Туберкульозне відділення у Новгороді-Сіверському планують закрити в червні: з чим це пов’язано

18:22, 17 тра. 2019
 
Туберкульозне відділення у Новгороді-Сіверському планують закрити в червні: з чим це пов’язано

Туберкульозне відділення у Новгороді-Сіверському планують закрити в червні. За висновками медичної комісії з обласного управління охорони здоров’я, відділення не відповідає сучасним вимогам щодо лікування хворих на туберкульоз. Про це сказала головний лікар центральної районної лікарні Світлана Шам. Відділення розраховано на 10 людей. Лікуються в ньому хворі з району та міста. Пацієнтів з ускладненими формами туберкульозу мають перевести до обласного тубдиспансеру. Інших - з відкритою формою туберкульозу, але без ускладнень, згідно з новими підходами у лікуванні, відправити додому лікуватися амбулаторно у сімейних лікарів. 

В цій будівлі розташоване туберкульозне відділення Новгород-Сіверської районної лікарні.

«Будівля у нас стара, але своїми силами намагаємося його пристосовувати, щоб виконувався інфекційний контроль. Це у нас маніпуляційна. Також намагаємося великі палати розділити на маленькі, щоб всі хворі ізольовано один від одного знаходились на лікуванні. Практично 1-2 людини знаходяться в палатах. Це у нас жіноча палата.»

Лікар-фтизіатр Віра Дмитрієва показує умови, в яких лікуються і живуть по кілька місяців її пацієнти.

«Зараз знаходиться 10 чоловік. За рік виписується від 35 до 40 хворих. У минулому році виписалося 45 за рік хворих. Дві третини хворих з вперше діагностованим туберкульозом - вони і починають лікування у нас і закінчують лікування тут.»

Сергія Тацюка до лікарні доставили у важкому стані, на ношах, каже лікарка, з температурою 34 градуси. Він не підіймається з ліжка. Сам він каже, лікуванням тут задоволений.

«Поки що тут лежу. Якщо не вийде, поїду на Чернігів.»

У цього хворого туберкульоз, стійкий до антибіотиків, тому лікування тривале, каже Віра Дмитрієва. У відділенні лікується 5 місяців. Обличчя на камеру показувати заборонив. Каже, в Чернігівський тубдиспансер не поїде.

«На Чернігів мені, по-перше, нізащо їхати. Де гроші брати на лікування та й на ту саму дорогу?»

Цих та інших пацієнтів тубвідділення незабаром мають перевести або до Чернігівського обласного тубдиспансеру, або перевести на амбулаторне лікування.  Зараз розглядається питання щодо закриття цього відділення. Це питання адміністрація лікарні має вирішити до 6 червня. Віра Дмитрієва каже, є побоювання, що частина пацієнтів не буде взагалі лікуватися. А хворі, які вчасно не прийматимуть протитуберкульозних препаратів, можуть стати джерелом інфекції для оточуючих.

«У нас половина хворих асоціальних. Будемо організовувати амбулаторне лікування. Якщо в місті, можливо і простіше – бо хворі приходитимуть до нас в туб кабінет і кожен день приймати препарати у присутності медпрацівників. Якщо по селам – якщо у селі є медпрацівник – ми передаємо препарати і надалі лікуванням безпосередньо займається медпрацівник. Але зараз є такі села, де нема медпрацівників. Як нам підказують сучасні підходи – повинні нам допомагати і соцпрацівники, місцева влада, неурядові організації. На жаль, у нас ні соцпрацівників, ні неурядових організацій нема по селам.»

Питання закриття тубвідділення у Новгороді-Сіверському розглядається декілька років, каже головний лікар центральної районної лікарні Світлана Шам.

«Стаціонар повинен відповідати всім вимогам інфекційного контролю. Щоб пацієнти отримували лікування, не було перехресного зараження і вони перебували в сучасних умовах саме у відділенні. На превеликий жаль, у нас таких умов немає, і ми усвідомлювали, що рано чи пізно, а це декілька років триває процес, ми дійдемо до того, що нам порекомендують відділення наше, скажімо так, призупинити його функціонування.»

Також на закритті відділення лікарня зекономить.

«Економія тільки на заробітній платні становитиме на рік понад 600тис.грн., не кажучи вже про інші кошти.»

Щодо медперсоналу, який працює у відділенні, Світлана Шам каже, більшість залишиться працювати в лікарні.

«При бажанні персоналу працювати в нашому закладі, уже сьогодні я можу всіх цих людей, ну, на превеликий жаль, окрім пенсіонерів, працевлаштувати. Тобто, це або постійна робота, але не на повну ставку - на 0,75ставки, або тимчасова робота, але вона на ставку.»

Про те, що відділення у Новгороді-Сіверському слід закрити сказав головний лікар обласного тубдиспансеру Микола Дейкун.

«Там хворих на туберкульоз не має. І вони не можуть там лікуватись. Воно не відповідає ніяким вимогам інфекційного контролю. Там лікувати туберкульоз не можна і не потрібно. Туберкульоз сьогодні лікується або амбулаторно, або у умовах обласного тубдиспансеру.»

Пацієнтів, які лікуються в Новгород-Сіверському відділенні, обласний тубдиспансер їх прийме, каже Микола Дейкун.

«Проектна потужність нашого закладу 750 ліжок, сьогодні розвернуто 305. Всього у нас вистачає: і медикаментів, і чим обстежувати, і чим лікувати, і місця вистачає. Не треба нам ці «апендикси», які нічого не вирішують.»

Зараз в районі з активною формою туберкульозу, за словами фтизіатра Віри Дмитрієвої, близько 20 хворих. Половина з них мають туберкульоз разом з ВІЛ-інфекцією.