Єдиний випускник цього року у Плоскому Носівському районі: чого не вистачало Роману Сінченку

17:47, 24 тра. 2019
 
Єдиний випускник цього року у Плоскому Носівському районі: чого не вистачало Роману Сінченку

Останній дзвоник для одного випускника.  Одинадцятикласник Роман Сінченко залишився єдиним учнем 11-го класу в Плосківському навчально-виховному комплексі Носівського району.

Одинадцятикласник Роман Сінченко востаннє збирається до школи. У рюкзак замість підручників кладе подарунки  для одинадцяти першокласників. Випускник сьогодні у школі він єдиний.   

Роман Сінченко, випускник  

«Це розмальовки,потім фломастери, щоб їх розмальовувати».

У п’ятому класі з Романом вчилося четверо дітей. До 11-го хлопець дійшов один. Каже, про своє рішення залишитися у школі не шкодує.

Роман Сінченко, випускник 

«Мені було вигідніше тут довчитися цей рік і потім вже кудись йти. Більше уваги приділяють, тільки ти один сидиш. Ти більше забираєш з уроку. На кожному уроці питали мене. Було таке, що я не підготовлений був, але одразу розуміли, що я не підготовлений і не мучили мене».

Лідія Сінченко, мама випускника

«Я йому пропонувала – давай підемо вчитися. Сказав: не хочу, буду сам, але нікуди не піду. Значить, він так вирішив -  отримати атестат і піти далі. І я його в цьому підтримала».

Через відсутність однокласників самотності не відчував, каже хлопець, бо дружив з усією школою. Прогулювати уроків не хотів та й не міг, бо це було б дуже помітно.

Роман Сінченко, випускник 

«Ні, мене завжди помічали. Я не прогулював школу. За рік, може, 5 днів пропустив».

У школі Роман вчився добре, нині готується до ЗНО. Майбутню професію обиратиме, коли отримає його результати. 

Роман Сінченко, випускник

 «Плани тільки в Київ».

Чого не матиме цей поки що школяр – випускного вечора. Та через це, каже, не засмучується.

«Я і в 9-му класі не хотів відзначати. Бо ми з моїм однокласником колишнім, Владіком, думали взагалі на рибалку поїхати на випускний і все. Але в нас були дівчата, троє штук аж, і вони захотіли випускний. Як камінь з плечей, що немає нікого. Це мінус одна проблема».

Турбот додалося батькам, каже Лідія Сінченко, бо випускник у хаті – це великі переживання.

Лідія Сінченко, мама випускника

«Куди його прилаштувати, куди піде навчатися, які в нього будуть бали ЗНО. На що ми зможемо реалізувати його знання, його задуми, його побажання. Все це, звичайно, дуже великі хвилювання. Хоче багато, і це встигнути, і це зробити, і бути багатим і успішним, і дуже гарним, і щоб все було. І старша дитина таке каже, і менша. Як ми виростемо, розбагатіємо, то ви буде жити без господарства і без городів. Хочуть, щоб ми жили, ну, тільки для них, мабуть».

Дорогою до школи, без батьків, Роман зізнається – в останній рік навчання не вистачало … уваги дівчат.

Роман Сінченко, випускник 

«Це не дуже актуальне питання було, тому що їх тут просто нема».

Біля шкільного двору свого єдиного випускника зустрічає класний керівник Ніна Ярош. Жартує – у її 11 класі явка завжди була або стовідсоткова, або нульова.

Ніна Ярош, класний керівник

«Кожен урок він знає, що він приходить і вчитель з ним новий матеріал, домашнє завдання, практична робота, лабораторна, контрольна. Він сам віч-на-віч з учителем. Я думаю тут великий плюс. Звичайно погано, що кількість менша годин, але ж у нього є час для індивідуального заняття. Те, що ми посіяли, я думаю він пожне і матиме добрі врожаї. Рома – дуже старанний учень. Такий, з якими важко розлучатись».

Після всіх приготувань Романа викликають на останню в його житті шкільну лінійку. Тут всі прощальні сльози - йому.

Валентина Слісаренко, перша вчителька

«Колись, 11 років назад, ти прийшов маленьким хлопчиком до першого класу. Тебе привела мама, такого невпевненого, такого маленького сором’язливого школярика».

Ніна Бувайлик, директор

«Я сьогодні хочу побажати, щоб здійснилися всі твої мрії. Щоб усіх вершин, яких ти хочеш досягти – ти досяг».

Лідія Сінченко, мама випускника

«А нам усім нехай щастить і миру нам над головою».

У Плосківському навчально-виховному комплексі  -  82 учні. До першого класу в наступному навчальному році піде 11-ро дітей. Останній дзвоник лунатиме знову для одного випускника.