"В сільських школах Чернігівської області бракує 100 вчителів" - начальник Управління освіти облдержадміністрації

17:17, 14 чер. 2019
 

100 вчителів бракує в сільських школах області. Таку цифру озвучив начальник Управління освіти облдержадміністрації Микола Конопацький. Кожен шостий вчитель на селі пенсіонер, сказав він. Як збираються виправляти ситуацію та чому конкурс цільовиків не вирішив проблему – розкаже Наталія Скляренко.

Це Вербівська загальноосвітня школа. Тут бракує 4-х вчителів-предметників. Педагогічний колектив старішає – каже директорка Лідія Сушениця. Наразі в закладі працює четверо пенсіонерів, в тому числі і сама директорка. Вона - вчитель хімії і, говорить, три роки сама собі шукає заміну.

«Не можна знайти вчителя математики, бо по всіх школах також немає вчителів математики. Двох вчителів немає української мови та літератури.»

Подібна ситуація в інших сільських школах області, каже начальник управління освіти облдержадміністрації Микола Конопацький.

«Для нас це проблема болюча, незважаючи на те, що у нас два виші та один коледж, який готує фахівців в галузі освіти. Ми щорічно десь 400 випускаємо, в школу йде біля 100. Навіть і менше. Останні роки була слабка мотивація, і заробітна плата, і професійне вигорання, відсутність в селі соціально-побутових умов, житла.»

Мотивувати вчителів залишатися в сільських школах хотіли за допомогою конкурсу навчання за цільовим призначенням, говорить Микола Конопацький. Провели його в обласному управлінні освіти вперше.  За умовами конкурсу переможці мають першочергове право на вступ до педагогічного вишу. Навчання – за державний кошт. По закінченню випускник має обов’язково відпрацювати  в сільській школі три роки. При цьому, йому надають безкоштовне житло. Він не оплачує комунальні. Цьогоріч в конкурсі взяли участь 19 випускників шкіл. З них десятеро перемогли.

Лідія Сушениця, директорка Вербівської школи: «Ось в цьому році у нас дівчинка вступає у виш, щоб потім працювати в нашій школі на посаді вчителя української мови та літератури. І хімія, біологія, яку читаю я, також має бути кандидатура.»

Зараз заробітна плата молодого фахівця 5,5-6 тисяч гривень  – каже Микола Конопацький.

«Я не скажу, що це велика заробітна плата. Якщо ще не буде житла, то треба винаймати, та ще й проїзд, продукти. Але сьогодні є дуже хороші стимули для вчителя, який попрацював. Це сертифікація, це 25% до заробітної плати. Позиція Міністерства освіти і науки, і ми її підтримуємо, щонайменше вдвічі підвищити заробітну плату.»