У Чернігові 6 кандидатів у народні депутати підписали угоду «Про чесні вибори»

19:23, 5 лип. 2019
 
У Чернігові 6 кандидатів у народні депутати підписали угоду «Про чесні вибори»

У Чернігові 6 кандидатів у народні депутати підписали угоду «Про чесні вибори». Троє з 205-го виборчого округу – це Володимир Грецький із Всеукраїнського об’єднання «Свобода», самовисуванець Володимир Ткаченко та кандидат від «Опозиційної платформи – За життя» Василь Куліда. Троє з 206-го – самовисуванець Олег Скварський, кандидат від «Радикальної партії Олега Ляшка» Олександр Ларченко та Вадим Антошин із «Опозиційної платформи – За життя». За словами цих кандидатів, підписанням угоди вони гарантують вести чисту виборчу кампанію, не підкуповувати виборців та не використовувати адмінресурс.

Володимир Ткаченко, кандидат у нардепи за 205-им виборчим округом: «Я вважаю, що вибори повинні бути чесними і демократичними. Всі, що тут зібралися, ми конкуренти, але ми не вороги, ми хочемо, щоб дійсно переміг найсильніший, кого обере громада. І будь-яке впливання на волевиявлення громади – це порушення законодавства. А законодавства повинні дотримуватись усі. Тому така ініціатива і виникла.»

Під час прес-конференції кандидати долали до угоди такий пункт.

«У разі виявлення порушення згаданих вище умов угоди будь-ким із кандидатів, наполягаємо на притягненні даної особи до кримінальної відповідальності. Також вимагаємо зняття кандидата з виборів у разі виявлення за ним порушення умов угоди.»

Як сказав Володимир Ткаченко, кандидати із 205-го та 206-го округів ще можуть підписати угоду.

«Будь ласка, у будь-який момент долучайтеся, приїжджайте, примірник залишимо у «Чесній політиці», другий буде у мене.»

Загалом, на 205 і 206 виборчих округах зареєстровані по 15 кандидатів. Ось що про підписання цієї угоди каже керівник чернігівського осередку Комітету виборців України.

Володимир Андрійченко, керівник чернігівського осередку Комітету виборців України: «Якщо навіть люди погоджуються чесну виборчу кампанію, це завжди є позитивно. І чим більше таких людей будуть включатися в такі процеси, відповідно краще буде проходити виборча кампанія. З іншого боку – це використовується як технологія. Що однією рукою ми підписуємо меморандум про чесні вибори, а іншою рукою все одно зловживаємо прямим і непрямим підкупом виборців.

Як виклик – це позитивний крок. Але як по наслідкам, традиційно не сильно зменшується кількість використання незаконних форм агітації або так званого чорного піару.»