Власне авто, ремонт і добровольці без заробітної плати: у Борзнянському районі відкрили оновлене пожежне ДЕПО

17:33, 10 сер. 2019
 
Власне авто, ремонт і добровольці без заробітної плати: у Борзнянському районі відкрили оновлене пожежне ДЕПО

Власне авто, ремонт та 6 добровольців – у селі Високе Борзнянського району сьогодні відкрили оновлене пожежне ДЕПО. Цей місцевий пожежний загін обслуговуватиме 15 населених пунктів Височанської ОТГ. Команда рятувальників тут працювала протягом 25 років. Раніше, каже старший пожежний Віктор Дудка, на пожежі виїжджали удвох, санвузла у ДЕПО не мали, а бойовий автомобіль орендували. Як працюватимуть тепер – дивіться далі у сюжеті.

Цю пожежну машину Височанському місцевому пожежному загону передали з обласного управління ДСНС. Раніше, каже заступник начальника управління ДСНС в області Олександр Нагуло, вона служила у Варві.

Олександр Нагуло, заступник начальника управління ДСНС в області: «У Варвинський підрозділ в минулому році отримали новий автомобіль МАЗ. А ця машина вивільнилась і зараз буде працювати тут.»

Автомобіль – 92 року випуску. Перед передачею його капітально відремонтували. Олександр Нагуло каже, тепер вона в повній бойовій готовності. Загін рятувальників у Високому працює 25 років. Раніше бойову машину тут орендували.

Олександр Нагуло заступник начальника управління ДСНС в області: «Машина тут була. Приблизно така сама, але вона вже досить стара, часто виходила з ладу. Передали цю машину сюди.»

Перед відкриттям оновленого ДЕПО у приміщенні зробили ремонт. На це, за словами голови Височанської ОТГ Любові Норикової, витратили понад 200 тисяч гривень з бюджету громади.

Віктор Дудка, старший пожежник Височанської пожежної команди: «Ми його благоустроїли своїми силами, за підтримки громади. Кошти ж виділялись. Зробили кімнату для відпочинку. Ось приміщення добудували. Щоб нам було де помитись, привести себе в порядок після надзвичайних ситуацій.»

Віктор працює у місцевому пожежному загоні 11 років. Загалом тут 6 рятувальників. Тепер з ними працюватиме ще 6 добровольців з різних сіл громади.

Віктор Дудка, старший пожежник Височанської пожежної команди: «Якщо воєнізоване ДСНС, то в них екіпаж – 4-5 чоловік. То ми приїжджаємо вдвох. То коли будуть добровольці – це велика допомога. Щоб були люди навчені, щоб знали, що робить.»

Володимир Боклаг - один з шести добровольців. Він - староста села Носелівка.

Володимир Боклаг, доброволець: «Щоб допомагати при надзвичайних ситуаціях. Надзвичайники не завжди вчасно можуть приїхати. От якусь там першу допомогу, чи ще що, можна буде надати.»

Добровольців-вогнеборців навчали у Чернігові близько трьох тижнів в рамках програми «Польська допомога».

Володимир Боклаг, доброволець: «Подавали воду з пожежної машини, водозабір з водойми робили. Тренувалися розкладати драбину, працювали з пожежним спорядженням, мотузками зокрема.»

Завершили навчання добровольці місяць тому – на початку липня. За цей час, каже Володимир, встиг застосувати отримані знання – допомагав рятувальникам гасити пожежу у своєму селі. Тоді, згадує, діти підпалили сарай.

Володимир Боклаг, доброволець: «Доки я приїхав, уже дітей люди забрали з хати. Потім я під’їхав, і чекав на рятувальників, тому що пожежа була велика вже, щось зробити вже було неможливо.»

За свою роботу добровольці грошей не отримують. Амуніцією їх забезпечила громада.