У Новгороді-Сіверському археологи навчають дітей ковальству і гончарству: так відтворюють побут тієї епохи, яку вивчають

16:30, 12 лип. 2019
 
У Новгороді-Сіверському археологи навчають дітей ковальству і гончарству: так відтворюють побут тієї епохи, яку вивчають

Археологи навчають дітей ковальству та гончарству у Новгороді-Сіверському. Сюди вони приїхали на розкопки – їх проводять вдень. Увечері для всіх охочих проводять майстер-класи в своєму таборі. Для цього привезли з собою гончарне коло, ковальський горн. Разом з дітьми археологи реконструюють той період, який досліджують – життя у Новгороді-Сіверському у 10-13ст.

Кандидат історичних наук В’ячеслав Прудько сьогодні за коваля. Розпалює вогонь у горні, який археологи знайшли під час розкопок. Міхи зробили самі.

«Цей міх зроблений за копіями, за аналогією. Це репліка. Шкіра справжня, можете помацати, потрогати. Це натуральна шкіра.

Матвій взявся допомагати ковалеві – роздувати вогонь.

Виковують переважно речі, необхідні для гончарства, каже В’ячеслав Прудько. А також різні дрібнички, притаманні 12 століттю.

«Це ось застібка. Фібула – вона ж. Використовувалася для плащів. Два краї плаща закладаються сюди, проколюються проколкою, і таким чином тримається плащ, не спадає. Наконечники стріл теж пробували робити, отакі виходять. І наконечники для таких собі сулиць.»

Саме побут сіверян 12-го століття досліджують зараз тут археологи та історики. За допомогою майстер-класів розповідають про нього дітям.

Іван Кедун, археолог, гончар: «Саме те, що ми досліджуємо, того ж періоду і реконструюємо.

Єдине, що гончарне коло вже ж зараз зроблене, тому ми уже використали підшипники, щоб легше було дітям це робити. Раніше у них було дерево і шкіра.»

Археолог і гончар Іван Кедун вчить Аліну Антоненко працювати з глиною. Дівчинка каже, давно мріяла побачити, як це робиться.

«Вдома така глина є. – Для ліпки? – Не зовсім. Там на бугрі розташована. І ми там збираємо, намагаємося просто так ліпити.

Просто без кола ліпила. Пробувала виліпити підкову. Пробували ліпити глечик – катали з глини і ліпили. - Джгутовим методом.

«Це місцева глина зі Стахорщини. Тут же ж ходять легенди, що у Стахорщині ціле село гончарів було. Була місцева глина. Більше того, ми ж досліджуємо Новгород-Сіверський. І вони ж десь брали глину і ліпили. І нам цікаво зробити автентичну штучку, щоб вона була місцевого походження.»

За 20 хвилин Аліна зрізає з гончарного кола свій перший власноруч зліплений горщик

«Я думала, воно набагато легше, а виявилось, що треба і більше старатися.»

Крім ковальства та гончарства, дітей в археологічному таборі навчали стріляти з лука. Повправлятись змогли і їх батьки.