5-річна дівчинка з Борзнянщини померла в реанімації, її сестри, яким 3,5 років та 9 місяців, залишаються у лікарні: що сталося з дівчатами та де їхні батьки?

18:52, 21 чер. 2019
 
5-річна дівчинка з Борзнянщини померла в реанімації, її сестри, яким 3,5 років та 9 місяців, залишаються у лікарні: що сталося з дівчатами та де їхні батьки?

Стан двох сестер з Борзнянщини, які зараз перебувають в обласній дитячій лікарні, покращився. Про це нам розказала заступниця головного лікаря Людмила Кривець. Одній дівчинці дев’ять місяців, іншій - три з половиною роки. До лікарні потрапили 12 червня - наступного дня після того, як їхня старша 5-річна сестра померла в реанімації Борзнянської райлікарні, попередньо – від двобічної пневмонії. За тиждень, відколи діти в лікарні, батьки жодного разу їх не провідували, каже Людмила Кривець. Тим часом у Борзнянський райдержадміністрації планують зібрати комісію органів опіки й піклування, на якій вирішуватимуть, чи віддавати дітей батькам. Деталі – сюжеті.

Тут, на комарівському кладовищі, похована п’ятирічна Крістіна, яка 11 червня померла в реанімаційному відділенні Борзнянської райлікарні. Туди дитина потрапила того ж дня о 6 ранку.

Микола Злотаренчук, заступник головного лікаря Борзнянської ЦРЛ: «Попереднім діагнозом швидкої – двобічна пневмонія, дихальна недостатність та з анемією. Ну, у важкому стані. Дитину реаніматолог прийняв рішення заінтубувати, тому що наросли явища дихальної недостатності, проводилась інтенсивна в подальшому терапія. Стан дитини наростав і в 10.00 констатована смерть.»

Наступного дня сюди ж привезли ще двох дівчат з цієї родини.

«Прийнято було рішення викликати реанімаційну бригаду і в супроводі анестеологічної бригади були госпіталізовані в обласну дитячу лікарню міста Чернігова двоє дітей з цієї самої сім’ї з попереднім діагнозом – респіраторна вірусна інфекція і пневмонія в обох дівчаток.»

Людмила Кривець, заступниця головного лікаря обласної дитячої лікарні: «Стан при госпіталізації середньої ступені тяжкості.»

Історію багатодітної родини з Борзнянщини переповідає староста Комарівської громади Юрій Кантур, звідки родом батьки дітей. Почалася вона в 2014 році. Їй 17, він на 10 років старший – у цивільному шлюбі вони народжують першу доньку і згодом виїжджають із села. Спершу в Прохори, потім в Сиволож. Там потрапляють під контроль соціальних служб.

«Постійно до них їздили, рейди робили, фінансово допомагали на лікування. Там трохи батько неадекватний. Він до цього так ставився, гроші переводили куди завгодно, тільки не на дітей вкладали. Ми ставили питання про те, що будемо позбавляти батьківства, якщо вони неналежним чином будуть виконувати свої обов’язки, і вони того й виїхали, мабуть, через те.»

Минулої осені родина оселяється в Борзні. На цей час має чотирьох дітей – трьох дівчат і хлопчика.

Сергій Кравченко, заступник плисківського сільського голови: «Рік тому повідомляли про те, що сім’я передана.»

Галина Носолевська, перший заступник голови Борзнянської РДА: «Коли родина сюди переїхала, до нас відомості про те не дійшли.»

Вперше про них служба у справах дітей Борзнянської райдержадміністрації дізнається в квітні – від чернігівських лікарів, куди потрапив їхній дворічний син. Тоді ж вперше навідуються до родини.

«Досить позитивно вони враження склали. Бідно, але чисто, прибрано. Лікар сімейний подивилася їх, послухала і рекомендувала цих трьох дітей обов’язково щоб лікар оглянув, тому що діти були в’ялі. Відразу ж районний центр соціальних служб для сім’ї дітей і молоді, він одразу взяв цю родину на супровід. Протокол №4, засідання комісії, взяли на супровід і ми направили цю родину – з трьома дітьми й маму, до Чернігівського центру соціально-психологічної допомоги. З 25 квітні мама з трьома дітками, а Коля вже лежав там у лікарні.»

4 червня батько під розписку забирає співмешканку і трьох доньок додому. Хлопчик залишається в лікарні.

Людмила Кривець, заступниця головного лікаря обласної дитячої лікарні: «Вони були виписані у задовільному стані 4 числа, оглянуті перед випискою консиліумом лікарів, стан оцінений як задовільний. Виписані по наполяганню батька. Батьків. В присутності соцпрацівників і юриста лікарні.»

Наступного разу дівчата повернуться сюди 12 числа - вже удвох. Лікують їх за рахунок медзакладу, каже Людмила Кривець. За тиждень батьки не навідалися до них жодного разу.

Галина Носолевська, перший заступник голови Борзнянської РДА: «Вони відмовилися, поки що не поїхали, то в нас немає часу, ми поминаємо, потім у нас немає грошей.»

Людмила Кривець, заступниця головного лікаря обласної дитячої лікарні: «Стан на сьогодні набагато покращився. Діти набрали у вазі.»

Галина Носолевська, перший заступник голови Борзнянської РДА: «Якщо вони нам напишуть, що вони хочуть забрати цих дітей, ми будемо збирати орган опіки й піклування, комісію, і будемо вирішувати спільно, чи можуть вони займатися цими дітьми, чи не можуть. Я розумію – це велике горе, дитина померла, але залишити дитинку, якій 9 місяців, саму в обласній лікарні, а тут собі поминати, чи немає грошей, ходити по селу, десь бути не біля дітей.»

Батьків дітей ми знайшли в Комарівці. Говорити з нами ті відмовились.

«Вони взагалі до куми десь пішли й сказали, що не хочуть говорити.»

Обставини смерті дитини наразі з’ясовує поліція. Там відкрили два кримінальних провадження.

Наталія Реберг, речниця поліції області: «Перше – за ч.2 ст.140 ККУ «Неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, що спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому». Також відкрите кримінальне провадження за ст.166 ККУ. Це злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною. Законодавство передбачає за це правопорушення обмеження або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.»