У Чернігові провели відкриту презентацію проекту реконструкції міського парку за 2 мільярди гривень. Від містян чекають пропозицій.

21:00, 24 тра. 2019
 
У Чернігові провели відкриту презентацію проекту реконструкції міського парку за 2 мільярди гривень. Від містян чекають пропозицій.

На що планують витратити 2 мільярди гривень розробники проекту реконструкції чернігівського парку культури та відпочинку, вони сьогодні показали містянам. Концепцію розробило харківське архітектурне бюро "Сіті-Дизайн". Сьогодні його архітектора Майя Поліванова провела відкриту презентацію в міській раді.  Про що питали чернігівці та що просили додати депутати?

 Третя дня, зала засідань міської ради. Архітекторка товариства "Сіті-Дизайн" Майя Поліванова представляє розроблену концепцію міського парку.  Цього разу  - всім бажаючим, це відкрита презентація. Минулого разу її проводили на засіданні містобудівної ради 8 травня

Майя Поліванова, архітектор ТОВ «Сіті-Дизайн»

«В цій концепції ми хотіли б з’єднати 5 парків в 1. Це міський сад, тематичний парк, спортивний парк, лісопарк і територія пляжу».

Згідно з концепцією, частина біля центрального входу стане  міським парком для сімейного дозвілля. Сходи, які ведуть до фонтанів, перетворяться на каскад зелених терас. Замість 6 круглих фонтанів з’явиться новий пішохідний, із колесом огляду. З обох сторін від існуючих фонтанів буде тематичний парк атракціонів.  Далі  - спортивний парк з футбольними, баскетбольними, тенісними полями та поле для йоги, скеледром і скейт-парк. Ось ці канали планують очистити і розширити. Ними курсуватимуть туристичні човники. Змінити планують і міський пляж. Тут планують збудувати еко-готелі для відвідувачів. На території лісопарку пропонують зробити контактний зоопарк та найбільший в Україні зіплайн парк – це система підвісних підйомів та спусків. Крім того, на 5 гектарах передбачений парк дикої природи, де тварини безперешкодно гулятимуть в звичному середовищі. Відвідувачі зможуть спостерігати за ними з пішохідних містків. Після презентації нової концепції парку учасники  обговорення висловлюють свої пропозиції.

Тетяна Діденко, зооволонтерка

«Пані Майя, ви сказали що контактні зоопарки – це популярно. Але сучасний свід від них відходить».

Майя Поліванова, архітектор ТОВ «Сіті-Дизайн»

«Там буде декілька відкритих і закритих вольєрів з козами, ламами, можливо, з птахами. Екзотичних тварин -  змій, мавп, які живуть в клітках, тут не буде. Контактний зоопарк тут – багатогранний комплекс для дітей».

Депутатка міської ради Регіна Гусак питає, як організують простір для людей з особливими потребами.

Майя Поліванова, архітектор ТОВ «Сіті-Дизайн»

«Для парку характерні перепади висоти. Обов’язково будуть передбачені пандуси. Також в сімейній та дитячій зонах ми пропонуємо майданчики для дітей з інвалідністю. Це будуть сучасні майданчики та атракціони».

Іван Бакшун, депутат міської ради

«Я розумію, що ви будували парк Горького у Харкові, яке співвідношення державного фінансування і приватного капіталу?»

Архітекторка товариства «Сіті-Дизайн» Майя Поліванова каже, парк Горького у Харкові будували виключно за державні кошти.

В’ячеслав Летута, депутат міської ради

«У мене є декілька питань. Це бюджет, окупність і строки реалізації. Чи можливо додати зони з басейнами, якщо Ви кажете, що це концепція?»

Архітекторка товариства «Сіті-Дизайн» Майя Поліванова каже, кошторис не складали. На засіданні 8 травня звучала орієнтовна сума – 2 мільярди гривень.  Реконструювати  парк планують у 2 черги за 5 років. Окупність буде залежати від джерел фінансування. За її словами, парк може окупитися за 5-6 років, якщо будуть власні гроші. Якщо це буде кредит – окупність буде тривалішою.

Майя Поліванова, архітектор ТОВ «Сіті-Дизайн»

«Басейни – гарна ідея. Я думаю, під час проектування ми це врахуємо».

Заступник міського голови   Андрій Черненко запропонував внести до концепції картодром. Депутат міської ради Андрій Дериземля  - додати  стаціонарний майданчик для хокею. Представники молодіжної ради запропонували Майі Полівановій розробляти концепцію разом.

Майя Поліванова, архітектор ТОВ «Сіті-Дизайн»

«Громадські слухання – корисні. Для того, щоб люди і містяни пропонували якісь ідеї. Що вони бачать в парку. Дякую»

Пропозиції та ідеї щодо концепції парку можна надсилати до прес-служби міськради в письмовому або в електронному вигляді.