Першу частину робіт на нижній частині Валу завершать до вересня. На це витратять близько 45 мільйонів

12:42, 10 тра. 2019
 
Першу частину робіт на нижній частині Валу завершать до вересня. На це витратять близько 45 мільйонів

Першу частину робіт з капітального ремонту нижньої частини Валу завершать до вересня. На це витратять близько 45 мільйонів гривень. Про це в ефірі «Теми дня» на UA: Чернігів сказав начальник  управління ЖКГ Чернігівської міськради Ярослав Куц.

Ми надаємо повну розшифровку розмови в студії.

 

Ведуча У Чернігові розпочали ремонт нижньої частини валу. Територію, де будуть проводитися ремонтні роботи вже обнесено парканом. Яка компанія буде виконувати ремонтні роботи? Яким коштом вони будуть проведені і скільки триватимуть. Про це будемо говорити з Ярославом Куцом, начальником Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради.

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради Почались підготовчі роботи, почався демонтаж старого асфальту, є план робіт. Термін виконання до 1-го вересня. Це мається на увазі та частина, на яку є фінанси і та частина, яка планується у цьому році, тому що термін тендеру – на 2 роки. Цей проект – у нижній частині валу ми будемо виконувати протягом 2 років.

 

Ведуча:  Яка загальна сума тендеру?

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: Будівельно-монтажні роботи – 57, 5 мільйонів  гривень, плюс археологія – 1 мільйон 180 тисяч гривень, плюс 500 тисяч – це технагляд, авторський нагляд, проектно-кошторисна документація.

 

Ведуча: Тобто до шістдесяти мільйонів. Раніше Олександр Ломако, заступник міського голови у інтерв’ю нашому каналу називав суму 66 мільйонів гривень. Чому зменшилась сума?

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: Це загальна тендерна сума. Туди включена інфляція, ризики та інше. Тобто є державні норми, які вимагають відповідного складання проектно-кошторисної документації. Якщо не буде інфляції і ризиків – ця сума і буде складати біля шістдесяти мільйонів.

 

Ведуча: Ці гроші будуть з міського бюджету?

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: 100%

 

Ведуча: Роботи будуть проводитися у два етапи: цього року і наступного. Скільки коштів планується витратити цього року і на які саме роботи? Перелічіть?

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: Передбачено бюджетом 30 мільйонів гривень на капітальний ремонт Валу. У цьому році плануємо виконати робіт на 43-45 мільйонів.

 

Ведуча: У бюджеті є тільки 30, де будете брати ще 15 мільйонів?

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: Сподіваюсь – буде перевиконання бюджету або, в гіршому випадку, підрядник почекає до наступного року. З усіма підрядниками, які працюють буде проведений розрахунок, але, треба розуміти,що роботи, які виконані у цьому році, вони будуть дешевші ніж, якщо будуть виконані у наступному році. Тому що є інфляція, є здорожчання вартості матеріалу, тому, чим більше ми виконаємо у цьому році, тим об’єкт буде дешевшим у порівнянні з наступним.

 

Ведуча: Які саме роботи ви плануєте виконати у цьому році?

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: В цьому році, якщо говорити будівельними термінами, ми плануємо вийти з під землі. Те, що під землею і на землі, ми плануємо виконати. Це прокладання автополиву, завезення грунта, посіяти газон, демонтаж старих доріжок, вкладання клінкерної цегли, прокладання водовідведення, прокладання електрики, встановлення лавочок і світильників. Плюс – в проектах передбачено встановлення  макета всього валу – історики визначаться з ним. Ми плануємо з Чернігівським технологічним університетом зробити 3D-модель на 3D-принтері. Потім відлити форму, відлити цей макет у бронзі з відповідним шрифтами Брайля для тих, хто погано бачать.

 

Ведуча: Яка компанія виграла тендер на проведення цих робіт?

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: «УТБ-Інжиніринг»

 

Ведуча: Чому саме ця компанія? Реконструкцію Красної площі, наприклад, проводить також ця компанія.

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: Це досить серйозні і великі об’єкти, для яких потрібні не тільки технічні і фінансові потужності, але й фахові люди, які на цьому розуміються, які мають відповідний досвід, а на сьогодні для кожної компанії це досить дороговартісно утримувати керівників проектів, які отримують 25-30 тисяч гривень, а може й більше. Там такі фахівці є, тому і є терміни виконання робіт, є графіки, бо важливо не тільки виконати це в якості, кількості, а ще й у часі. Роботи мають бути виконані до певного періоду – тому.

 

Ведуча: Це уже не перший об’єкт, який виконує ця корпорація, чи є в Управління жмтлово-комунального господарства, як у замовника робіт претензії до якості їх виконання?

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: сказав би як в анекдоті: «Не бойтесь совершенства – вы его не достигнете», тобто завжди є якісь питання, є людський фактор, але є технагляд, є фахівці управління, які звертають на це увагу, особливо що стосується центру міста і Валу. Якщо є якісь питання – вони їх виправляють. У будь-якому випадку вони дають гарантію на 5 років. Компанія працює на тверду 4 – працює добре. Я б сказав, навіть дуже добре. Алею Героїв вони робили – мені здається – непогано. Але ніхто не йде на тендер крім цієї компанії.

 

Ведуча: До речі, в тендері на капітальний ремонт нижньої частини Валу це була одна компанія яка брала участь?

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: Ще якась компанія брала участь. Тендер не може відбутися, якщо бере участь одна компанія.

 

Ведуча: І УТБ-корпорація запропонувала нижчі ціни ніж та?

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради:  Так

 

Ведуча: Чи були якісь зміни в затвердженому раніше, біля року тому, на містобудівній раді  проекті капітального ремонту?

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: Якщо будуть зміни, то стосовно кількості ліхтарів або світильників. Але принципово він відрізнятись не може бо проект погоджений у Міністерстві культури. І не лише, а й з «Черніговом стародавнім», з заповідником. Тобто зараз ніяких змін немає.

 

Ведуча: Далі історик Володимир Пилипенко, один з учасників засідання робочої групи по ремонту Валу, про те як вдалося дійти згоди з істориками, які роботи будуть проведені

 

Володимир Пилипенко, історик: робоча група працювала в режимі зібрань, нарад і консультацій з проектантами. Ми збиралися у міській раді і обговорювали ті зауваження, які у нас виникали до оприлюдненого проекту. Проектанти нам пояснювали: чому так. А ми казали: чому це неправильно аргументуючи це нормами законів, зокрема, закону «Про культурну спадщину».  Це була нормальна розмова. Конкретно від мене було зауваження про те, що категорично не можна зрізати частину грунту для того, щоб вирівнювати рельєф, тому що це частина історичного ландшафту. Він сформований в часи Київської Русі. Це по-перше. По-друге це знищить частину археологічного матеріалу, який знаходиться тут на Валу. Тут можуть знаходитись цінні знахідки десь на глибині 10-15 см. Тут просто на поверхні або під дерном можуть знаходитись цінні матеріали. Якщо це все зрізати механічно, бульдозером, то очевидно це все буде втрачено. Тому ми дійшли спільної думки, що простіше засипати це все. Якщо вже треба вирівнювати рельєф, то його вирівняти шляхом підсипання. Це законсервує і збереже історичний ландшафт і збереже археологічний матеріал.

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: Все, про що ми домовились з істориками, з активістами, ми все виконаємо. Тобто ми землю насипаємо. Вартість робіт у зв’язку з тим, що будемо досипати, а не зрізати, будемо вважати, не змінилась. І більше часу це не забере. Це точно.

 

Ведуча: Чи буде хтось з боку істориків контролювати, чи дотримуються виконавці свого слова?

Ярослав Куц Там мають бути присутні археологи постійно. Якщо ще хтось бажає здійснювати авторський нагляд, то будь ласка.

Ведуча: Територія, про яку ми сьогодні говоримо – нижня частина Валу. Вона входить до національного історичного заповідника «Чернігів Стародавній». Вчений секретар заповідника Сергій Черняков розповів, що проект капітального ремонту нижньої частини Валу спочатку був розглянутий на науково-методичній раді заповідника. Які зауваження були у науковців?

Сергій Черняков вчений секретар заповідника В цілому все залишається у первісному стані ця територія. Однак, будуть зроблені сходи до Спаського собору, якраз нагорі. Було зауваження, аби вони не закривали архітектурні споруди, зберігали автентичний вигляд. Також були зауваження щодо розміщення лавочок. На головних магістралях, де проводяться екскурсії, не має бути лавочок. Аби це не відволікало увагу поціновувачів старовини. Також були зауваження щодо проведення археологічних досліджень, до розташування дерев. Обов’язковою умовою всіх сторін і національного заповідника і Міністерства культури, і Департаменту культури ОДА – всім земляним  роботам мають передувати археологічні дослідження. На це виділені кошти. До роботи в археологічних дослідженнях будуть обов’язково залучені науковці, дослідники заповідника «Чернігів Стародавній». Це була обов’язкова умова, адже ми тут працюємо, ми знаємо як це робити.

Ведуча Ярославе Валентиновичу, коли ми з вами говорили  про суми, ви називали, що на проведення археологічних робіт будуть витрачені 1 мільйон 185 тисяч гривень. Це кошти з міського бюджету?

Ярослав Куц Так. Хоча було б дуже добре, якщо в питаннях, які стосуються національних заповідників, спадщини, археології брала участь держава. Тоді можна було б більше зробити досліджень. Це було б добре і для реконструкції таких об’єктів. Але цих коштів з держбюджету не виділяють. Але, враховуючи, що це дуже важливо для міста та містян, тому ми все це робимо за кошти міського бюджету.

Ведуча Як ви узгодили терміни проведення археологічних робіт? В який етап ремонтних робіт вони будуть проведені?

Ярослав Куц Коли починають копати грунт на глибину більше 20 сантиметрів – це прокладання автоматичного поливу водопроводу, укладання кабелю електричного, влаштування фундаментів.  Тобто, коли будуть копати, тоді будуть присутні археологи. Що стосується самих доріжок, то ми намагатимемось зробити їх демонтаж, трохи піднімемо, бо ландшафт дозволяє.

 Ведуча Чи можуть археологічні роботи пригальмувати ремонтні роботи?

Ярослав Куц Можливо. Якщо знайдуть археологи щось вагоме. Але не може бути такого, щоб на всій території ремонтних робіт все зупинилося. Все буде йти паралельно. Археологи свою роботу виконуватимуть, будівельники також. По завершенню всі чернігівці отримають задоволення від нового скверу.

Ведуча Проти капітального ремонту нижньої частини Валу виступає чернігівець Олександр Гашпар. Минулого року він позивався до суду, проте суд його позов не задовольнив. Чому Олександр Гашпар вважає капітальний ремонт нижньої частини Валу незаконним?

 

Олександр Гашпар, чернігівець: Я лише ретранслював думку чернігівців, які були проти втручання в перелину міста, бездумне втручання. Тому що, як відомо, проект розроблено людиною, яка навіть немає архітектурної освіти. Хоча законом передбачено, що для такої місцевості обов’язково треба проводити містобудівний конкурс, там всеукраїнський. Це, наприклад, землі державної власності, а на благоустрій цих територій витрачаються кошти місцевого бюджету, що заборонено законом «Про благоустрій». Невідомо чи надали дозвіл на проведення цих робіт Міністерство культури та національний  архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній». Є загроза, історики це казали, знищення культурного шару. Як говорив, наприклад, начальник Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради Ярослав Куц: будуть такі лавки , як на Алеї Героїв, такі світильники,  такий клінкер. Так, вибачте, це ж не Алея Героїв. Це  Вал. Це перлина міста. Ми що хочемо зробити з міста однотипне середовище. У когось заготовки є для цих ліхтарів, і вони штампують їх, щоб наповнювати свої кишені, витрачати бюджетні кошти. Немає тої родзинки, яка має тут бути. Тут повинна зберегтися атмосфера. І над цим мали працювати архітектори і ландшафтні архітектори.

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: Коли чую оціночні судження, хочеться стати просто громадянином і сказати: Саша – балабол, Саша нічого не вміє, тому що він не має ніякої освіти. У мене, наприклад, є - Національний архітектурний київський, колишній КІСІ, в нього освіти немає. Йому треба попаритись. Як начальник управління відповідаю: сервітут є, підписаний договір – тимчасового користування земельною ділянкою, отримано дозвіл Міністерства культури, отримано дозвіл Державної архітектурно-будівельної інспекції. Фахово кажу: всі відповідні документи для проведення робіт є в наявності. Треба зробити запит до управління УЖКГ і всі папери йому будуть надані. Про те як буде виглядати: то це коли Алею будували то взяли приклад з Валу ліхтарів і зробили точну копію, лави взяли з Валу і зробили копію. Вал дійсно потужна історична точка, більш потужна ніж, наприклад, Алея Героїв, але Алею зробили раніше, бо непотрібно стільки дозвільних документів, щоб проводити ці роботи. Вал залишиться автентичною перлиною.

 

Ведуча: Ще Олександр Гашпар говорив про дозвіл на вирубку чи, можливо лікування дерев, проясніть ситуацію.

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: питання «знесення» дерев чітко виписане постановою КабМіну: робиться обстеження, в акті обстеження підписується фахівець УЖКГ, фахівець Зеленбуду, фахівець Державної екологічної інспекції. Такі обстеження вже є.

 

Ведуча: Ви можете сказати скільки дерев там доведеться, через те що вони хворі, наприклад, вирубати.

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: Я не можу сказати. Я це питання не готував. Якщо треба, я можу сказати пізніше. Але в будь-якому випадку я знаю – за кожне дерево, яке ми вирубуємо в місті, ми висаджуємо два.

 

Ведуча: Скажіть, коли завершаться роботи, і чернігівці зможуть прогулятися відремонтованою нижньою частиною Валу.

 

Ярослав Куц, начальник УЖКГ Чернігівської міської ради: В будь-якому випадку: уже у цьому році будуть зроблені і доріжки, і газони, і садові дивани, і ліхтарі. Питання сходів вверх на колегіум, питання фонтану, скульптурної композиції з баранами, що б’ються, додаткове озеленення – все це буде зроблене у наступному році.