Коробки з продуктами з наліпками «Вітаміни для родини від Максима Микитася» отримали жителі Ріпкинського та Чернігівського районів: як пояснюють роздачу продуктових наборів члени команди нардепа

18:49, 18 чер. 2019
 
Коробки з продуктами з наліпками «Вітаміни для родини від Максима Микитася» отримали жителі Ріпкинського та Чернігівського районів: як пояснюють роздачу продуктових наборів члени команди нардепа

Олія, оцет, лавровий лист, цукор і 10 кришок для консервації. Таку коробку продуктів з наліпкою «Вітаміни для родини від Максима Микитася» отримав житель селища Любеч Ріпкинського району Микола Ковшун. Каже, пакунок принесли додому сьогодні о 8 ранку. Голосувати не агітували, документів жодних не підписував. Як сказала UA: Чернігів речниця поліції області Наталія Реберг, повідомлення про роздачу продуктових наборів до поліції надійшли і з низки сіл Чернігівського району. Чернігівський та Ріпкинський райони входять до 206 виборчого округу. Діючий нардеп там – Максим Микитась з депутатської групи «Воля народу». Як пояснюють роздачу продуктових наборів члени його команди – далі в сюжеті Дар’ї Янушкевич.

69-річний Микола Ковшун заносить коробку з наліпкою «Вітаміни для родини» на кухню.

«Ось тут лежить така листівка. А тут знаходиться масло. Далі тут лимонна кислота. Лавровий лист. 10 кришок і цукор.»

Коробку з продуктами йому принесли додому сьогодні о 8-й ранку.

Микола Ковшун, житель Любеча: «Нічого не агітували, нічого не казали. Просто сказали «від Микитася» і все. Я це вважаю грубою подачкою. Який підкуп? Йому вартість 100 карбованців. Але я і тещі кажу, а їй 85 років. Дають – бери, але головою думай за кого голосувати.»

Схожу коробку з продуктами, як у Миколи Ковшуна вЕзе на велосипеді жителька Любеча Ольга. Називати своє прізвище жінка відмовилась.

«Дочка дала, невістка моя. А що там ? я не бачила.  А там у вас написано. Я нічого не бачила. Якщо нам пропонуюьть якісь продукти ми будем брати. Але коли будемо голосувати ми будемо думати своїм розумом.»

У Ріпках у будинку культури зараз розміщена приймальня Максима Микитася. Офіційно вона поки не працює, кажуть її працівники. Роздачу продуктових пакунків її представниця Наталія Куліш коментує так.  

–Я не можу нічого коментувати. – Ваші люди не роздавали?  – Ні, наші люди нічого не роздавали. Ось такі пакунки. Не знаю, я не можу прокоментувати.

Медіаменеджер команди Максима Микитася роздачу продуктових наборів від імені народного депутата називає провокацією. Оскільки за 206-округом зареєстрований кандидат у народні депутати Максим Вікторович Микитась. Його ім’я повністю співпадає з ім’ям діючого нардепа. За даними сайту ЦВК, зареєстрований кандидат – 1990-го року народження, родом з Одещини, тимчасово не працює.

Олена Терехова, медіаменеджер команди Максима Микитася: «Ви розумієте, коли повний тезка йде і реєструється. І кампанія, яка розпочалася до того, як народний депутат вирішив бути кандидатом і зареєструвався сам. І чого нам очікувати? Це дуже брудна кампанія проти нашого кандидата. Я просто впевнена, що це провокація.»

За словами речниці поліції області Наталії Реберг повідомлення про роздачу продуктових наборів були з Ріпкинського і Чернігівського районів.

«До поліції надійшла інформація про те, що у низці сіл Чернігівського району від імені одного з ймовірних кандидатів у ВРУ роздають продовольчі пакети. Правоохоронці внесли дану інформацію до журналу єдиного обліку і проводять подальшу перевірку.»

 

Як пояснив у коментарі UA: Чернігів тренер центру управління навчанням учасників виборчого процесу при ЦВК Павло Пущенко, роздача продуктових наборів від діючого нардепа формально не є порушенням.

«Зараз Максим Микитась перебуває не у статусі кандидата, а в статусі народного депутата. Це перше. Друге, що очевидно, на мій погляд, зараз виборчий штаб все ж таки кандидата. Оскільки всі ознаки, що він буде балотуватися, вирішив до моменту реєстрації здійснити такі от подарунки жителям 206-го округу. Для того, щоб, коли вже кандидат буде зареєстрований, юридично його не можна було б покарати за те, що він здійснює підкуп виборців. Ну, або його команду, тому що люди, які будуть це здійснювати, підпадають під кримінальну відповідальність. Ну, і до цього моменту вони фактично безкарно можуть здійснювати такий непрямий підкуп виборців.»

Також ми намагаємося отримати коментар від кандидата у народні депутати Максима Микитася – повного тезки діючого нардепа.