"Підйомників у переході на Шерстянці поки не буде": Атрошенко оглянув відремонтований переход у Чернігові

17:01, 30 лип. 2019
 

Підйомників у відремонтованому переході на Шерстянці в Чернігові поки не буде. Вони передбачені тендерною документацією і проектом, але зараз на них нема грошей у міському бюджеті. Про це сказав сьогодні міський голова Владислав Атрошенко під час оглядин підземного переходу. Підряднику «МЖК-сервіс» за ремонт поставив 4+, як оцінюють його місцеві жителі, дізнавалась Ольга Конопацька-Плєхова.

Це мікрорайон Шерстянка. За парканом та залізничною колією – центр Чернігова. Цей підземний перехід – єдиний, який  з’єднує 2 частини міста. 8 місяців та понад 5 мільйонів із міського бюджету пішли, аби відремонтувати його вперше за понад 30 років.

Михайло Самосій каже, відколи відремонтували підземний перехід, виходити у місто став частіше.

Разом із ним з переходу виходить Надія Ступак.

«Шикарний, але треба зберегти це все.»

Жінка живе на Шерстянці 60 років, старий перехід збудували тут у 80-х. Каже, повністю його відтоді не ремонтували жодного разу.

«Тільки так, підтримували, та й усе. Східці ремонтували - цього року відремонтують, а в наступному вони повідпадають. Зламане, побите, можна було і впасти.»

Ремонтувати перехід почали минулої осені, для пішоходів його не закривали.

Віталій Лутченко, начальник дільниці «МЖК – сервіс»: «Рух у цьому переході дуже насичений, тому ми ділили його пополам – це ускладнило нам, звичайно, виконання робіт.»

Тендер на 7 мільйонів 675 тисяч гривень виграла фірма депутата міської ради Ігоря Желдака «МЖК-сервіс». Після демонтажу старих конструкцій тут по-новому зробили бетонування, армування, електромонтажні роботи, каже начальник будівельної дільниці Віталій Лутченко.

«Насосна станція була зроблена нова. Ви бачите решітки для зливу води, яка раптом буде потрапляти в перехід - насосна станція буде відкачувати в міську каналізацію.»

На входах до переходу зробили накриття та перила. На стінах та підлозі – плитка.

«Наливна підлога не дуже добре себе зарекомендувала, тому зупинились на плитці, яка має протиковзкі властивості. Спеціальна плитка. Взимку вона вже була покладена і вже пройшла випробування, що люди не відчували тут незручностей через цю плитку. Вона не така, як звичайний грес, а з пухирцями.»

Питаємо у людей, чи не слизько їм у переході у вологу погоду?

Галина Соломатіна: «Та ні , все нормально було. Я переживала, щоб поручні були – а вони поставили.»

Михайло Самосій: – Не слизько? – Ні, нормально. І поручні

«МЖК-сервіс» дає 5-річну гарантію на всі виконані роботи, вони обійшлись у 5 мільйонів гривень, каже Віталій Лутченко. Поки не встановлені 2 підйомники, передбачені проектом.

Тетяна Мазур, жителька Шерстянка: «У мене чоловік  - інвалід. Зразу говорили, що буде підйомник, і буде кнопка викликати… Я кажу – це добре, це по-європейськи.»

Чому нема підйомників, Тетяна Мазур запитує  у міського голови Владислава Атрошенка, який прийшов на оглядини переходу.

Владислав Атрошенко, міський голова Чернігова: «Поставимо охорону. Поки будували – все ламали і крали. І тому цей підйомник, який буде виконаний із дорогих матеріалів, простоїть тут тиждень. Його «розбомблять». Тому  в комплексі, коли ми вирішимо питання охорони, що тут буде охорона, відео нагляд – повернемось до питання підйомника. – А він закладений по тендеру в кошторис?»

Ігор Желдак, керівник «МЖК-сервіс»: «Так, під підйомник виконані всі розводки, комунікації, все готово.»

Наразі, каже Владислав Атрошенко, грошей на підйомники із міського бюджету не виділяли – потрібно близько півтора мільйонів. Обіцяє повернутись до цього питання після встановлення охорони в переході – він буде на балансі «Паркування та ринку». Ремонт оцінює так

«Цим переходом задоволені? Не буде такого, як з «Україною», що декілька разів переробляли? -  Час покаже. Буде осінь. На ті гроші, що закладені  і на матеріли роботи виконані на 4+.»

Жителі Шерстянки , які зустріли міського голову у переході, запитують у нього також, чи побудують пряму дорогу з Шерстянки до центральної частини міста.

«Ми хочемо зробити цю дорогу. Не будемо обіцять. У нас грошей нема тільки, у нас все є – проект є, ми доопрацювали вже цей проект. І треба закладати тільки в планові видатки і фінансувати.»