Директор «Городнярайагролісгосп» вдруге намагається відновитись на посаді: кого звинувачує у звільненні?

20:02, 22 тра. 2019
 
Директор «Городнярайагролісгосп» вдруге намагається відновитись на посаді: кого звинувачує у звільненні?

Городнянський районний суд сьогодні переніс розгляд справи за позовом Ігоря Надточея до комунального підприємства «Чернігівоблагроліс». Наступне засідання пройде 11 червня, на ньому мають заслухати  позиції представників обласної ради та дочірнього підприємства «Городнярайгролісгосп». На посаді директора цього підприємства Ігор Надточей намагається поновитися вдруге.  Вперше той таки суд постановив зробити це 14 березня. 2 квітня його прийняли на роботу і звільнили з неї. У той самий день на підприємстві у Городні сталися сутички між групами підтримки Ігоря Надточея та нинішнього директора райагролісгоспу Валерія Карпушенка. Тоді поліцейські спецпризначенці  затримали представників обох сторін конфлікту. Поліція відкрила 2 кримінальні провадження. Ігор Надточей вважає: його звільнили через те, що він не погодився знижувати ціну на деревину для підприємства, яким володіє депутат обласної ради. Думки усіх сторін збирала Ольга Конопацька-Плєхова.

Ігор Надточей показує наказ «Чернігівоблагролісу» від 2 квітня цього року

«Пункт 1 – поновлення, пункт 3 -  - звільнення.  В той же день. Звільнити з посади. Причин, як і перший раз, мені ніхто не пояснював.»

9 жовтня 2018 його вперше звільнили з посади директора «Городнярайагролісгоспу» - це дочірнє підприємство комунального «Облагролісу».  В той час Ігор Надточей був на лікарняному.  Контракт із ним розірвали достроково, цитуємо: «у зв’язку з припиненням повноважень». Про це йдеться в рішенні  Городнянського районного суду від  14 березня 2019 про негайне поновлення Ігоря Надточея на посаді.

«18 числа я прийшов з рішенням суду в КП, є відмітка секретаря що вони прийняли, взяла рішення суду.»

Ігор Надточей каже, на посаді  його не поновили – директором залишався призначений після його звільнення Валерій Карпушенко з Канева Черкаської області.  Тому, пояснює, 29 березня пішов зайняти своє робоче місце. Через 5 днів, 2 квітня, на нього ж вирішив повернутися і офіційно діючий директор Карпушенко. Далі події розвивались так.

архів 2 квітня

Наталія Реберг, головний спеціаліст сектору комунікації поліції області: «Протягом кількох днів одна зі сторін конфлікту перебувала всередині адміністративного приміщення, а сьогодні опоненти намагалися взяти його штурмом.  Заручилися підтримкою декількох групп молодиків спортивної статури, які мають зброю та спецзасоби. Коли протистояння перейшло в активну фазу й на підприємстві застосували вибуховий пакет і димову шашку, поліція втрутилася в ситуацію

Ігор Надточей: «2 квітня я був директором згідно наказу. Я нічого не захоплював. Я прийшов зі своїми друзями. Ніхто нічого не ламав. Приїхала слідчо-оперативна група ми  все опломбували.»

12 квітня 2019, Чернігів. Група людей влаштувала пікет, перекривши дорогу біля митниці. Причина – заступник голови громадської організації «Резервна сотня «ОУН-ПІВНІЧ» Олег Музиченко вимагає повернути йому автівку, конфісковану поліцейськими та митниками. Розповідає – він доброволець, використовував машину товариша на єврономері в зоні АТО. В 2015 на неї отримали зелені спецномери, запроваджені міністерством внутрішніх справ для добровольців та волонтерів. Конфіскували автівку після подій 2 квітня в «Городнярайагролісгоспі»

Олег Музиченко, учасник подій 2 квітня 2018 в ДП «Городнярайагролісгосп»: «Я за документами виконую функцію охоронної фірми. Директор мені набрав і сказав – це було 29 березня – що «мене звідси вигнали якісь хлопці, забрали печатку, все забрали і я стою на вулиці». Це Дмитро Борисович Карпушенко. Там ще був директор Надточей, якого звільнили. Він привіз своїх друзів – вони там заблокувались. У вівторок директор захотів все-таки спробувати зайти туди.

Нас затримали – зброя – так, у мене був пістолет травматичний, бо я охоронною діяльністю займаюсь. У машині знайшли іграшку. Гранату. Одразу всі подивились – сказали, це іграшка, ми на ній тренуємось.»

Валерій Карпушенко, директор дочірнього підприємства «Городнярайагролісгосп»: «Ми заключили договір з охоронною фірмою 08.04 да-да, вони приїжджали, но ніяких дій тут не робили.»

2 квітня поліція відкрила 2 кримінальних провадження  - за статтями «хуліганство» та «самоправство». Наразі  справу в поліції області не коментують, сказала Наталія Реберг, посилаючись на таємницю слідства.  Ігор Надточей вважає, вперше його звільнили через те, що він не погодився знижувати ціну на деревину для товариства «Астра», яким володіє депутат облради та член комісії з питань управління об’єктами комунальної власності Григорій Божок.

Ігор Надточей: «З приходом генерального директора КП Клишти  у 2017 році. Він викликав мене і каже – ви мені більше не підпорядковуєтесь. Я кажу – а кому я підпорядковуюсь? – Депутату обласної ради Божку Григорію Никифоровичу.  6 лісгоспів.  Це Городня, Щорс, Сосниця, Семенівка, Носівка і Борзна. Він нас збирав декілька разів, я був присутній у Щорсі в Агролісгоспі двічі. А потім він мене запрошував себе додому.  І розповідав, як треба працювати – що потрібно опускати ціни, бо невигідно купувати. Невигідно, звичайно, йому купувати – у нього більше десятка своїх пилорам. З січня 18 року до червня я тричі опускав ціни на підприємстві. Я опускав ціни, а Клишта їх підписував.  У червні я сказав – все, досить.»

Григорій Божок від коментарів відмовився – чому, телефоном пояснив так.

«Не треба, я не хочу світитись у оцих всіх газетах, дурні оцій. Мені воно треба, їхати до нього і з ним розмовляти, щоб він знизив ціну? Зараз лісу – не знають, куди продати, він синіє, жоден лісгосп. А він починає вам якісь анекдоти розповідає. Ви напишіть, що спитали коментар, він сказав: «Я не маю жодного відношення до цього лісгоспу, і не хочу мати більше взагалі».

Коментар директора комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Олександра Клишти ми отримали з другої спроби.

«У мене не буде ніякого коментаря з цього приводу, я  з ним розбираюся в судовому порядку. – Розумієте, ми однаково будемо ставити його позицію в ефір. - Та без питань, можете ставити його позицію яку хочете – я ж можу і на вашу позицію подати в суд, якщо вона буде відрізнятися від мого бачення.» 

Про зниження цін для «Астри» Олександр Клишта відповів так

«Бувають зниження, бувають підвищення – всі ці моменти відбуваються в залежності від того, як реагує ринок. – По Городнянському були зниження? – Я не пам’ятаю.»

Начальник управління комунального майна облради Андрій Бунін пояснює – встановлюють мінімальні ціни на різні види деревини дочірні підприємства, «Чернігівоблагроліс» затверджує їх. І надає дозволи на їх зниження нижче мінімальних.

«Це можливо. Бувають випадки – ми до цього відносимось з розумінням – коли внаслідок якихось причин є загроза ризику втрати деревини або зменшення її якості, якщо не забезпечити її швидкий продаж .  Швидкий продаж, зрозуміло, тягне за собою якесь зниження ціни.»

Яке юридичне відношення має член комісії з питань управління об’єктами комунальної власності до «Облагролісу» та його дочірніх підприємств, Андрій Бунін пояснює так.

«Сказати ніякого – це буде неправда, бо завдяки депутатському корпусу призначаються керівники комунальних підприємств. 03.00 Юридично не існує якихось закріплених норм із тим, щоб Григорій Никифорович міг впливати самостійно на цінову політику. Особисті бізнес-стосунки.» 

У відповіді на інформаційний запит директор «Облагролісу» Олександр Клишта вказав, що розпорядником інформації про ціни  є дочірнє підприємство. Ігор Надточей каже, на кожне зниження ціни нижче мінімальної складав акти. У першому йдеться про зниження сорту соснового пиловника з 2-го до 3-го для продажу «Астрі». В другому -  про зниження для цього ж підприємства  ціни на сосновий пиловник з 1380 гривень за кубометр до 1290. Для порівняння, в Городнянському державному лісгоспі в цей період ціна на таку ж деревину була на 290 гривень вищою - 1580 гривень.  Таку, сказав начальник виробничого відділу Городнянського держлісгоспу Олександр Подоліч,  встановили в результаті аукціону. Вони проходять щокварталу в регіонах і необов’язкові для комунальних лісгоспів, на відміну від державних. Третій акт – про зниження ціни на соснові дрова для продажу «Астрі» з 860 гривень до 700 – в держлісгоспі такі ж коштували від 870 гривень. Всі ці акти Ігор Надточей передав до Городнянського відділу поліції. Начальник слідства Сергій Ватолін сказав  - не може ні підтвердити, ні заперечити, що в них зафіксовані правопорушення. Нинішній директор «Городнярайагролісгоспу» Валерій Карпушенко  каже, підприємство і зараз продовжує продавати деревину «Астрі»

«Є такий депутат. Григорій Божок. Він якийсь тиск намагався на вас чинити? – Даже не знаю. Я не чув. Я знаю, приїздив представник, Григорія Никифоровича я ніколи не бачив, я знав, що він такий є, депутат обласної ради.»

Просимо Валерія Карпушенка показати колективний договір, підписаний  після його призначення на посаду. Зі слів Ігоря Надточея, там з’явився параграф, пов’язаний з приватизацією дочірнього комунального підприємства. Знаходимо таке:

«Враховувати пропозиції трудового колективу при розробці проекту плану приватизації підприємства.  – А в колдоговорі можна такі речі прописувати? – Ну не знаю. Колектив вправі вписати все, що хоче.»

Сергій Лобода, начальник дільниці переробки «Городнярайагролісгоспу»: «Всі мали можливість ознайомлення, він лежав на столі. – Ну я вже не пам’ятаю.

Микола Дударенко, головний лісничий «Городнярайагролісгоспу»: «Нічого про приватизацію ми не чули».

Андрій Бунін, начальник управління комунального майна обласної ради: «Колдоговір  - я, звичайно, перепрошую перед трудовиками-лейбористами – це самий останній документ, який регулює питання приватизації. Звісно, ангари, їхні трактори можна приватизувати. І підприємство теоретично можна приватизувати. Воно одразу  втрачає право на лісокористування з метою  рубки дерев Якщо ОР цього не зробить, то з ОР це зробить прокуратура.»

Наразі чернігівський відділ поліції розслідує  кримінальне провадження за заявою Ігоря Надточея про його поновлення на посаді і повторне звільнення одним наказом.

Євгеній Лазаренко, прокурор Чернігівської місцевої прокуратури: «Грубе порушення трудового законодавства». Якщо дотримана процедура – так можна робити. Відповідно до цього і проводиться досудове розслідування, щоб встановити, чи є порушення. Якщо в контракті передбачено можливість звільнення в 1-сторонньому порядку, то відповідно в цьому порушень не буде. Якщо таких положень нема, то це буде встановлено як порушення трудового законодавства.»

Колективного листа в «Облагроліс» із  проханням  залишити на посаді Валерія Карпушенка підписали працівники «Городнярайагролісгоспу».

Дмитро Шуляк, водій  «Городнярайагролісгоспу»: «Крім тих, хто на лікарняному Валерія Карпушенка залишити на роботі. Нам працюється краще, спокійніше.»

Серед них  - Сергій Лобода та Микола Дударенко, які звільнилися декілька років тому  і повернулися на роботу з приходом нового директора. Кажуть, з попереднім у працівників виникали конфлікти.

Сергій Лобода, начальник дільниці переробки: «Я 5 років не працював. Тяжко з ним, дуже тяжко робити. Постійні докори, сварки.»

Микола Дударенко, головний лісничий: «Різниця ж то велика. Валерій Борисович до людей нормально ставиться, розуміє у всьому. Там розуміння не було.»