10 видів декоративних та лісових рослин висадили в дендропарку Новгород-Сіверської лісової науково-дослідної станції

20:28, 25 кві. 2019
 
10 видів декоративних та лісових рослин висадили в дендропарку Новгород-Сіверської лісової науково-дослідної станції

10 видів декоративних та лісових рослин з Півдня та Заходу України висадили в дендрологічному парку Новгород-Сіверської лісової науково-дослідної станції. Тут на ділянці в два гектари росте 120 різновидів дерев та кущів з різних областей України. Щороку науковці поповнюють парк незвичними для Полісся рослинами. Доглядають за ними. Проводять безкоштовні екскурсії для відвідувачів.

Ірина Жежкун, старший науковий співробітник лісової науково-дослідної станції: «Це японський вид  верби. Верби і у нас ростуть, але ці - непритаманні нашій місцевості.»

Це лісо-степова зона Новгород-Сіверського дендрологічного парку. Тут ростуть рослини з півдня України. Працівник дослідної станції висаджує подаровані лісгоспами Херсона, Одеси та Миколаєва дерева та кущі. В квітні ця частина парку поповнилась двома новими видами рослин. Одна з них – евфонія.

Ірина Жежкун, старший науковий співробітник лісової науково-дослідної станції: «Для Полісся це нехарактерне дерево, тому ми тут його й посадили. Цей вид ми висаджуємо вперше. В цьому році ми привезли його з Півдня. Якщо воно дасть гарний приріст, то це означатиме – прижилося. Якщо ні, то треба дивитися, аби взимку не обмерзло. Це ж південна рослина. Треба обрізати обмерзлі гілки, стовбур закутувати. Воно буде невисоке. Цінується не за деревину, а як медонос і як декоративна рослина. Треба забезпечити догляд за стовбуром, аби не заростав травою, регулярно поливати, поки воно набере силу.»

До квітучих рослин дендрарію додали лікарське дерево елеутерокок.

Ірина Жежкун, старший науковий співробітник лісової науково-дослідної станції: «Ось цей. Бачите, пішов вже в бруньки. Елеуторокок – назва така, і не вимовиш. У кого низький тиск, той його знає. З нього роблять тонізуючу настоянку.»

Ірина Жежкун каже, працівники дослідної станції спостерігають та доглядають за посадженими рослинами рік. Жінка каже: «Головне перший рік пережити».

Вздовж паркану дендрологічного парку висаджують ялівці колоновидні.  По периметру посадили дев’ять тополь. Будують автостоянку.

Ірина Жежкун, старший науковий співробітник лісової науково-дослідної станції: «Буде майданчик зацементований - це буде для автомобілів. Навколо висаджені дерева – тополі китайські. Чим цікавий цей вид? Ця тополя не дає пуху. Вона неалергійна.»

На вході дендропарку облаштовують альпійську гірку.

Ірина Жежкун, старший науковий співробітник лісової науково-дослідної станції: «Навесні ми якраз займаємося висадкою рослинності на ній. Зараз тут саджають багаторічники – верес декоративний та санталіну сизу. Якраз ось висаджується вівсяниця – декоративно-листяна рослина. У ідеалі тут мають бути рослини передгір’я, середньої зони та ті, що ростуть у горах. Але зараз ми таким багатим асортиментом не володіємо.»

Наталія Скляренко, журналіст: «Загалом дендропарк займає два гектара. Тут проводять безкоштовні екскурсії для всіх бажаючих. Приймають групи студентів – географів та біологів та школярів. Розповідають про екзотичні рослини, які тут ростуть.»