9-річний хлопчик потонув на «Золотому березі» у Чернігові: чому збільшилась кількість утоплень та як можна цьому запобігти

20:21, 24 чер. 2019
 
9-річний хлопчик потонув на «Золотому березі» у Чернігові: чому збільшилась кількість утоплень та як можна цьому запобігти

Цьогоріч в області потонуло удвічі більше людей, ніж минулого року – 45. 12-у Чернігові, п’ятеро з них – на річці Десна. Останній випадок стався учора – на міському пляжі «Золотий берег» на очах у матері потонув 9-річний хлопчик. Чому збільшилась кількість утоплень та чи можна цьому запобігти – далі в сюжеті.

У неділю близько 19:20 водолази рятувальної служби знялися з чергування на центральному пляжі міста й катером пішли до бази. На півдорозі отримали інформацію про те, що на «Золотому березі» під водою зник 9-річний хлопчик.

Василь Рудік, начальник рятувальної станції: «Вони зреагували негайно, але при розвороті заклинило рульове управління й катер став некерований. У цей час якраз пропливав поряд сусід, знайомий, який тут поряд з нами, вони попросили його, щоб негайно їх доставив на пляж і щоб вони могли підняти цього хлопчика.»

На пляжі дитина відпочивала з мамою, купалися також разом. Вона ж почала кликати на допомогу, коли син зник з поля зору. Під водою він пробув близько 30 хвилин.

Віталій Копистко, прес-офіцер патрульної поліції області: «Дитину реанімували близько години, реанімували дві бригади швидкої допомоги, екіпаж патрульної поліції, небайдужі громадяни, які були там, на пляжі також качали цього хлопчика. І в якийсь момент у нього з’явився пульс і дитину одразу ж стали доставляти до медичного закладу. На жаль, як нам стало відомо, дитину повністю реанімувати не вдалося. Вона померла.»

Очевидці події переповісти на камеру, як все сталося, відмовились. Ми також намагалися поспілкуватися з батьками дитини – вдома нікого не було. Начальник рятувальної станції Василь Рудік каже, трагедії можна було уникнути.

«Причина всього цього – те, що люди, перебуваючи на водоймі, не виконують елементарних правил поведінки на воді. Якби вони відпочивали на тому місці, там де треба, цього б не сталося. Восени минулого року і весною цього року були спеціально встановлені на пляжі хвилерізи так звані. У результаті в районі цих хвилерізів створились ями. Прохання де знаходяться ці хвилерізи – туди не підходити.»

Ілля Бондар, водолаз рятувальної служби: «Десна сама по собі тут велика течія. Русло міняє свій напрямок, тому в річці є вир, ямки. Десь глибше, десь мілко. Тому є зона пляжу, буйки спеціально встановлені. Так в принципі тут обстежене дно і тут більш-менш безпечно.»

Микола Гоголь, директор КП «Паркування та ринок»: «Буї стоять на сьогоднішній день на глибині 1,9 м, максимальна глибина – це в кінці пляжу 2,5 метра. Дитина, яка втопилася вчора, вона була на глибинах десь за 10 метрів від буїв, глибина там 3,5-3,8 метра.»

На Золотому березі нині чергує двоє рятувальників і двоє водолазів на човні. Запитуємо, чи мають вони стежити за безпекою на головному пляжі Чернігова після 19 години.

«За паспортом пляж працює з 10 до 19 години. І змусити людину працювати 24 години на добу я не маю права.»

Василь Рудік, начальник рятувальної станції: «Для того, щоб забезпечувати порядок, звичайно, треба разів у три більше. Бо вони несуть службу на пляжі, там особливо в суботу й неділю тисячі людей знаходяться.»

Цього року в області потонули 45 людей, за цей же період минулого року цифра була майже вдвічі меншою - 28.

Сергій Болдирев, директор департаменту з питань цивільного захисту ОДА: «За травень і червень, тобто період, коли люди відпочивають на пляжах, потонуло 35 осіб, 11 в травні й 24 в червні. На річках у нас загинуло 27 людей, на річці Десна 12, річка Дніпро – 4, на інших – 11. В озерах 6, у ставках 12. Тому що ми звикли нехтувати заходами безпеки.»

 

Обстежити повторного дно на пляжі «Золотий берег» протягом тижня – таке рішення прийняли сьогодні на вечірньому засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Крім того, на пляжі планують встановити систему гучномовців та попереджувальні таблички на хвилерізах. Комісія збиралася через велику кількість потонулих. Основною причиною цього керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій міськради Григорій Годун назвав купання в необладнаних місцях та недогляд батьків за дітьми.