Як пройшов останній день Олександра Мисника на посаді голови Чернігівської облдержадміністрації

17:26, 14 чер. 2019
 
Як пройшов останній день Олександра Мисника на посаді голови Чернігівської облдержадміністрації

Свій останній робочий день на посаді голови облдержадміністрації сьогодні відпрацював Олександр Мисник. На ній він пробув півроку – з листопада 2018.  Після другого туру президентських виборів пообіцяв написати заяву на звільнення в день інавгурації Володимира Зеленського. Написав. 5 червня  Кабмін погодив звільнення голів 13 обласних державних адміністрацій, серед них і Чернігівської.  11 червня Володимир Зеленський підписав заяву Олександра Мисника.  Сьогодні він провів останню прес-конференцію та залишив свій робочий кабінет.

За 10 хвилин одинадцята. В приймальні голови облдержадміністрації порожньо. Він поки в кабінеті. Олександр Мисник каже, його особистих речей тут вже нема, та й був хіба змінний піджак.

«Комп‘ютер на місці, картини… Можемо пройти в іншу кімнату. Це кімната для перемовин. Навряд-чи тут хтось до вас був раніше.»

Карта Чернігівського князівства 12 століття, каже Олександр Мисник,  була тут до його приходу на посаду.

«От бачте, де наші межі були. Чернігівське князівство доходило майже до Москви.»

Ця з’явилась за його головування. Карта-схема автодоріг області.

«Оцього не було, але воно залишається. Картини подарували – вони теж залишаються. Ікони там -  вони теж залишаються.

Я жодної хвилини не шкодую про той час, що я пропрацював.  Ми провели виборчу президентську кампанію. Жодного я не бачив критичного матеріалу в ЗМІ про те, що на виборчій кампанії був задіяний адмінресурс.»

Із робочого кабінету Олександр Мисник іде на свій останній пресбрифінг.

Проводить його в коридорі облдержадміністрації. Серед головних результатів за півроку роботи називає збільшення державних та іноземних інвестицій. 

«Одна із функцій керівника ОДА – залучення державних інвестицій на територію області. Воно відбувається різними способами – і особисті зв’язки, і перемовин з Кабінетом міністрів, з міністрами. Кошти фонду регіонального розвитку в порівнянні з 18 роком – 117 мільйонів 18 рік і 230 мільйонів 19 рік. Збільшений ресурс – державні інвестиції – на будівництво, реконструкцію доріг місцевого значення. Більше на 150 більйонів, ніж в минулому році. За перший квартал минулого року вкладено іноземних інвестицій всього 170 тисяч доларів, то за перший квартал 19 року більше 3 мільйонів.»

Конкретних прикладів Олександр Мисник не називає

«Я не можу поставити щось одне і сказати, що оце от одне і воно таке…. Топ-трійку я вам отак не скажу.»

Президент Петро Порошенко призначив Олександра Мисника на посаду голови ОДА 28 листопада 2018 року.  

До того він був головою Менської райдержадміністрації, потім – районної ради.

Юрій Паперний, політичний оглядач: «Це був один із небагатьох голів ОДА, які розуміли, як проходять процеси знизу. Але дуже важко було йому розуміти, як проходять процеси зверху. Що робить губернатор, це окреслює Президент. Коли призначали Мисника, Порошенко окреслив певні завдання. Якщо ми переглянемо зараз ці завдання, ми побачимо, що зараз жодне не було виконане.»

В день представлення Олександра Мисника Петро Порошенко називав такі завдання (архів 28 листопада 2018)

«Перше завдання – оборона. Друге – захист людей. Кожна бідна людина має бути захищена субсидією.  Нам треба зробити все можливе, щоб знайти можливість провести вибори в об’єднаних громадах.»

Олександр Мисник каже, над чим працюватиме після звільнення.

«Я в міру своїх можливостей буду допомагати, щоб все таки створили індустріальний парк на Чернігівщині.»

Каже, має декілька пропозицій нової роботи, якої – не називає.

«На сьогоднішній день я стовідсотково хочу відпочить.»

Обов’язки голови облдержадміністрації виконуватиме Наталія Романова. Вона залишалася єдиним заступником Олександра Мисника, після того, як у грудні 2018 року з посади пішла перша заступниця голови облдержадміністрації Юлія Свириденко, а в лютому 2019 року – заступник Сергій Сергієнко

Наталія Романова, в.о. голови облдержадміністрації: «Я не знаю, скільки це буде – тиждень, більше чи менше. Ми на сьогодні всі абсолютно речі, напрямки відпрацьовуємо стабільно як команда. Я не бачу жодного приводу хвилюватися, що ми не справимося. Є поточні питання, які треба вирішувати кожен день. Питання контролю при виконанні дорожніх робіт – звертаємось до органів самоврядування, райдержадміністрацій, щоб вони в щоденному порядку контролювали. Питання, які стосуються контролю за тим, як виплачуються відпускні.»