рази, може 5, не знаю, по голові пістолетом – рукояткою. – Тільки зірки у мене в голові літають і все . Ззаду розбив всю голову. Я просто зрозумів, що якщо я виключусь в машині, значить я просто до завтра не доживу. Я з машини вискочив, почав бігти. Він вийшов за мною, стріляв у спину. Виходить порівняно з учорашніми людьми я просто – просто щасливчик.»

За версією слідства, 17 серпня 30-річну жінку та 41-річного чоловіка підозрювані застрелили теж, аби заволодіти їх машиною. Вбивство сталося біля Пішохідного мосту близько 19.30-ти, затримали підозрюваних в районі Красного мосту на автівці убитих за півгодини після вбивства.

Олег Пливун, слідчий слідчого управління ГУНП в області: «Вилучено з даного транспортного засобу предмет, схожий на пістолет марки ПМ з глушником, магазином та 3 предметами, схожими на патрони, предмет, схожий на пістолет-револьвер, предмет, схожий на автомат АК.»

Адвокат підозрюваного просила про домашній арешт за місцем реєстрації дружини в Житомирі.

Вікторія  Зіненко, захисниця: «Не було проведено очного допиту. Протокол обшуку автомобіля – все, що було вилучено в автомобілі, нічим не підтверджується, що належало моєму підзахисному, бо він був в ньому не один.»

Підозрюваний: «Я повністю підтримую свого адвоката, бо нема 100-відсоткових доказів, що це був я, і десь я щось був.»

Суддя Ірина Косач обрала два місяці під вартою без можливості внести заставу.

Другому підозрюваному адвокат з центру безоплатної вторинної допомоги Оксана Чикилевська просила цілодобовий домашній арешт, оскільки йому під час затримання зламали щелепу у двох місцях. Сам підозрюваний – він раніше відбував покарання за незаконне заволодіння чужим майном, вбивство, і звільнився 24 червня - своєї провини не визнає. Такий самий вирок отримав і третій підозрюваний.